Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Jakie korzyści oferują karty kredytowe bez limitu kredytowego

Napisany przez ADMCI4
Cześć FinanzForum,

kiedy czasami szukam w internecie tanich kont bankowych,
natrafiam też na oferty kart kredytowych.
Zazwyczaj są one powiązane z tymi kontami bankowymi.
Często jednak czytam, że są to karty kredytowe bez limitu, czyli tzw. karty przedpłacone.
W mojej opinii, nie mają one sensu.
Jeśli muszę najpierw doładować taką kartę z mojego konta,
mogę równie dobrze płacić bezpośrednio kartą debetową. Czy ktoś może wymienić tutaj przekonujące zalety takiej karty?

Tobi758

Napisany przez soundjunk
Cześć Tobi,

W końcu nie ma znaczenia, czy doładowujesz swoje saldo za pomocą konta bieżącego, czy obciążane jest ono raz w miesiącu na Twoim koncie bieżącym.

Główną zaletą karty kredytowej w porównaniu z kartą debetową jest to, że obciążenie następuje raz w miesiącu, ponieważ otrzymasz wyciąg lub saldo zostanie obciążone bezpośrednio z Twojego konta bieżącego. Po drugie, za granicą płacąc kartą kredytową będziesz miała znacznie większą akceptację niż przy użyciu karty debetowej, co zazwyczaj przekłada się także na opłaty.

Mam nadzieję, że pomogłem.

Pozdrowienia
Patrick

Napisany przez mathias
Cześć Tobi,

Karta przedpłacona ma sens głównie wtedy, gdy ktoś nie może otrzymać prawdziwej karty kredytowej ze względu na historię kredytową lub zdolność kredytową. Może być również przydatna dla okazjonalnych użytkowników, którzy wpłacają pieniądze na kartę i korzystają z niej tylko w nagłych przypadkach. Jest to również dobre rozwiązanie dla młodzieży, która uczy się zarządzać pieniędzmi, ponieważ nie można wydać więcej niż jest na karcie.

Oczywiście karta kredytowa ma wiele zalet, jeśli chodzi o płatności internetowe, wynajem samochodu, rezerwację lotów oraz bezgotówkowe płatności w kraju i za granicą.

Porada: skorzystaj z bezpłatnej karty przedpłaconej Wüstenrot z kontem bieżącym.

@soundjunk, nie wszystkie karty kredytowe są obarczone wysokimi opłatami; zwłaszcza banki internetowe często oferują bezpłatne karty kredytowe. Warto jednak porównać oferty nawet jeśli są one darmowe. Często banki zaczynają zarabiać dopiero, gdy klient nie spłaca w terminie wykorzystanego limitu kredytowego lub nie ma wystarczających środków na koncie, wtedy mogą naliczyć wysokie odsetki dwucyfrowe.

Napisany przez soundjunk

@soundjunk nie wszystkie karty kredytowe mają wysokie opłaty, zwłaszcza banki internetowe często oferują bezpłatne karty kredytowe. Niemniej jednak nawet w przypadku darmowych i bezpłatnych porównań jest uwaga. Często zarabia się dopiero wtedy, gdy klient nie spłaca kwoty w terminie lub konto nie jest wystarczająco zabezpieczone, wtedy mogą pojawić się dwucyfrowe odsetki.

Witaj Mathias,

wydaje mi się, że wystąpiło tu pewne nieporozumienie. Chodziło mi o opłaty za płatności i wypłaty z bankomatu.

Pozdrawiam
Patrick Koch

P.S. Nawet Sparkassen i banki spółdzielcze oferują bezpłatne karty kredytowe :-)

Napisany przez Moneyman22
Częściowo saldo na karcie prepaid jest również oprocentowane, co moim zdaniem również może być istotnym aspektem.

Napisany przez Lumo
Cześć,

oprocentowanie salda karty kredytowej nie jest unikatowym elementem pre-paid karty kredytowej. Na przykład DKB oprocentowuje saldo konta karty kredytowej, a ich karta kredytowa nie jest kartą pre-paid.

Zalety karty kredytowej pre-paid mogą obejmować:

- Może być wnioskowana także przez młodzież. Na przykład konto szkolne Wüstenrot oferuje bezpłatną kartę kredytową pre-paid dla nieletnich w ramach konta. Po osiągnięciu pełnoletności można otrzymać prawdziwą kartę kredytową.

- Wnioskowanie o kartę kredytową nie jest zgłaszane do Biura Informacji Kredytowej, ponieważ jest to karta pre-paid, a nie z limitem kredytowym. Dlatego jest to jedyna opcja dla wielu osób, które mimo negatywnej historii kredytowej chcą otrzymać kartę kredytową.

- Karta kredytowa z limitem kredytowym jest zgłaszana do Biura Informacji Kredytowej (ponieważ to możliwy kredyt poprzez limit karty kredytowej), dlatego może to być interesujące dla osób, które potrzebują dodatkowej karty kredytowej lub nie chcą obniżać swojego wyniku w Biurze Informacji Kredytowej.

- Istnieją karty kredytowe pre-paid z funkcją konta (karta kredytowa z funkcją konta ). Można więc używać konta karty kredytowej jako zastępstwa konta oszczędnościowego. Oczywiście w przypadku karty kredytowej z kontem oszczędnościowym nie ma to sensu, jeśli już posiadasz konto oszczędnościowe. Funkcja konta może być przydatna dla osób z negatywną historią kredytową, które nie mogą dostać już konta bankowego, lub którym opłaty za prowadzenie konta przy koncie oszczędnościowym (konto bez sprawdzania w Biurze Informacji Kredytowej) są zbyt wysokie.

Zalety w porównaniu z kartą debetową:
Jak już wspomniano przez Sounjunk, akceptacja za granicą jest po prostu lepsza. Jeśli chcesz robić zakupy online, wypożyczyć samochód za granicą lub zarezerwować lot, może się zdarzyć, że karta debetowa nie będzie akceptowana.

Napisany przez Shopaholic
Myślę, że kolejnym korzyścią jest pełna kontrola kosztów. W przypadku kart kredytowych prepaid transakcje są księgowane natychmiast, a nie, jak w przypadku prawdziwych kart kredytowych, pobierane po upływie określonego terminu. W ten sposób łatwo stracić kontrolę nad wszystkimi wydatkami i szybciej skłonić się do wydawania więcej pieniędzy. Na koniec miesiąca może okazać się, że rachunek za kartę kredytową jest bardzo wysoki!

Napisany przez 2Escorpio

Myślę, że kolejną zaletą jest pełna kontrola kosztów. W przypadku kart kredytowych z saldem, transakcje są księgowane od razu, a nie, jak w przypadku prawdziwych kart kredytowych, zbierane i pobierane po upływie określonego terminu. W ten sposób łatwo stracić kontrolę nad wszystkimi wydatkami i szybciej skłaniać się do wydawania większej ilości pieniędzy. Pod koniec miesiąca zaskakuje nas potem wysoki rachunek kart kredytowych!

Myślę, że patrząc na ten punkt, lepiej byłoby płacić gotówką. Albo potrafisz zarządzać pieniędzmi, albo nie, a jeśli potrafisz, to nawet z limitem dostępu do 50 000 euro na karcie kredytowej, nic się nie stanie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata