Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: konto Bafög

Napisany przez verdasco
Cześć, obecnie studiuję i otrzymuję niemal 500 euro Bafög. Obecnie mam tylko zwykłe konto osobiste w Sparkasse, które mam od dziecka. Teraz zastanawiam się, czy nie założyć drugiego konta, na które będę przekazywać połowę mojego Bafögu co miesiąc i oszczędzać na nim. Dodatkowo chciałbym mieć normalne konto w Sparkasse, z którego mogę dokonywać przelewów i wypłacać pieniądze na codzień. Mam teraz pytanie, ponieważ mam mało pojęcia na ten temat, jakie konto lub jakiego rodzaju konto byłoby odpowiednie? A co do drugiego konta, czy powinienem pozostać w Sparkasse czy poszukać nowego konta?

Napisany przez verdasco
Wiem, że to prawdopodobnie nie jest najbardziej interesujący temat, ale czy mógłby mi ktoś krótko doradzić?

Napisany przez Lumo
Jeśli chcesz oszczędzać pieniądze, powinieneś wybrać konto oszczędnościowe zamiast drugiego konta bieżącego.
Na koncie bieżącym nie otrzymasz żadnych odsetek, natomiast na koncie oszczędnościowym tak. Możesz zawsze przeznaczyć połowę swojego Bafögu na początku miesiąca na konto oszczędnościowe za pomocą stałego zlecenia lub ręcznie poprzez normalny przelew....
Jednak należy uważać, aby nie oszczędzać zbyt dużo. Istnieją limity co do kwoty, którą student otrzymujący Bafög może oszczędzić (i nie chodzi tu tylko o ewentualne środki na koncie oszczędnościowym, ale także o ewentualne umowy oszczędnościowo-kredytowe i inne). W tej kwestii powinieneś zasięgnąć informacji w urzędzie Bafög.
Odkładanie trochę pieniędzy na bok zawsze jest dobrym pomysłem. Zwłaszcza jako student, kiedy może okazać się przydatne na zagraniczne semestry lub podobne wydatki....

Napisany przez Lumo
No dobrze, jeśli jesteś zadowolony z konta osobistego w Sparkasse, to polecam zostać tam. Gęstość placówek jest bardzo dobra i po co zmieniać, jeśli jesteś zadowolony? (Zakładam, że jako student nie płacisz opłat za prowadzenie konta, w przeciwnym razie oczywiście wybrałbym innego dostawcę.)

Napisany przez da_jupp
Jako student otrzymujesz na swoje konto oszczędnościowe w Sparkassen 3% do kwoty 1000 €, powyżej tej kwoty nie ma już oprocentowania, przynajmniej tak to znam.

Być może inne banki oferują coś podobnego (w tym bonus dla nowych klientów lub coś w tym rodzaju), więc warto wypełnić każdy tysiak bank po banku. W ten sposób będziesz miał całą kwotę zawsze dostępną, a oprocentowanie będzie trochę wyższe niż w przypadku lokat terminowych (nawet znacznie wyższe w przypadku Sparkasse).

Napisany przez verdasco

Jako student otrzymujesz 3% od salda na swoim koncie oszczędnościowym w Sparkasse do 1000 €, wszystko, co przekracza tę kwotę, przestaje być oprocentowane, przynajmniej tak mi wiadomo.

Może to być również dostępne w innych bankach (w tym bonusy dla nowych klientów lub coś w tym rodzaju), w takim razie warto zasilać prowizyjnie każdy kolejny bank o 1000 €. W ten sposób będziesz miał całą kwotę zawsze dostępną, a odsetki będą nieco wyższe niż od lokat terminowych (w Sparkasse nawet znacznie wyższe).

jak mogę sprawdzić, czy rzeczywiście otrzymuję obecnie 3% w Sparkasse? W bankowości internetowej nie ma nic na ten temat

Napisany przez da_jupp
Sprawdź saldo lub po prostu potwierdź ostatnie naliczenie odsetek.

Napisany przez Theo-Retisch
Tak, super pomysł! Prześlę te 50 euro na konto oszczędnościowe. Ponadto mogę regularnie przekazywać pieniądze na to konto. Brzmi jak plan.

Napisany przez petethefarmer
Oczywiście, konto oszczędnościowe na dzień dzisiejszy wydaje się być najlepszym rozwiązaniem. Obecnie wszyscy dostawcy z górnej półki (Bank of Scotland, Moneyou, NIBC Direct, Barclays) są zdecydowanie godni polecenia. Ciężko jest popełnić błąd wybierając którykolwiek z nich.

Napisany przez Jetzaberr

Jednak powinieneś uważać, aby nie oszczędzać zbyt wiele. Istnieją limity dotyczące tego, ile student otrzymujący Bafög może zaoszczędzić (dotyczy to nie tylko ewentualnego salda na koncie oszczędnościowym, ale także ewentualnych umów oszczędnościowych na mieszkanie itp.). Powinieneś zapytać o to w urzędzie Bafög.

O ile mi wiadomo, wynosi to 5 200 euro (stan na 2014 rok), bez znaczenia czy w gotówce, w postaci mieszkań, na przykład po dziedziczeniu, akcji itp.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata