Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Depozyt w VoBA.

Napisany przez TomBrady
Cześć, niedawno przeniosłem się do VoBA i chciałbym tam ewentualnie otworzyć konto maklerskie. W rozmowie z doradcą zasygnalizowałem już tę intencję, więc teraz umówił mi spotkanie z specjalistą banku, który doradzi mi, co będzie najbardziej sensowne. Rozumiem to tak, że muszę najpierw ustalić, jakiego rodzaju konto maklerskie powinienem otworzyć. Czy to oznacza, że z kontem VoBa nie będę mógł prowadzić wszystkich transakcji (kupno akcji, ETF itp.)? Istnieją różne rodzaje kont maklerskich? To byłoby dla mnie nowe. A co do warunków w VoBa, moglibyście mi o nich powiedzieć? Z góry dziękuję za pomoc/odpowiedzi.

Napisany przez Nachwuchstalent
Cześć TomBrady!

Wydaje mi się, że doradca VoBa chce przyciągnąć specjalistę, ponieważ handel papierami wartościowymi staje się coraz bardziej skomplikowany (WpHG - formularze, protokoły doradcze, itp.), dlatego banki mają pracowników, którzy specjalizują się wyłącznie w handlu papierami wartościowymi.

Niektóre banki oferują różne rodzaje depozytów. Na przykład, w przypadku Voba, pomyślałbym o czystym Depozycie Union Investment, gdzie masz możliwość przechowywania tylko funduszy / papierów wartościowych Union Investment. Istnieją jednak również depozyty, w których możesz przechowywać wszystko, ale na pewno zależy to również od ceny, jeśli chodzi o wartość i liczbę pozycji depozytu.

Moja rada: Zajmij się sam tą dziedziną i nie daj się zbyt bardzo nabrać na produkty bankowe, może być, że nie są one złe, ale zdecydowanie powinieneś znać się w tym obszarze!

Koszty depozytu różnią się między bankami!

Pozdrowienia od młodego

Napisany przez soundjunk
Zazwyczaj istnieje domowy depot i unijny depot. Domowy depot jest zazwyczaj nieco droższy, można kupić tylko pełne udziały, ale można nabyć dowolne papier wartościowy. Unijny depot jest nieco tańszy, można kupić części udziałów, zazwyczaj jednak dotyczy to tylko funduszy inwestycyjnych Union Investment i ewentualnie kilku konkurentów. Domowy depot podlega surowszym wymaganiom (opodatkowanie źródeł amerykańskich, często musi być ustanowione przez wewnętrzne działy), dlatego zdarza się, że niektórzy doradcy szukają pomocy w tej sprawie, co jest w pełni uzasadnione.

Napisany przez Birgit
Cześć,

zanim przejdziesz do tego spotkania, powinieneś pamiętać, że specjalista nie jest doradcą, lecz sprzedawcą.

Jego celem jest sprzedaż produktów swojego banku.

To niekoniecznie musi być to, co jest najlepsze dla Ciebie.

Birgit

Napisany przez soundjunk
Ostatecznie wszyscy muszą sprzedawać. Nawet instytucje ochrony konsumenta biorą pieniądze za poradę, co dla mnie jest równoznaczne z sprzedażą, z tą różnicą, że generalnie nie można im zarzucić konfliktu interesów.

Napisany przez TomBrady
Dziękuję za informacje. Zastanowię się nad tym, ale bardziej skłaniam się ku założeniu konta depozytowego w banku internetowym. Myślałem, że mieć wszystko w jednym miejscu w jednym banku byłoby wygodne.

Napisany przez soundjunk
Pytanie brzmi, czy osoba kontaktowa przez telefon jest tak samo dobra jak kolega na miejscu. Jeśli można to dla siebie ustalić, reszta powinna pójść gładko.

Pozdrawiam
Patrick

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata