Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy banki muszą informować klientów o ryzykach?

Napisany przez ADMCI4
Cześć drogie forum. Od pewnego czasu banki są zobowiązane do sporządzania tzw. protokołu doradczego, gdy klient uczestniczy w rozmowie doradczej. Ogólnie rzecz biorąc, jest to dobry pomysł, ale nadal interesuje mnie, jaka jest właściwie specyfikacja doradców dla takiej dyskusji. Na ile banki są zobowiązane informować swoich klientów w trakcie doradzania inwestycji o tym, że proponowana przez klientów inwestycja wiąże się z pewnym ryzykiem? Oczywiście doradcy nie mogą sami proponować klientom zbyt ryzykownych inwestycji, ale co w przypadku, gdy klient sam wyraża takie życzenie? Czy banki powinny bardziej odradzać, czy tylko wskazywać na ryzyka i proponować alternatywy?

Napisany przez soundjunk
Cześć Millerze, ogólnie rzecz biorąc, banki muszą sporządzić protokół doradczy w zakresie doradztwa w zakresie papierów wartościowych, gdy udzielają zalecenia (utrzymywać, kupować, sprzedawać) dotyczące określonego papieru wartościowego. Mogę zatem polecić Ci inwestowanie swoich pieniędzy w fundusze nieruchomościowe bez konieczności tworzenia protokołu. Jeśli jednak powiem Ci, że na przykład powinieneś kupić West Invest Interselect, będę musiał go przygotować. Oczywiście banki doradzają (z kilkoma wyjątkami) tylko w swoich produktach. Na przykład nie mogę polecić Ci jako pracownik Volksbanku inwestycji w fundusz inwestycyjny, który nie pochodzi od Union Invest. Jeśli więc zapytasz swojego doradcę bankowego, co sądzi o inwestycji np. w akcje Commerzbanku, nie otrzymasz zalecenia, ponieważ teoretycznie mógłbyś wziąć go za to odpowiedzialności. On może i musi jedynie poinformować Cię o szansach i ryzykach takiej inwestycji oraz udokumentować to zgodnie z ustawą o handlu papierami wartościowymi. Więcej informacji znajdziesz, szukając "Risikoaufklärung WpHG" w internecie. Pozdrowienia Patrick

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

ryzykując bycie tutaj heretykiem: doradztwo w banku to raczej sztuczka marketingowa.
Rzeczywistość polega na sprzedaży produktów finansowych.
To, co mam na myśli, jest tutaj dość dobrze opisane:
Dlaczego banki nie doradzają, lecz sprzedają produkty finansowe! | finanzdeutsch

Obowiązek dokumentacji jest próbą ustawodawcy, aby nie dopuścić do nadmiernego rozrostu tego rodzaju sprzedaży.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez delgado
Mogę się z Tobą tylko zgodzić euro Paule. Powszechnie wiadomo, że banki zawsze próbują sprzedać swoje własne produkty. To jest naprawdę proste. Oferta własnych produktów jest po prostu o wiele lepsza i dlatego praktycznie nie opłaca się kupować innych produktów. Na pewno nie wszystko jest złe, ale niestety nie ma to nic wspólnego z obiektywnym doradztwem.

Napisany przez Christiane1978
Tak, banki są zobowiązane poinformować klientów o potencjalnych ryzykach. Wielu klientów banków po dużych stratach po upadku Lehman Brothers (w tym również klienci Commerzbank) pozwało banki o odszkodowanie, argumentując, że nie zostali odpowiednio poinformowani o ryzykach związanych z ich inwestycjami. W pierwszej instancji wielu przyznano rację. Niestety, w sądzie zawsze zależy to od interpretacji, a bank na pewno będzie bronić się przed zarzutami z całych sił.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata