Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Opłata za usługi doradcy przy pośrednictwie kredytowym.

Napisany przez maulwurf
Hallo, drodzy przyjaciele z forum!!

Mam następujący problem:
Wniosek o finansowanie budowy złożyłem poprzez pośrednika finansowego (Dr. Klein) i ostatecznie otrzymałem finansowanie (po kilku odmowach, ponieważ jestem samozatrudniony). Oczywiście byłem bardzo zadowolony, że pośrednik finansowy to zrealizował, ale miał niewiele pracy ze mną, ponieważ nigdy go nie widziałem. Wszystko odbywało się korespondencyjnie, a rozmawialiśmy tylko dwa razy przez telefon (raz z dzwonienia do niego). Reklamuje się on tym, że żadne koszty nie są ponoszone przez klienta, i ja również to podpisałem. W jednym z jego formularzy było napisane, że jego prowizję otrzymuje od banku.
Teraz, gdy bank wysłał zgodę, którą trzeba jeszcze podpisać, pojawiło się ostrzeżenie:
Opłata za doradztwo w wysokości 2% zostanie pobrana bezpośrednio z Twojego konta, zgodnie z umową z Twoim doradcą finansowym.
Co proszę??? Nie umówiłem się z nim na nic, a te 2% to prawie 3000 zł!!!!!
Teraz bank chce ode mnie tę kwotę, aby przekazać ją pośrednikowi. Czy to jest zgodne z prawem???? Zapytałem w banku i powiedzieli mi, że dodatkową opłatę za doradztwo zawsze musi płacić klient, ale nikt mi o tym nie powiedział, a mi brakuje tych 3000 zł, ponieważ moje finansowanie zostało już mocno obciążone. Do tej pory opłata nie została jeszcze pobrana, bank powiedział, że będzie to około 25. dnia każdego miesiąca. Co mam teraz zrobić? Boję się również, że pośrednik anuluje całą transakcję, jeśli nie zapłacę mu tej sumy, a moje ciężko wywalutowane finansowanie może się zawalić, czy to jeszcze możliwe? Za trzy dni mam umówioną spotkanie z notariuszem, podczas którego zostanie wpisana hipoteka, czy wtedy finansowanie będzie mi zagwarantowane? Czy bank może się wycofać?
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę i mam nadzieję na szybką pomoc!!!
Dziękuję z góry
kret

Napisany przez Neukundenakq
Cześć kretku,

w normalnym przypadku pośrednik finansowy otrzymuje prowizję, z której utrzymuje się. Może to nastąpić w różnej formie:

1. Z jednorazową prowizją (tak to brzmi u ciebie, ale chciałbym się upewnić)

2. Prowizja jest wliczana w kredyt. W tym przypadku bank zalicza się do przodu i płaci prowizję za pośrednictwo, a twój kredyt wzrasta o tę kwotę, a więc masz nieco wyższe odsetki.

Zalecam jeszcze raz otwarcie porozmawiać o tym zagadnieniu z bankiem. Jeśli masz już podpisaną umowę kredytową przez bank, to z moich informacji nie może on się wycofać, ale nie jestem pewien...

Napisany przez Naseweis
Cześć kret,

to nie jest standardowe.

Zwykle prowizję otrzymuje pośrednik od udzielającego kredytu.

To nie oznacza, że oprocentowanie kredytu zostanie zmienione
lub nałożona zostanie dodatkowa opłata na kredyt.

Nie znamy jednak szczegółów Państwa umowy kredytowej.

Pozdrowienia N.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć kretku,

dla mnie to wszystko jest niezrozumiałe! Podpisałeś umowę pośrednictwa kredytowego, otrzymałeś również VVI, więc powinieneś zauważyć, że naliczana jest ta opłata! Jako pośrednik finansowy, musimy wyjaśnić klientowi wszystkie nasze wynagrodzenia na piśmie!!!

Zakładam, że bank pobierający opłatę to Ing.DiBa. W umowie kredytowej będą oni informowali o tej opłacie, jak również wspomniana dodatkowa opłata znajduje się w umowie pośrednictwa kredytowego podczas składania wniosku!

Jeśli ukrył przed nimi tę opłatę z góry i wpisał ją do wniosku kredytowego bez konsultacji z nimi, to mają kopię bez wzmianki o 2%, a on ma z wzmianką o 2%, co w połączeniu z umową pośrednictwa kredytowego pozwoli jasno ustalić, czy zostali poinformowani czy nie!

Przy okazji, nowa ustawa o kredytach konsumenckich została opracowana właśnie z powodu takich doświadczeń (bez względu na to, po której stronie leży prawda, czy po stronie klienta, czy pośrednika).

Warto wiedzieć, że bank nie cofnie zgody, jeśli uda się udowodnić, że opłata została ukryta z góry!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata