Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak uniknąć licytacji komorniczej?

Napisany przez duct4402
Cześć wszystkim,

Obecnie jestem w dość skomplikowanej sytuacji i potrzebuję waszej oceny.

Oto sytuacja:

Moim jedynym spadkobiercą będzie mój dziadek, który przekazał mi nieruchomość o wartości 350 000 €.

Problem:

Nieruchomość jest obciążona hipoteką w wysokości 50 000 € w Sparkasse jako zabezpieczenie kredytu KFW o saldo 36 000 €, które mój dziadek spłaca kwartalnie w ratach po 1 466 €. Ze względu na miesięczne obciążenie około 500 € oraz konieczność wypłacenia ojcu, który został wydziedziczony, roszczeń z tytułu zachowku, zdecydowałem się sprzedać nieruchomość za zgodą banku w celu spłacenia pozostałego zadłużenia. Problem: Sprzedaż domu nie jest prostym zadaniem, a ja nie mogę spłacić kredytu z mojego dochodu. Jednakże mogę pokryć raty z gotówki do czasu sprzedaży nieruchomości!

Czy Banki (Sparkasse) uznałyby takie zabezpieczenie za wystarczające?

Chciałbym uniknąć przymusowej licytacji! Proszę o realistyczną ocenę. Jestem na skraju załamania nerwowego...

Napisany przez 2Bolitho
Najlepiej omów sprawę z zaangażowanym bankiem. Na pewno będą w stanie ci pomóc.

Napisany przez GeorgPuetz
Również nie widzę żadnej przymusowej licytacji. Odziedziczona nieruchomość zostanie sprzedana. Może to potrwać trochę czasu, być może kilka miesięcy, być może rok. W tym czasie możesz spłacać bieżące zobowiązania (Kfw) z oszczędności. Więc wszystko w porządku.

Kiedy stanie się płatny obowiązkowy udział ojca? W przypadku tej kwoty może się zdarzyć, że bank wpisany w księdze hipotecznej będzie musiał zaoferować finansowanie pośrednie. Stopa procentowa prawdopodobnie nie będzie zbyt korzystna (pełny nakład pracy i tylko bardzo krótki okres kredytowania - więc nie ma czasu na zarabianie). Wartość rynkowa nieruchomości powinna być wystarczająca, aby pokryć niewielki pozostały Kfw oraz obowiązkowy udział. Po całym rozliczeniu pozostanie prawdopodobnie odpowiednia część dla Ciebie.

Napisany przez Walter69
kredyty Kfw zawsze są również rejestrowane dopiero po innych w księdze wieczystej, czy się mylę? W takim razie dodatkowy kredyt nie stanowiłby problemu.

Napisany przez duct4402
Czy wtedy po całej transakcji pojawia się ponownie pytanie, jak można nabyć nową własność, jeśli ktoś to sobie zażyczy. Zakładając kapitał własny między 150 000 € a 175 000 €, musiałbym tutaj w tej okolicy dodać jeszcze sporo. Pytanie pozostaje: Czy można zrealizować coś takiego z jednego tylko wynagrodzenia? To wszystko jest trudne.... Pozdrowienia od Chrisa

Napisany przez GeorgPuetz
Polecam najpierw ukończyć obecny projekt, a dopiero potem zastanowić się nad tym, jakie szaleństwa można jeszcze wyczynić. To, co będzie możliwe, zależy od obecnych liczb. Nie można ich jeszcze ustalić z powodu niejasnego wyniku Projektu 1.

Napisany przez Naseweis
Cześć Duct4402,

aby móc udzielić tutaj odpowiedzi, potrzebujemy informacji na temat twoich miesięcznych dochodów oraz innych danych osobowych, takich jak rodzina, dzieci, długi, miesięczne obciążenia itp.

Jak dotąd możemy jedynie chodzić po omacku w mglistym otoczeniu.

Poleciłbym rozmowę z obecnym pożyczkodawcą.

Pozdrowienia, N.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata