Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Jak ominąć prowizję maklerską?

Napisany przez erno
Cześć,
moja żona i ja planujemy wkrótce kupić Dom i od wielu miesięcy się rozejrzymy, aby mieć dobry ogląd na ceny itp. Teraz znaleźliśmy odpowiedni obiekt, ale jest sprzedawany przez pośrednika. Jednak już poznaliśmy sprzedawczynię domu i teraz myślimy, dlaczego nie dokonać zakupu bez pośrednika =/. W ten sposób nie musielibyśmy płacić prowizji dla pośrednika, ani my, ani sprzedawczyni =). Byłoby to korzystne dla obu stron. Oznaczałoby to oczywiście, że musielibyśmy samodzielnie załatwić całą procedurę. Ale to też jest w porządku. A teraz moje pytanie... Czy możemy teraz po prostu odwołać się od pośrednika nieruchomości, lub od sprzedawczyni domu? Jeszcze nie poruszyłem tego tematu z nią, chciałem najpierw zdobyć kilka informacji na ten temat. Co o tym sądzicie?

Dziękuję za odpowiedzi!

Pozdrowienia

Napisany przez soundjunk
Cześć Erno, Uważam, że jest to nierealistyczne, ponieważ (prawdopodobnie) sprzedawca i pośrednik już negocjowali umowę, z której pośrednik nie chce wypuścić sprzedawcy... dlaczego też miałby? Pozdrowienia Patrick

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

jeśli nie została podpisana umowa z pośrednikiem (może być także ustna), to nie ma to znaczenia.
Jeśli jednak taka umowa istnieje, zazwyczaj wygasa, gdy nie dochodzi do sprzedaży.
Więc musicie poczekać, w porozumieniu z sprzedającą, a ona musi znaleźć sposób, aby nie sprzedawać nawet w przypadku odpowiednich zainteresowanych.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Winger
A więc zdajecie sobie sprawę, że to może być oszustwo, prawda?

Napisany przez 2Escorpio

Ähhh, Euch ist schon klar, dass das Betrug sein könnte, oder?

Ja, jeśli kwota nie zostanie opłacona, może to być oszustwo.

Jeśli pośrednik może udowodnić, że kupujący został przez niego wynegocjowany w czasie trwania umowy pośrednictwa, prowizja musi być zapłacona, nawet jeśli umowa została zawarta po upływie umowy pośrednictwa... Pośrednik jest pośrednikiem, a nie twórcą umów, a negocjacje odbyły się wyraźnie w czasie trwania umowy pośrednictwa.

Napisany przez Winger
Dokładnie o to mi chodzi. Gdy pośrednik wykonał swoje zadanie, trzeba go także zapłacić. Jeśli ktoś próbuje go wyprowadzić na manowce, jest to oszustwo. i to w niemałej kwocie. Byłbym ostrożny...

Napisany przez Doso
Agenci nieruchomości nie są głupi i nie jesteście pierwszymi, którzy wpadli na ten pomysł. Zapomnijcie o tym i zapłaćcie prowizję, zaoszczędźcie sobie kłopotów.

Napisany przez EuroPaule
Przy moim oświadczeniu zakładałem, że kupująca nie została zarekomendowana przez pośrednika, lecz pochodzi z jej osobistego kręgu.
Pozdrawiam, Paule

Napisany przez adalbert64
Lepiej zapłać prowizję pośrednikowi,.. późniejsze kłopoty z niepłaceniem mogą poważnie zepsuć radość z nowego domu

Napisany przez Berti75
Agent ma również koszty związane z promocją domu w internecie itp. W kilku miesiącach zbierają się już spore sumy. Myślę też, że byłoby to oszustwo... Jeśli prowizja wydaje się wam za wysoka, porozmawiajcie z agentem, czy nie można obniżyć jej o 1-2%. Wszelkie inne działania uważam za niesprawiedliwe i oszustwo...

Napisany przez Geldbaum
Cześć Erno, 1. Czy sprzedawczyni zleciła maklerowi zlecenie? (bez znaczenia, czy ustnie czy pisemnie) To pierwsze oczywiście jest trudniejsze do udowodnienia. Jeśli tak, to: 2. Winger i Escorpio mają rację. oraz 3. Berti75 również. Jasne jest, że nawet po zakończeniu umowy z maklerem należne jest prowizja. Oczywiście założenie jest takie, że podpisałeś/aś maklerowi dokument potwierdzający dane kontaktowe! W ten sposób bezpowrotnie potwierdziłeś/aś, że nie znaliście wcześniej sprzedawczyni i obiektu, a znaleźliście obiekt dzięki maklerowi! Jeśli podpiszesz umowy z dwoma maklerami dotyczącymi tego samego obiektu... cóż... Moje osobiste zdanie: Jeśli w ogóle nie chcesz wydawać pieniędzy na maklera, to poszukaj nieruchomości, które są sprzedawane bez udziału pośredników! Pracować dla kogoś i potem próbować go oszukać nie jest zbyt szlachetne! Pozdrowienia z okolic Karlsruhe Mario Celic

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata