Hej Simona,
odpowiem na naszą krótką wiadomość prywatną tutaj, bo być może zainteresuje to też innych, dobrze?
1. Kupiłem transzę po kursie 38,85 (aktualnie 38,80).
giełda Xetra (główna
giełda to Londyn w
USD).
Powód: tutaj łatwiej mogę śledzić zmiany kursu, w przeciwnym razie wolę kupować na głównej giełdzie.
Moje przypuszczenia ws. szans / ryzyka:
Kurs może jeszcze nieco spaść związku z ceną ropy naftowej, ale w dłuższej perspektywie jestem zwycięzcą!
2. Niestety nie ma sensownych danych fundamentalnych.
Jednakże to tylko pozornie kłóci się z moim zasadami inwestowania.
Dlaczego? (Moje zdanie)
Na (wolnym?) Zachodzie mamy do czynienia z pasożytami i mafią kapitałową. Dla nas fundamentalne dane są bardzo ważne!
Tutaj mierzymy się z jakością CEO.
W Rosji wszystko jest sterowane politycznie. Wielkie firmy jak GAZ
są zależne od łaski Putina (byłego KGB!).
Zarząd jest tylko megafonem i chłopcem na posyłki.
Dysponują ogromnymi zasobami - których Zachód potrzebuje! - ale o decyzjach biznesowych decydują inni.
Przypomnij sobie sprawę Yukos i kpinę z licytacji Sibirneft z Abrams jako najlepszym przyjacielem Putina w fotelu kierowcy.
Też skorzystałem z specjalnej dywidendy (dla Abramsa). :wink: (Pisałem o tym kiedyś na forum Cash).
Obecne gierki - jeśli nie dasz mi akcji EADS, to ja nie dam Ci akcji Gazpromu - nie powinny być przereklamowane.
Rosjanie mają zasoby, ale za mało know-how!
Czysty poker negocjacyjny.
Tutaj musisz bardziej zwracać uwagę na wiadomości!
(Kto jest na topie a kto out).
Już wspomniałem o wiadomościach z NZZ i negocjacjach we Włoszech (z ENI).
Umowa z Schalke (patrz poniżej) - skutek uboczny - raczej jest chwyt marketingowy.
FC Schalke jest bardzo popularny - pomaga to w tworzeniu wizerunku, gdy mają Gazproma na koszulce.
(Tworzy markę).
**** Umowa z Schalke *****
BERLIN, 11 października (Reuters) - Schalke 04 nie planuje szaleć po podpisaniu lukratywnej 5,5-letniej umowy sponsorskiej z rosyjskim gigantem gazowym Gazprom, która uczyni z nich jedne z najbogatszych klubów Bundesligi.
Schalke i Gazprom zawarli umowę, warta do 125 milionów
euro (156,9 miliona
dolarów), we wtorek w Dreźnie.
Ważniejsze są inne konsekwencje.
Kto są potencjalnymi zwycięzcami i przegranymi na Zachodzie?
To zależy od tego, na ile firmy jak Total czy RD już zabudżetowały projekt Shtokman.
Przykład:
Norweski Statoil lub Norsk Hydro prawdopodobnie odpadną.
Natomiast AKER lub Acergy mógłby na tym skorzystać?
Rosja potrzebuje know-how.
Tutaj istotna wiadomość w pełnej treści (CS News)
Norweskie firmy widzą złoty potencjał w odmowie Shtokman
Przez Wojciecha Moskwę
OSLO, 11 października (Reuters) - Decyzja Rosji o rozwijaniu swojego gigantycznego pola gazowego Sztokman bez partnerów zagranicznych może przynieść korzyści norweskim firmom naftowym, które mają doświadczenie w wierce i układaniu rurociągów w zimnych arktycznych wodach.
Dawniej uważane za niezbędnych partnerów dla Sztokmana, norweski Statoil and Norsk Hydro były zszokowane w poniedziałek, kiedy państwowy Gazprom wykluczył firmy zagraniczne ze udziału w jednym z największych pól gazowych na świecie.
Ale złe wieści dla norweskich producentów ropy naftowej mogą okazać się korzystne dla wiodących norweskich firm usług naftowych - takich jak grupa inżynieryjna Aker Kvaerner czy zleceniobiorca naftowy Acergy - które teraz mogą bezpośrednio współpracować z Gazpromem.
Norweska technologia jest potrzebna do rozwoju Sztokmana również bez zaangażowania norweskich partnerów, powiedział szef wykonawczy Acergy, Oyvind Mikaelsen, dla Dagens Naeringsliv.
Prezydent Rosji Władimir Putin powiedział, że firmy zagraniczne nadal mogą odgrywać rolę w Sztokmanie, chociaż nie będą miały udziału w polu, które zawiera szacunkowo 3,7 biliona metrów sześciennych gazu, czyli więcej niż cały świat zużywa w ciągu jednego roku.
Sztokman leży 550 km (341,8 mil) na morzu w lodowatych wodach Morza Barentsa, co czyni wierce na dnie morskim łączone z podmorską rurą koniecznym. Takie pionierskie technologie zostały opracowane przez norweskie firmy dla pola Hydros Ormen Lange i Statoils Snoehvit.
Firmy inżynieryjne i budowlane mogą skorzystać z tej decyzji, ponieważ Gazprom, bez partnerów międzynarodowych, może potrzebować dalszego know-how od firm usługowych, powiedział
frank Harestad, analityk z Pareto Securities w Oslo.
Ale trudno jest oszacować dokładną wartość, powiedział.
Akcje Aker Kvaerner wzrosły o 0,2 procenta do 588 koron o godz. 1050 GMT w środę i wzrosły o 5 procent od ogłoszenia decyzji Gazpromu. Akcje Acergy wzrosły o 0,4 proc. do 116,75 koron.
Analitycy powiedzieli, że decyzja Gazpromu również stawia znak zapytania nad długoterminowym wzrostem Statoil i Hydro, które eksploatują wiele starzejących się pól na kontynentalnym szelfie norweskim, gdzie walczą o utrzymanie produkcji wobec ogólnego spadku trendu.
Prawo udziału w Sztokmanie podniósłoby rezerwy Statoil o 10 procent i Hydros o 20 procent, według analityków.
To może odnowić i podtrzymać spekulację o potencjalnym (połączeniu Statoil-Hydro), chociaż w krótkim okresie każda firma prawdopodobnie będzie dążyła do wzrostu poprzez akwizycje, powiedział Theepan Jothilingam z Morgan Stanley w notatce badawczej.
Dla mnie to sprawia, że jest to interesujące, aby trochę popływać w tym rekinim bagnie.
Zawsze blisko za plecami Sharków. :wink: