- pn lut 20, 2012 6:50 am
Cześć!
Obecnie mam następujący plan oszczędnościowy w BHW:
BHW Dispo Plus (kwota oszczędności: ok. 13.000 € / 26.000 DM), miesięczna składka oszczędnościowa: 78,00 DM / ok. 38,00 € VL).
Saldo na koniec 2011 roku: 2.968,00 €.
Ten kontrakt podpisałem już w 1997 roku. Oprocentowanie wynosi maksymalnie 5 %. Pomimo świadomości obecnie wysokiego oprocentowania, chciałbym szybko zakończyć ten kontrakt i wypłacić moje oszczędności, ponieważ:
1. Zamknąłem w mieszkaniu i muszę urządzić swój Dom,
2. Przy tak niskiej składce nie widzę dużej korzyści z późniejszego finansowania,
3. Kontrakt powinien być wykorzystany od samego początku do krótkoterminowego finansowania.
W 2006 roku wypłaciłem sobie już prawie 3.000 €, ponieważ wtedy potrzebowałem krótkoterminowych środków finansowych. Teraz ponownie zaoszczędziłem prawie 3.000 € i chciałbym wypłacić je bez większych strat finansowych i jednocześnie zakończyć kontrakt.
W warunkach kontraktu m.in. jest napisane, że całkowite oprocentowanie zwrotne od początku kontraktu, w razie rezygnacji z kredytu bauspar, po
3 latach i 3.000 DM oszczędności wynosi 3 %,
5 latach i 5.000 DM oszczędności wynosi 4 %,
7 latach i 7.000 DM oszczędności wynosi 5 %.
Jakie będą skutki mojej rezygnacji z kredytu bauspar?
Czy mam w ogóle prawo do zwrotnego oprocentowania?
Czy mogę w tej chwili zrezygnować (bez zachowania terminu wypowiedzenia)?
Czy mogę złożyć wypowiedzenie z natychmiastowym skutkiem i zwrotnym oprocentowaniem wynoszącym 4 %, czy tak?
Dzięki z góry.
Pozdrowienia
Obecnie mam następujący plan oszczędnościowy w BHW:
BHW Dispo Plus (kwota oszczędności: ok. 13.000 € / 26.000 DM), miesięczna składka oszczędnościowa: 78,00 DM / ok. 38,00 € VL).
Saldo na koniec 2011 roku: 2.968,00 €.
Ten kontrakt podpisałem już w 1997 roku. Oprocentowanie wynosi maksymalnie 5 %. Pomimo świadomości obecnie wysokiego oprocentowania, chciałbym szybko zakończyć ten kontrakt i wypłacić moje oszczędności, ponieważ:
1. Zamknąłem w mieszkaniu i muszę urządzić swój Dom,
2. Przy tak niskiej składce nie widzę dużej korzyści z późniejszego finansowania,
3. Kontrakt powinien być wykorzystany od samego początku do krótkoterminowego finansowania.
W 2006 roku wypłaciłem sobie już prawie 3.000 €, ponieważ wtedy potrzebowałem krótkoterminowych środków finansowych. Teraz ponownie zaoszczędziłem prawie 3.000 € i chciałbym wypłacić je bez większych strat finansowych i jednocześnie zakończyć kontrakt.
W warunkach kontraktu m.in. jest napisane, że całkowite oprocentowanie zwrotne od początku kontraktu, w razie rezygnacji z kredytu bauspar, po
3 latach i 3.000 DM oszczędności wynosi 3 %,
5 latach i 5.000 DM oszczędności wynosi 4 %,
7 latach i 7.000 DM oszczędności wynosi 5 %.
Jakie będą skutki mojej rezygnacji z kredytu bauspar?
Czy mam w ogóle prawo do zwrotnego oprocentowania?
Czy mogę w tej chwili zrezygnować (bez zachowania terminu wypowiedzenia)?
Czy mogę złożyć wypowiedzenie z natychmiastowym skutkiem i zwrotnym oprocentowaniem wynoszącym 4 %, czy tak?
Dzięki z góry.
Pozdrowienia