Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Anulować stary kontrakt oszczędnościowy BHW.

Napisany przez WMVeteran
Cześć!

Obecnie mam następujący plan oszczędnościowy w BHW:

BHW Dispo Plus (kwota oszczędności: ok. 13.000 € / 26.000 DM), miesięczna składka oszczędnościowa: 78,00 DM / ok. 38,00 € VL).
Saldo na koniec 2011 roku: 2.968,00 €.

Ten kontrakt podpisałem już w 1997 roku. Oprocentowanie wynosi maksymalnie 5 %. Pomimo świadomości obecnie wysokiego oprocentowania, chciałbym szybko zakończyć ten kontrakt i wypłacić moje oszczędności, ponieważ:

1. Zamknąłem w mieszkaniu i muszę urządzić swój Dom,
2. Przy tak niskiej składce nie widzę dużej korzyści z późniejszego finansowania,
3. Kontrakt powinien być wykorzystany od samego początku do krótkoterminowego finansowania.

W 2006 roku wypłaciłem sobie już prawie 3.000 €, ponieważ wtedy potrzebowałem krótkoterminowych środków finansowych. Teraz ponownie zaoszczędziłem prawie 3.000 € i chciałbym wypłacić je bez większych strat finansowych i jednocześnie zakończyć kontrakt.

W warunkach kontraktu m.in. jest napisane, że całkowite oprocentowanie zwrotne od początku kontraktu, w razie rezygnacji z kredytu bauspar, po

3 latach i 3.000 DM oszczędności wynosi 3 %,
5 latach i 5.000 DM oszczędności wynosi 4 %,
7 latach i 7.000 DM oszczędności wynosi 5 %.

Jakie będą skutki mojej rezygnacji z kredytu bauspar?
Czy mam w ogóle prawo do zwrotnego oprocentowania?
Czy mogę w tej chwili zrezygnować (bez zachowania terminu wypowiedzenia)?
Czy mogę złożyć wypowiedzenie z natychmiastowym skutkiem i zwrotnym oprocentowaniem wynoszącym 4 %, czy tak?

Dzięki z góry.

Pozdrowienia

Napisany przez Lumo
Cześć,

pytanie jest dość specyficzne. Zalecam skontaktowanie się z pomocą techniczną BHW lub sprawdzenie sekcji FAQ na stronie BHW.

Jeśli już kiedyś wypłaciłeś swoje środki, zalecam powtórzenie tego procesu.
Jeśli otrzymujesz nadal 5% odsetek, spróbuj utrzymać umowę. W przypadku LBS udało mi się obniżyć lub zawiesić raty oszczędzania (choć nie była to umowa VL), gdy przedstawiały mi się większe inwestycje. Może uda Ci się to zrobić również w Twoim przypadku i nadal zabezpieczyć sobie możliwość otrzymywania 5% odsetek...

Napisany przez WMVeteran
Dziękuję za odpowiedź! Czy ktoś ma jeszcze jakieś porady lub znajduje się w podobnej sytuacji? Dziękuję!

Napisany przez Naseweis
Cześć WMVeteran,

na jakie informacje czekasz?

Nie znamy dokładnych warunków oszczędzania na cele mieszkaniowe ani
oceny, sumy oszczędności mieszkaniowej, itp.

Nie ma innego rozwiązania niż zadzwonić do BHW -

Bezpośrednia linia

Skorzystaj z infolinii BHW 01804 - 44 05 00 (20 centów za połączenie z niemieckiej sieci stacjonarnej; komórkowe maksymalnie 42 centy/minuta).

Pozdrowienia N.

Napisany przez WMVeteran
Dziękuję!

Zrobię to.

Dam potem znać wynik.

Szalony pozdrowienia

Napisany przez WMVeteran
Cześć,

Dzisiaj rozmawiałem z Centrum Obsługi BHW.

Na moje pytanie odnośnie mojej obecnej umowy otrzymałem następujące informacje:

1) W przypadku natychmiastowej częściowej wypłaty (w tym przypadku: 2.500 €) należna jest opłata w wysokości 55,00 €. Jednocześnie suma oszczędności na budowę zmniejszyłaby się o kwotę wypłaty.

2) Premia odsetkowa wynosząca od 3 do maks. 5 % otrzymam zwrotnie dopiero wtedy, gdy umowa będzie gotowa do przydziału. Wtedy muszę zaakceptować przydział. kredytu tak czy inaczej nie skorzystam.

3) Umowa byłaby gotowa do przydziału przy wskaźniku oceny wynoszącym 33. W tej chwili wskaźnik wynosi 18.
W umowie jest m.in. napisane, że całkowity oprocentowanie w wysokości 5 % jest udzielane nawet w przypadku rezygnacji po 7 latach i saldzie w wysokości 3.500 €.

Czyli po osiągnięciu 7 lat i saldzie w wysokości 3.500 € mogę wypowiedzieć umowę przed zakończeniem przydziału i mimo to otrzymam 5 %???
BHW jednak powiedział mi, że w każdym przypadku musi być gotowy do przydziału. Nie jestem pewien, czy to jest jasne i czy wynika to jednoznacznie z umowy.

Co powinienem zrobić, aby wyciągnąć jak najwięcej z umowy? Jak już powiedziałem, nie skorzystam z kredytu.
Czy dostanę 5 % po wypowiedzeniu umowy?

Dziękuję.

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata