- sob kwie 28, 2012 12:49 pm
jeśli sklep wymaga obu opcji, to oznacza tylko to, że uważa swoich pracowników za niekompetentnych, aby zrozumieli, kiedy należy skorzystać z jakiej opcji...
Ponadto należy odróżnić obie opcje...
wprowadzając PIN, akceptuje się płatność. Oznacza to, że płatność zostanie zaksięgowana i nie może zostać zwrócona (jak w przypadku obciążenia rachunku). Podpisując się, klient potwierdza tylko swoją zgodę na to, że płatność może zostać pobrana poprzez obciążenie rachunku (które w razie błędu księgowania może zostać zwrócone) oraz że bank w przypadku niewywiązania się zobowiązuje się ujawnić dane osobowe, choć nie jest to obowiązkowe dla banku.
Dlatego można założyć, że obawę przed podwójnym obciążeniem kwoty nie ma, ponieważ w przypadku żądania obu opcji znaczenie ma tylko wprowadzony PIN.
Niemniej jednak nadal praktykowane jest akceptowanie płatności kartą kredytową za pomocą podpisu. Jednakże ma to się zmienić na koniec tego roku/lub na początku przyszłego, tak że od tamtej pory płatności będą możliwe tylko za pomocą PIN, ponieważ z podpisami zbyt wiele się działo.
Mam nadzieję, że mogłem pomóc!
Na razie nie słyszałem o różnych zasadach dotyczących zwrotów, niezależnie od tego, czy zapłaciło się podpisem czy PIN-em... w przypadku karty debetowej to jest prawda i tak to jest realizowane (wyjątki potwierdzają regułę), ale w przypadku karty kredytowej nie mam informacji, które by wskazywały na różnice. Jedynie w przypadku płatności internetowych z (securecode lub verified by visa) istnieją różnice. Ale zapytam odpowiedni dział.
Nie wierzę też, że do przyszłego roku wszystkie karty kredytowe będą akceptowane tylko za pomocą PIN-u... to w ogóle niemożliwe... Jak można zmienić cały świat w ciągu kilku miesięcy? (Terminali i kart).
Pozdrawiam, esco