Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy również pracownicy tymczasowi mogą otrzymać dodatki na emeryturę?

Napisany przez ADMCI4
Cześć i dzień dobry, od czasu narodzin naszych dwóch dzieci, moja żona pracuje tylko okazjonalnie. Pomaga swojemu byłemu szefowi, który chętnie ją zatrudnia na czas urlopów. Jednakże ponieważ jest to dość regularna praca dorywcza, zastanawialiśmy się, czy nie ma ona prawa do wsparcia w zakresie emerytury. Obecnie wszystko finansujemy prywatnie, ale być może istnieje prawna podstawa, na której można by się oprzeć. Czy moglibyście powiedzieć nam, na jakiej podstawie możemy porozmawiać z szefem mojej żony? Herb65

Napisany przez Naseweis
Cześć,

Wygląda na to, że tutaj coś mylisz.

Istnieje ustawa, zgodnie z którą każdy pracownik może podpisać umowę dotyczącą emerytury pracowniczej.

W zależności od postanowień układu zbiorowego, pracodawca może być zobowiązany do wzięcia w tym udziału. Jeśli jednak nie ma takiego ustalenia, pracodawca może swobodnie zdecydować, czy chce się zaangażować, czy nie.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez 2Bolitho
Tak, lub w umowach zbiorowych.

Napisany przez soundjunk
Cześć Herb,

Ty lub Twoja żona macie następującą możliwość:
Jeśli Twoja żona zarobi ponad 400€ miesięcznie, pracodawca zapłaci składki na ubezpieczenie emerytalne. W tym momencie byłaby ona uprawniona do zasiłków z programu Riester (przynajmniej w tym roku), co oznacza, że teoretycznie mogłaby otrzymać własną emeryturę + dodatek dla dzieci, wpłacając tylko minimalną składkę w wysokości 5€.

To ma jednak sens tylko w długotrwałej perspektywie, jeśli jej własna emerytura w przyszłości przekroczy (nie jestem całkowicie pewien, ale kwota wynosi około) 921€.
Wszystko, co byłoby poniżej tej kwoty, zostałoby później odliczone od emerytury Riester przy jej przystąpieniu do emerytury.
Może być miło wiedzieć, że w przyszłości będziesz mniej obciążać innych finansowo, ale z ekonomicznego punktu widzenia to mało sensowne.

Pozdrowienia
Patrick

Napisany przez Naseweis

To ma sens tylko wówczas, gdy Twoja własna emerytura w przyszłości wynosi ponad (nie jestem pewien, ale chyba) 921€.

Proszę o bliższe wyjaśnienie, dlaczego emerytura Riester jest wliczana w emeryturę własną?

Należy pamiętać, że możliwe są też inne dochody!

Pozdrowienia, N.

Napisany przez soundjunk
Cześć Madralo, Z kwotą 921€ zabłądziłem daleko od rzeczywistości. Jednak stwierdzenie o zastosowaniu przy zabezpieczeniu socjalnym jest prawdziwe. Załączam link: RiesterRente-online.Info // Grundsicherung und Riester-Rente // Oczywiście nie znam pełnego kontekstu, ale chciałem zwrócić uwagę na ewentualne krytyczne aspekty z tej strony. Pozdrowienia Patrick

Napisany przez Naseweis
Cześć Soundjunk,

na Twojej podanej stronie internetowej wciąż jest napisane:

Zasiłek z podstawowego zabezpieczenia socjalnego przysługuje tylko obywatelom, którzy są potrzebujący. Wnioskodawcy muszą zgłosić wszystkie dochody i wszystkie aktywa, takie jak praca za 400€, fundusze/akcje, samochód, ubezpieczenia na życie, wszelkiego rodzaju renty (w tym również renta Riester), gotówkę, konta oszczędnościowe/książeczkowe, Dom własny itp. itd. Dom musi być odpowiedni, aby nie został wyceniony. Wnioskodawca może posiadać tylko niewielkie oszczędności gotówki w wysokości 2.600€.

Więc udzielenie Ci jednoznacznej odpowiedzi jest błędne.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez soundjunk
Cześć Mądralo,

Masz rację, że ogólna odpowiedź (jeśli tak to zabrzmi, mój błąd) nie jest poprawna. Z drugiej strony nie znamy sytuacji życiowej wspomnianej osoby w momencie przejścia na emeryturę, dlatego uważam, że nadal jest konieczne poruszenie tego punktu.

W przeważającej części społeczeństwa Riester-Rente jest reklamowana jako korzystna dla osób z niższych warstw społecznych, co moim zdaniem nie jest zgodne z prawdą.

Oczywiście, aby móc dokonać ostatecznej oceny, konieczne są dodatkowe informacje od Herba.

Pozdrowienia,
Patrick

Napisany przez Gerd
Dobra pani może również założyć emeryturę Riester, nawet jeśli nie pracuje. Ponieważ jest zamężna, może dokonać oszczędności riesterowskich w wysokości 5 € miesięcznie jako osoba pośrednio uprawniona do świadczeń. Warunkiem jest posiadanie przez męża również konta Riester.

Napisany przez soundjunk

Dobra pani może również zawrzeć umowę o rentę Riester, nawet jeśli nie pracuje. Ponieważ jest mężatką, może skorzystać z dofinansowania pośredniego i płacić 5€ miesięcznie na riestra. Warunkiem jest, że także jej mąż musi mieć umowę Riester.

...i płacić pełną składkę (4% od wynagrodzenia brutto).

Pozdrowienia

Patrick

Napisany przez Gerd
Minus dodatków.

Napisany przez soundjunk

Z pominiętymi dodatkami.

Samorzutne, tak działa Riester. Ale mimo wszystko dzięki za dopisek.

Pozdrowienia

PAtrick

Napisany przez Gerd
To nie jest powszechna wiedza. Gdyby tak było, nie byłoby tylu pytań dotyczących składki riestrowej.

Napisany przez soundjunk
No cóż, każdy Jan Kowalski już kiedyś widział te wspaniałe certyfikaty RIESTER w swoim banku domowym i założę się, że nawet co druga osoba została już w tej sprawie zapytana. Temat jest już w centrum uwagi. Oczywiście masz rację, lubię trochę przesadzać.

Napisany przez sabine75
Ach Boże, czy naprawdę w bankach udziela się takich porad? Co się zmienia w stosunku do kwoty wsparcia dla kobiety, jeśli mężczyzna tylko wpłaca 2,97452% kwalifikowanego dochodu? Dokładnie, nic. Pozostaje taka sama w stosunku do udziału własnego. Ale najważniejsze, że mam zdanie na każdy temat. W ostateczności po prostu zadzwonię i się dowiem.... Panie, pozwól, żeby wszystko...!!!

Napisany przez soundjunk

O Boże, czy w bankach naprawdę udziela się takich porad? Co się zmienia w przypadku wskaźnika wsparcia dla kobiety, jeśli mężczyzna tylko wpłaca 2,97452% dochodu kwalifikującego się do wsparcia? Dokładnie, nic się nie zmienia. Pozostaje taka sama w stosunku do wniesionej własnej wkładki. Ale najważniejsze, że mam zdanie na każdy temat. W ostateczności zadzwonię sobie do kogoś i zapytam... Panie, pozwól, aby Hi.. reg...!!!

Czy mam teraz to zrozumieć?

Napisany przez sabine75
Raczej nie.

Napisany przez soundjunk
Zostało załatwione.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata