Cześć Dani,
Odszedłem od czystych WL.
(z tych samych powodów co Ty).
WL są dla mnie zbyt ograniczone, ponieważ obsługują tylko system alertów, a dla mnie nie jest to warte zachodu.
Zamiast WL buduję wirtualne PF-y (z akcją) na określoną kwotę zakupu. (wartość początkowa).
System Alarmowy nie sprawdził się u mnie, ale nadal można go używać jako uzupełnienie.
Limity prawdopodobnie dobrze sprawdzają się w połączeniu z analizą wykresu, ale nie potrafię tego robić.
(Drogi Rich: również marzę o 65 w CSG. : wink: )
Interesują mnie następujące informacje:
Symbol, Nazwa, Zmiana dzienna, 52-tygodniowy zakres, Powiązane informacje (Grafika, Wiadomości), Cena zakupu (jako wartość początkowa), Zysk, % od W-T, % od W-H, Cel roczny, Data dywidendy
Podczas gdy WL pokazują tylko zmiany dziennie i odległość między wybranymi limitami, wirtualne PF-y oferują więcej (informacje edytowalne) i dużo więcej odległości (wyłączają uczucie, jak pisze Springer).
Gdy analitycy chwalą/zganili tytuł, jest to zazwyczaj już za późno.
Odległość od szczytu rocznego lub dna - dostarczona automatycznie - daje mi dużo więcej przestrzeni/odległości do aktywnej analizy własnej (nawet jeśli nikt nie mówi o tytule).
Jest to szczególnie przydatne dla wartości, na których jeszcze nie znamy opinii.
Dlatego teraz zapisałem sobie Danisco na podstawie opinii analityka.
Dla innych sygnalizuje możliwości wejścia/wyjścia z inwestycji, itp.
Na pierwszy rzut oka widzę, że popularne tytuły, takie jak Esprit czy Givaudan, osiągnęły nowe rekordowe wartości.
Uwaga: nie wszystkie wartości są zawsze poprawne (Sprawdź dwukrotnie). :cry:
Dla wirtualnego PF zmodyfikowałem Yahoo (niemiecki) z informacjami. (Mój rzeczywisty zarządza UBS (również ze względu na aktualizację w czasie rzeczywistym).
Informacje są również wyświetlane w oryginalnej walucie.
Dlatego nie używam niemieckich PF-y (zbyt obciążone
euro).
Jeśli używasz Yahoo (angielski), nie możesz go zmodyfikować odpowiednio! Nie pracują synchronicznie!
Niestety znalezienie symboli (nie amerykańskich) jest trochę uciążliwe lub nie jest dostępne. Potrzebne są rozwiązania pomocnicze albo zapomnij o tytule.
Dlatego dla moich wartości amerykańskich korzystam z Yahoo w języku angielskim z większą ilością informacji.
Brzmi to myląco, wiem, ale trzeba wykorzystać jak najlepiej darmowe narzędzia.
W wersji angielskiej możesz edytować dodatkowe interesujące widoki, np. Średnia ruchoma itp.).
Jak już wspominałem, również w Yahoo można ustawiać odpowiednie alerty.
Yahoo jest jedynym mi znanym systemem, który automatycznie udostępnia procenty. (nie chcę tego śledzić ręcznie).
Dwa inne lubiane przeze mnie szybkie przeglądy dla głównych giełd oferuje Cash:
TopFlop https://www.cash.ch/topflop/vtx/smi-aktien
oraz
Performance https://www.cash.ch/?tk=6&Id=47
lub nawet można tworzyć własne widoki. (np. Dywidenda)
Dla wiadomości cenię Finanznachrichten z budowaniem własnej listy obserwowanych (już wspomniałem o tym).
Jestem również użytkownikiem darmowego Newsgatora (RSS).
Mam tu wszystkie informacje z NZZ, Cash, itp.
Zawsze to czytam najpierw.
Przykład:
(Przy Logitech (Split) i KNIN (Dokup) jeszcze nie śledziłem EP, jestem w obu na plusie, brak także bardziej aktualnych zakupów, itp.
tak, wymaga to większej dyscypliny ops:
Dobra metodyka jest ważna, ale niekoniecznie sprawia, że jesteś lepszym traderem (ze mnie).