Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy trzeba podać PIN przy korzystaniu z karty kredytowej?

Napisany przez ADMCI4
Niedawno byłem w mieście i chciałem zapłacić w sklepie za dżinsy moją kartą Master Card. Na kasie przekazałem kartę i spodziewałem się, że zostanę poproszony o podpisanie. Tak właśnie się stało, jednak dodatkowo poproszono mnie o podanie PIN-u. Z jednej strony cieszę się z rozszerzonej procedury bezpieczeństwa, ale z drugiej strony wydaje mi się to podejrzane. Czy to teraz nowość i czy trzeba się z tym liczyć przy płatności w sklepie?

Napisany przez 2Bolitho
Znam tylko PIN lub podpis. Ale prawdopodobnie personel sprzedaży był po prostu przytłoczony i pozwolił na obie opcje.

Napisany przez 2Escorpio

Znam tylko PIN lub podpis. Ale prawdopodobnie personel sprzedaży był po prostu przytłoczony i przyjął oba.

Ma rację... istnieje podpis LUB Pin... ale nie oba naraz i jeśli jest to wymagane, należy bardzo uważnie przyjrzeć się paragonowi, aby nie zostać obciążonym podwójnie.

Napisany przez Banker 90
jeśli sklep żąda obydwu, to wynika to tylko z tego, że uważa swoich pracowników za niezdolnych do zrozumienia kiedy co należy zrobić..

ponadto trzeba odróżnić obydwie możliwości...
podając PIN, klient akceptuje płatność. oznacza to, że transakcja zostanie zaksięgowana i nie może zostać anulowana (jak w przypadku polecenia zapłaty).
podpisując, klient jedynie potwierdza, że zgadza się na obciążenie konta za pomocą polecenia zapłaty (które można anulować w przypadku nieprawidłowej transakcji) oraz że bank może udostępnić dane osobowe w przypadku niewystarczających środków, jednak nie jest zobligowany do tego.

zatem można zdjąć obawy o podwójne obciążenie kwoty, ponieważ gdy w grę wchodzi obu wybór, istotny jest jedynie wprowadzony PIN.

niemniej często akceptuje się płatności kartą kredytową za pomocą podpisu. jednakże to ma się zmieniać pod koniec tego roku/lub na początku przyszłego roku. od tego momentu płatności będą można dokonać tylko za pomocą PIN-u, gdyż z podpisami zbyt wiele nadużyć miało miejsce.

mam nadzieję, że mogłem pomóc!

Napisany przez 2Escorpio

jeśli sklep wymaga obu opcji, to oznacza tylko to, że uważa swoich pracowników za niekompetentnych, aby zrozumieli, kiedy należy skorzystać z jakiej opcji...

Ponadto należy odróżnić obie opcje...
wprowadzając PIN, akceptuje się płatność. Oznacza to, że płatność zostanie zaksięgowana i nie może zostać zwrócona (jak w przypadku obciążenia rachunku). Podpisując się, klient potwierdza tylko swoją zgodę na to, że płatność może zostać pobrana poprzez obciążenie rachunku (które w razie błędu księgowania może zostać zwrócone) oraz że bank w przypadku niewywiązania się zobowiązuje się ujawnić dane osobowe, choć nie jest to obowiązkowe dla banku.

Dlatego można założyć, że obawę przed podwójnym obciążeniem kwoty nie ma, ponieważ w przypadku żądania obu opcji znaczenie ma tylko wprowadzony PIN.

Niemniej jednak nadal praktykowane jest akceptowanie płatności kartą kredytową za pomocą podpisu. Jednakże ma to się zmienić na koniec tego roku/lub na początku przyszłego, tak że od tamtej pory płatności będą możliwe tylko za pomocą PIN, ponieważ z podpisami zbyt wiele się działo.

Mam nadzieję, że mogłem pomóc!

Na razie nie słyszałem o różnych zasadach dotyczących zwrotów, niezależnie od tego, czy zapłaciło się podpisem czy PIN-em... w przypadku karty debetowej to jest prawda i tak to jest realizowane (wyjątki potwierdzają regułę), ale w przypadku karty kredytowej nie mam informacji, które by wskazywały na różnice. Jedynie w przypadku płatności internetowych z (securecode lub verified by visa) istnieją różnice. Ale zapytam odpowiedni dział.

Nie wierzę też, że do przyszłego roku wszystkie karty kredytowe będą akceptowane tylko za pomocą PIN-u... to w ogóle niemożliwe... Jak można zmienić cały świat w ciągu kilku miesięcy? (Terminali i kart).

Pozdrawiam, esco

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata