Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Które ubezpieczenie zdrowotne oferuje opiekę nad matką podczas turnusu leczniczego?

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Moja żona naprawdę pilnie potrzebuje terapii, ponieważ jest bardzo przemęczona i od wielu lat cierpi na straszne bóle pleców. Dotąd nigdy nie złożyła wniosku o kurację, ponieważ nie chciała być z dala od domu z powodu naszych dzieci. To nie może jednak trwać dłużej, i dla niej byłoby wielkim odciążeniem, gdyby wiedziała, że dzieci są pod opieką. Ja sam muszę niestety pracować codziennie do wieczora i dlatego nie mogę być w domu. Nasza kasa chorych jednak odmawia pokrycia opieki, twierdząc że dzieci w wieku 13 i 16 lat są już za starymi na potrzebę opieki. My mamy inne zdanie i szukamy innej kasy, która oferuje tę usługę.

Re: Które ubezpieczenie zdrowotne oferuje opiekę nad matką podczas turnusu leczniczego?

Napisany przez Naseweis
Cześć Matti, Czy Twoja żona pracuje? Jeśli tak, może się okazać, że opiekę zapłaci rentownik. Pozdrowienia, N.

Napisany przez Reibold
Cześć Matti!

Istnieje kilka kas, które świadczą tę usługę dla dzieci poniżej 14. Dotyczy to wówczas pomocy domowej jako rozszerzenie § 38 SGB V.

Przy co najmniej jednym dziecku poniżej 14 roku życia, na przykład wiele AOK, Techniker, HEK, GEK itp. Nawet bez dzieci opłaca to BKK Pfalz.
Jednakże ten usług jest zazwyczaj ograniczony czasowo do okresu zwolnienia lekarskiego. Może warto skonsultować to z wymienionymi kasami czy to także dotyczy pobytów w ośrodkach rehabilitacyjnych.

Z poważaniem

Alexander Reibold
doradca finansowy w Ingolstadt i okolicach
Tel: 08431 901290

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata