Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Rozłożenie dyspozycji zwolnienia z podatku

Napisany przez Crunkrock
Cześć,

Mam pieniądze w trzech bankach i chcę teraz obliczyć, jak mogę zoptymalizować zlecenia zwolnienia, aby nic nie zostało niewykorzystane.

Dlatego mam następujące pytanie:

Na jakie odsetki stosowany jest zlecenie zwolnienia w jednym banku? Czy są to faktycznie otrzymane odsetki z danego roku, czy odsetki, które zostały wypłacone w którymś momencie tego roku przy rocznej wypłacie?

Ma to znaczenie przy stopniowanych odsetkach lub terminie zapadalności inwestycji w ciągu roku.

Napisany przez petethefarmer
Czy mógłbyś bliżej wyjaśnić, co dokładnie masz na myśli?

cover all capital gains at a bank within the respective year, regardless of when or how they were paid out. For example, if you have a multi-year fixed-term deposit at the Bank of Scotland, where the interest remains in the fixed-term account, then each year on the anniversary of the fixed-term contract, your tax-free allowance will be used up in the amount of interest withheld on the fixed-term account.

Mam nadzieję, że nie przeskakuję Twojego pytania :-)

Napisany przez Crunkrock

Zlecenia zwolnień ogólnie obejmują wszystkie przychody z kapitału w danym roku w banku, niezależnie od tego, kiedy i w jaki sposób zostały wypłacone.

W zasadzie odpowiedziałeś na to. Jeśli na przykład mam inwestycję na 5 lat, gdzie odsetki są zapisywane rocznie na koncie (na przykład corocznie 29.05), wówczas co roku 29.05 otrzymuję jednorazowo odsetki za poprzedni rok, czyli od 30.05 poprzedniego roku. Ponieważ te odsetki pochodzą częściowo z tego, a częściowo z poprzedniego roku, pojawia się automatycznie moje pytanie, ponieważ zlecenie zwolnienia zawsze dotyczy jednego roku kalendarzowego.
Moje pytanie brzmi zatem, czy kwota liczy się w roku, w którym zostaje wypłacona 29.05, czy kwota, którą teoretycznie otrzymałem w roku kalendarzowym, gdzie część tej kwoty zostanie wypłacona tego roku, a część w następnym.

Można to dość prosto wyrazić: liczy się to, co zostanie wypłacone :-)

Napisany przez 2Escorpio

Można to dość łatwo wyrazić: liczy się to, co jest wypłacone :-)

Zgadza się, nie liczą się dni, dla których obliczane są odsetki, ale dzień, w którym odsetki są zaksięgowane (dochód).

Napisany przez Crunkrock
Jeśli dnia 29.05 zostanie wypłacona kwota 500€, a bank ma zlecenie zwolnienia podatkowego na kwotę 500€ na ten rok, to wszystko gra, nawet jeśli odsetki pochodzą częściowo z ubiegłego roku?

Doskonale, ułatwia to obliczenia... :P

Dokładnie tak ;-)

Napisany przez 2Escorpio

Ok, także jeśli w dniu 29.05 zostanie wypłacone 500€, a bank ma zlecenie zwolnienia z podatku dochodowego w wysokości 500€ na ten rok, to wszystko jest w porządku, pomimo że część odsetek pochodzi z zeszłego roku?

Doskonale, ułatwia to obliczenia... :P

Tak, ponieważ zyski z odsetek są traktowane jako dochody w dniu 29.05, a urząd skarbowy nie może wiedzieć, czy odsetki są naliczane od 5 lat czy od 3 miesięcy... zawsze zależy od tego, ile pieniędzy jest na koncie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata