Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Plan oszczędnościowy dla dziecka

Napisany przez Fragender2012
Co możecie mi zarekomendować, jeśli chcę zawrzeć miesięczny plan oszczędnościowy dla mojego dziecka? Dziecko ma 2 lata, a ja chcę oszczędzać 40-50€ miesięcznie. Zaproponowano mi ubezpieczenie dla dzieci HDI, które wydaje mi się bardzo dobre, ale obawy budzi we mnie koncepcja funduszu inwestycyjnego. To wzloty i upadki są problemem, prawda? Z kolei ubezpieczenie na życie z kapitałem przynosi mi za małe zyski. Masz jakieś alternatywy do polecenia? Dziękuję!!

Napisany przez Reibold
Witaj, Zapytający!

Na początek musielibyśmy ustalić, na jak długo chcesz ulokować pieniądze i jak elastyczne mają być.
Umowa z HDI prawdopodobnie dotyczy ubezpieczenia emerytalnego z funduszem inwestycyjnym dla Twojego dziecka. Ma ona okres minimalny 60 lat. Obiecane ulgi podatkowe nie obowiązują, jeśli Twoje dziecko będzie chciało mieć dostęp do pieniędzy przed czasem. Niemniej można w HDI określić, jak długo chcesz opłacać składki, więc nie jest automatycznie ustalone na 60 lat, jak w przypadku innych dostawców. Większość rodziców moim doświadczeniem nie chce oszczędzać na emeryturę swoich dzieci, ale na ich pierwszy samochód lub studia. W takim przypadku wystarczy oczywiście wpłacać składki przez 15 lub 20 lat.

Alternatywą może być po prostu założenie planu oszczędnościowego w funduszach bez ubezpieczenia. Jest to bardziej elastyczne, ponieważ można w każdej chwili wypłacić pieniądze i także wstrzymać wpłaty składek. W takim przypadku jednak musisz zapłacić podatek od zysków kapitałowych za wszystkie zyski, które osiągasz. Warto wybrać dostawcę, u którego konto dla dziecka będzie prowadzone na jego imię.

Możesz także otworzyć konto oszczędnościowe, na które ustawisz stałe zlecenie. To jest całkowicie darmowe i bardzo elastyczne. Jednak otrzymasz tylko 2,7% oprocentowania. Tam również obowiązuje podatek od zysków kapitałowych.

Jeśli boisz się rynku akcji, możesz wykluczyć akcje zarówno z planu oszczędnościowego, jak i z polisy funduszowej. Musisz po prostu wybrać odpowiedni fundusz.

Pozdrawiam

Alexander Reibold
doradca finansowy
Ingolstadt i okolice
Tel: 08431 901290

Dziękuję bardzo! Tak, dokładnie ten plan oszczędnościowy od HDI, w zasadzie jako start emerytalny, został mi zaproponowany i właściwie mi się podoba. To, co mi przeszkadza, to to, że fundusz może również spaść, a jeśli spojrzę na ostatnie 15 lat, zawsze miałem lepsze wyniki z ustalonym oprocentowaniem, zwłaszcza że chciałbym mieć do nich dostęp, a jeśli wtedy fundusz akcyjny jest właśnie na dnie, to mi to nie pomoże. Ale 2,7% to też niewiele. Tak czy inaczej, czy nie lepiej zaoszczędzić na umowie oszczędnościowej?

Napisany przez Reibold
Cześć pytający!

Również bausparvertrag byłby opcją, masz rację.
Jednakże czy to jest bardziej opłacalne, będzie można powiedzieć dopiero za kilka lat. W końcu stopy procentowe na lokacie terminowej mogą wzrosnąć, a Fundusze inwestycyjne mogą przynieść znacznie większe zyski niż odsetki, itd.

W końcu to chyba jest decyzja intuicyjna.

Osobiście jestem zwolennikiem funduszy akcji i w ciągu ostatnich 15 lat zrobiłem na nich zyski. Ale to twoje pieniądze! Jeśli masz inne doświadczenia i przekonania, po prostu wybierz inną alternatywę!

Pozdrowienia

Alexander Reibold

Wygrana brzmi dobrze. Na jaką strategię funduszy zdecydowałbyś się, jeśli miałbym wybrać fundusz? Dziękuję PS: Niczego nie kwestionuję, chcę tylko porady, ale już sam się tym zająłem.

Napisany przez soundjunk
Cześć pytający,

jeśli jeszcze masz zainteresowanie dobrym pomysłem, mogę polecić ci taryfę U21 w LBS.
Otrzymasz standardową stopę oprocentowania na poziomie 1,5% oraz bonus w wysokości 10% od maksymalnej kwoty oszczędności w wysokości 40€ miesięcznie lub 480€ rocznie. Gdy dziecko skończy 16 lat, można dodatkowo ubiegać się o premię mieszkaniową.
Opłata za zamknięcie wyniesie jeden procent sumy oszczędności budowlanych (10 000 EUR), czyli 100€ - jednak zostanie ci ona darowana, jeśli dziecko w przyszłości otworzy nowy kontrakt oszczędnościowy budowlany.
Jedyny warunek: Młody oszczędzający musi mieć poniżej 21 lat w momencie zawarcia umowy.

Pozdrowienia

Patrick

Napisany przez Neukundenakq
Czy w tym przypadku nie ma także gwarancji odsetek?! Jeśli masz gwarancję odsetek - o ile ta gwarancja jest wystarczająca w kontekście stopy zwrotu - możesz włączyć fundusz do planu oszczędnościowego. Nawet jeśli sytuacja się pogorszy, wciąż otrzymasz przynajmniej gwarantowane odsetki...

Napisany przez sabine75
A teraz sprzedawca w kasie oszczędnościowej jeszcze raz zastanowi się, powtórzy podstawowe działania matematyczne i stwierdzi, ile to jest promil z 10000€? Dokładnie, nie 100€. Być może powinieneś się najpierw zająć podstawami matematyki jako pracownik banku, zanim zaspamujesz każdy wątek tutaj.

Napisany przez soundjunk

I teraz sprzedawca Sparkassen jeszcze raz zaduma się, ćwiczy podstawowe operacje matematyczne i dochodzi do wniosku, że promil z 10000€ to ile? Poprawnie, nie 100€. Może jako pracownik banku powinieneś najpierw zająć się podstawami matematyki, zamiast zasmradzać każdy wątek tutaj.

Fauxpas
Oczywiście, masz rację. Doszedłem do promila ze względu na regularne wpłaty oszczędnościowe - mój błąd. Poprawne jest oczywiście jeden procent sumy kredytu budowlanego.
Chociaż nie wiem, co Ci zrobiłem, ale jeśli przeczytam jeszcze dwa lub trzy kolejne posty tego rodzaju przeciwko mojej osobie, z przyjemnością zniżę się do Twojego poziomu.

Pozdrowienia
Patrick

Napisany przez Naseweis

Wpadek
Masz oczywiście rację. Dotarłem do promila z racji oszczędności w ramach zgodnych z regulaminem - mój błąd. Prawidłowo jest oczywiście jeden procent sumy kredytu budowlanego.
Nie wiem, co Ci zrobiłem, ale jeśli przeczytam jeszcze dwa lub trzy takie wpisy przeciwko mnie, to chętnie obniżę się do Twojego poziomu.
Pozdrowienia
Patrick

Cześć Soundjunk,

w forum nie powinno się nadmiernie reagować!

nie każdy, kto czyta te teksty, może ocenić, czy są one prawidłowe czy nie. Dlatego zupełnie słusznie Sabine75 zwraca na to uwagę.

Pozdrowienia N.

Napisany przez soundjunk

Cześć Soundjunk,

Nie powinno się przesadzać na forum!

Nie każdy, kto czyta te teksty, potrafi ocenić, czy są one prawidłowe czy nie. Dlatego też jest całkiem słuszne, że Sabine75 zwraca na to uwagę.

Pozdrowienia N.

Zweryfikowałem treść wypowiedzi (patrz powyżej), ale uważam, że liczy się sposób jej przekazania. Gdzie są ludzie, tam czasami zdarzają się błędy. Na pewno również w waszym życiu zdarzyły się takie sytuacje, prawda?

Pozdrowienia
Patrick

Napisany przez Naseweis

Treść tego oświadczenia widziałem (patrz powyżej), ale uważam, że tonacja ma znaczenie. Gdzie są ludzie, zdarzają się błędy. Na pewno zdarzyło się to również w waszym życiu, prawda?

Pozdrowienia
Patrick

Oczywiście, ale również pan powinien przypomnieć sobie swój cytat przy następnej odpowiedzi.

Pozdrowienia N.

Napisany przez soundjunk

Dokładnie, ale powinieneś również przypomnieć sobie swoje powiedzenie przy następnym odpowiedzi.

Pozdrowienia, N.

O jakie konkretne powiedzenie Ci chodzi?

Pozdrowienia
Patrick

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata