Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Norilsk Nickel

Napisany przez Simona
Norilsk ponownie osiągnął dobre wyniki (wstępnie). trochę żałuję, że nie kupiłem ich zeszłej jesieni; niestety, nie można kupić wszystkiego. Czasami chce się najpierw lepiej poznać tytuł. Jak oceniasz szanse na przyszłość tutaj (długoterminowe), jeśli ktoś ma zdanie na ten temat? Byłoby miło. Dzięki. Firma: https://www.nornik.ru/en/investor/event/ https://www.nornik.ru/en/ Informacje: https://www.aton.ru/en/news/publication.asp?id=128209 https://asia.news.yahoo.com/061009/3/2r1zs.html Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ManfredBali
Cześć Simona, bardzo to cenię. (Niestety, zgubiłem analizę). 4.10. złożyłem zamówienie na 95, a nie otrzymałem :evil: Dziś z sufitu ... No cóż, nie powinno się wskakiwać na odjeżdżający pociąg, pozostaje na mojej liście życzeń

Napisany przez Simona
To, co mnie trochę zaniepokoiło, to program odkupu akcji. Nie jestem tego zbyt cieszyć się. Czy nadal powinniśmy obserwować sytuację do połowy listopada? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
I coś jeszcze: https://russlandonline.ru/ruwir0010/morenews.php?iditem=11413 Duże wyjątki, jeśli nie wiesz, co zrobić z pieniędzmi.- Można ponownie zainwestować coś w Gold Fields? Pozdrowienia, Simona

Ważne jest, aby nie zapominać o Gazpromie w kontekście Rosjan. Niestety, nie mogłem jeszcze skorzystać z dzisiejszej pogłębiarki. Przed wszyskim: Gazprom (GAZ) Kurs około 34,80, nie mylić z Gazpromneft (SCF), Kurs 16,70. Obydwa zajmują się ropą, ale SCF powstało z dawnej Sibirneft. (Kiedy doszło do konfiskaty na rzecz przyjaciela Putina - szczegółowo opisałem to na forum Cashforum, kiedy handlowałem Sibirneft.) Obydwa odnotowały już znaczne wzrosty w tym roku. https://aktien.onvista.de/snapshot.html?ID_OSI=90466 Przeczytałem już wcześniej: Negocjacje Gazpromu z ENI (Sojusz energetyczny został wstrzymany, ale nie anulowany). To również jeden z powodów, dla których trzymam ENI. Mocny dolar i spadająca cena ropy naftowej mogą sprawić, że ten tytuł stanie się jeszcze trochę tańszy? Wstawiam zlecenie zakupu po cenie 34,85. Oczywiście to spekulacja, ale przynajmniej nie można powiedzieć, że nie myślałem. :wink: ADR-y niosą większe ryzyko, a także sponsorzy na nich zarabiają. :cry: ***** Przeczytałem ciekawy artykuł w dzisiejszej NZZ: Gazprom odmawia współpracy z zachodnimi koncernami Otwarte tylne drzwi Decyzja szefa Gazpromu, Aleksieja Millera, aby w przyszłości wydobywać i korzystać z gazu z pola gazowego Sztokman w Morzu Barentsa samodzielnie, a nie we współpracy z zagranicznymi partnerami (por. NZZ z 10.10.06), jest przez zachodnie koncerny energetyczne postrzegana jako kolejne pogorszenie warunków inwestycyjnych w Rosji. Miller poinformował, że jego firma chce wykorzystać pole Sztokman w Morzu Barentsa wyłącznie samodzielnie. Z chłodnym 3,2 bln m³ zasobami gazu Sztokman uważany jest za jedno z największych złóż gazu na świecie. Do tej pory Gazprom prowadził listę z przedstawicielami Statoil, Norsk Hydro (oba z Norwegii), francuską Total oraz amerykańskimi koncernami Conoco-Phillips i Chevron, spośród których miał wybrać jedno lub dwóch partnerów do współpracy przy polu Sztokman. Odmowa afrykańskich modeli Ogłoszenie Millera czyni procedurę wyboru partnera bezprzedmiotową. Jednakże czy decyzja Gazpromu będzie ostateczna, pozostaje otwarte zarówno w rosyjskich, jak i zachodnich kręgach przemysłowych. Gazprom wybierze partnera i wkrótce mianuje również zachodnich menedżerów do zarządzania koncernem oraz ważnymi obszarami działalności - powiedział Boris Aljoszin, szef rosyjskiej urzędu przemysłowego Rosprom w czasie pobytu prezydenta Putina w Dreźnie, gdzie spotkał się z kanclerz Merkel. Obecnie należy przede wszystkim zlikwidować dla Rosji niekorzystne Umowy Wspólnego Podziału Produkcji (PSA), podkreślił minister. Według Aljoszina takie afrykańskie modele nie mogą działać w Rosji. Ministrowi zależy na tym, aby Gazprom w miarę średnioterminową objęło przywództwo we wszystkich tych tzw. PSA, podkreślił. Umowy PSA, jakie Shell i ExxonMobil zawarły na Sachalinie oraz Total w Syberii, od kilku miesięcy są krytykowane w Rosji. Kreml, który zawarł te umowy z zachodnimi przedsiębiorstwami w trudnych czasach gospodarczych, teraz chce je odwrócić, ponieważ Rosja otrzymuje z wydobycia ropy naftowej i gazu jedynie ułamek dochodów surowcowych osiągane poza umowami PSA - i to dopiero po odzyskaniu przez zachodnie firmy kosztów. Retorsje Burckard Bergmann, szef E.On-Ruhrgas i członek rady nadzorczej Gazpromu, przywitał decyzję Gazpromu, aby gaz ze Sztokmanu już nie rozpuszczać i wysyłać go do Ameryki, a przez rurociąg na Bałtyku dostarczyć do Europy. Zwiększy to bezpieczeństwo dostaw w Europie. Wykluczenie zachodnich przedsiębiorstw energetycznych z tego perspektywicznego projektu jest odpowiedzią Rosji na izolację wobec prób przejęcia przez rosyjskie koncerny zachodnich firm. Na to zwrócił uwagę także Alexander Schochin, szef rosyjskiego związku przemysłowców RSPP. Rosja próbowała m.in. zdobyć ponad 5% udziałów w europejskim koncernie lotniczym i kosmicznym EADS oraz kupić europejskich dostawców energii, takich jak brytyjska Centrica, napotykając przy tym znaczne opory polityczne, podobnie jak przy próbie fuzji koncernów stalowych Severstal i Arcelor.

Hej Simona, odpowiem na naszą krótką wiadomość prywatną tutaj, bo być może zainteresuje to też innych, dobrze? 1. Kupiłem transzę po kursie 38,85 (aktualnie 38,80). giełda Xetra (główna giełda to Londyn w USD). Powód: tutaj łatwiej mogę śledzić zmiany kursu, w przeciwnym razie wolę kupować na głównej giełdzie. Moje przypuszczenia ws. szans / ryzyka: Kurs może jeszcze nieco spaść związku z ceną ropy naftowej, ale w dłuższej perspektywie jestem zwycięzcą! 2. Niestety nie ma sensownych danych fundamentalnych. Jednakże to tylko pozornie kłóci się z moim zasadami inwestowania. Dlaczego? (Moje zdanie) Na (wolnym?) Zachodzie mamy do czynienia z pasożytami i mafią kapitałową. Dla nas fundamentalne dane są bardzo ważne! Tutaj mierzymy się z jakością CEO. W Rosji wszystko jest sterowane politycznie. Wielkie firmy jak GAZ są zależne od łaski Putina (byłego KGB!). Zarząd jest tylko megafonem i chłopcem na posyłki. Dysponują ogromnymi zasobami - których Zachód potrzebuje! - ale o decyzjach biznesowych decydują inni. Przypomnij sobie sprawę Yukos i kpinę z licytacji Sibirneft z Abrams jako najlepszym przyjacielem Putina w fotelu kierowcy. Też skorzystałem z specjalnej dywidendy (dla Abramsa). :wink: (Pisałem o tym kiedyś na forum Cash). Obecne gierki - jeśli nie dasz mi akcji EADS, to ja nie dam Ci akcji Gazpromu - nie powinny być przereklamowane. Rosjanie mają zasoby, ale za mało know-how! Czysty poker negocjacyjny. Tutaj musisz bardziej zwracać uwagę na wiadomości! (Kto jest na topie a kto out). Już wspomniałem o wiadomościach z NZZ i negocjacjach we Włoszech (z ENI). Umowa z Schalke (patrz poniżej) - skutek uboczny - raczej jest chwyt marketingowy. FC Schalke jest bardzo popularny - pomaga to w tworzeniu wizerunku, gdy mają Gazproma na koszulce. (Tworzy markę). **** Umowa z Schalke ***** BERLIN, 11 października (Reuters) - Schalke 04 nie planuje szaleć po podpisaniu lukratywnej 5,5-letniej umowy sponsorskiej z rosyjskim gigantem gazowym Gazprom, która uczyni z nich jedne z najbogatszych klubów Bundesligi. Schalke i Gazprom zawarli umowę, warta do 125 milionów euro (156,9 miliona dolarów), we wtorek w Dreźnie. ****************** Ważniejsze są inne konsekwencje. Kto są potencjalnymi zwycięzcami i przegranymi na Zachodzie? To zależy od tego, na ile firmy jak Total czy RD już zabudżetowały projekt Shtokman. Przykład: Norweski Statoil lub Norsk Hydro prawdopodobnie odpadną. Natomiast AKER lub Acergy mógłby na tym skorzystać? Rosja potrzebuje know-how. Tutaj istotna wiadomość w pełnej treści (CS News) ********* Norweskie firmy widzą złoty potencjał w odmowie Shtokman Przez Wojciecha Moskwę OSLO, 11 października (Reuters) - Decyzja Rosji o rozwijaniu swojego gigantycznego pola gazowego Sztokman bez partnerów zagranicznych może przynieść korzyści norweskim firmom naftowym, które mają doświadczenie w wierce i układaniu rurociągów w zimnych arktycznych wodach. Dawniej uważane za niezbędnych partnerów dla Sztokmana, norweski Statoil and Norsk Hydro były zszokowane w poniedziałek, kiedy państwowy Gazprom wykluczył firmy zagraniczne ze udziału w jednym z największych pól gazowych na świecie. Ale złe wieści dla norweskich producentów ropy naftowej mogą okazać się korzystne dla wiodących norweskich firm usług naftowych - takich jak grupa inżynieryjna Aker Kvaerner czy zleceniobiorca naftowy Acergy - które teraz mogą bezpośrednio współpracować z Gazpromem. Norweska technologia jest potrzebna do rozwoju Sztokmana również bez zaangażowania norweskich partnerów, powiedział szef wykonawczy Acergy, Oyvind Mikaelsen, dla Dagens Naeringsliv. Prezydent Rosji Władimir Putin powiedział, że firmy zagraniczne nadal mogą odgrywać rolę w Sztokmanie, chociaż nie będą miały udziału w polu, które zawiera szacunkowo 3,7 biliona metrów sześciennych gazu, czyli więcej niż cały świat zużywa w ciągu jednego roku. Sztokman leży 550 km (341,8 mil) na morzu w lodowatych wodach Morza Barentsa, co czyni wierce na dnie morskim łączone z podmorską rurą koniecznym. Takie pionierskie technologie zostały opracowane przez norweskie firmy dla pola Hydros Ormen Lange i Statoils Snoehvit. Firmy inżynieryjne i budowlane mogą skorzystać z tej decyzji, ponieważ Gazprom, bez partnerów międzynarodowych, może potrzebować dalszego know-how od firm usługowych, powiedział frank Harestad, analityk z Pareto Securities w Oslo. Ale trudno jest oszacować dokładną wartość, powiedział. Akcje Aker Kvaerner wzrosły o 0,2 procenta do 588 koron o godz. 1050 GMT w środę i wzrosły o 5 procent od ogłoszenia decyzji Gazpromu. Akcje Acergy wzrosły o 0,4 proc. do 116,75 koron. Analitycy powiedzieli, że decyzja Gazpromu również stawia znak zapytania nad długoterminowym wzrostem Statoil i Hydro, które eksploatują wiele starzejących się pól na kontynentalnym szelfie norweskim, gdzie walczą o utrzymanie produkcji wobec ogólnego spadku trendu. Prawo udziału w Sztokmanie podniósłoby rezerwy Statoil o 10 procent i Hydros o 20 procent, według analityków. To może odnowić i podtrzymać spekulację o potencjalnym (połączeniu Statoil-Hydro), chociaż w krótkim okresie każda firma prawdopodobnie będzie dążyła do wzrostu poprzez akwizycje, powiedział Theepan Jothilingam z Morgan Stanley w notatce badawczej. ********* Dla mnie to sprawia, że jest to interesujące, aby trochę popływać w tym rekinim bagnie. Zawsze blisko za plecami Sharków. :wink:

Napisany przez Simona
Cześć Manfred Dziękuję za obszerne informacje, które są dla nas zdecydowanie interesujące. Na Twoje wczorajsze prywatne pytanie, czy kupiłabym: Nie, nadal nie. Być może to błędne, ale coś powstrzymuje mnie od tego. Jednak można spokojnie przejrzeć stronę internetową, jest całkiem interesująca. Można też trochę obserwować. Może w końcu się zdecyduję. Szkoda, że tak trudno tu zobaczyć dokładne dane fundamentalne. Ale można zobaczyć jeszcze wiele innych rzeczy. Tak więc, trzymaj się tam dobrze. Ja będę patrzeć... Pozdrowienia, Simona

Cześć Simona, Odnalazłem link ponownie. nie dałem mu spokoju. :? https://analyse.aton.ru/themes/analyse/key-figures-index.asp?folder=1589 Naprawdę dobry przegląd rosyjskich tytułów.

Napisany przez Simona
Dziękuję :!: Czy wiesz może jeszcze dokładną datę wyborów do Kongresu Stanów Zjednoczonych w listopadzie? Pozdrowienia, Simona

Oczywiście ? 7.11.2006 Szczegółowy Link https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_general_elections%2C_2006

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata