Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BSV czyli kredyt hipoteczny

Napisany przez stef1969
Cześć wszystkim,

nie przyszłoby mi nawet do głowy, że zwrócę się do was, obrońców Bausparkassen, z następującym pytaniem:

Wczoraj mieliśmy spotkanie w naszym banku domowym, dotyczące finansowania (niespodzianka!).

Jako propozycje porównawcze mieliśmy do wyboru kredyt ratalny udzielany przez bank hipoteczny, wypłacony przez bank domowy (Rai...bank) oraz konstrukcję Bausparkasse poprzez nowy kredyt BSV (specjalny program kredytowy Schwä..-..ll).

Jestem świadomy, że oprocentowanie w konstrukcji BSV może na pierwszy rzut ucha brzmieć lepiej, ale należy zachować ostrożność.

Ale tu niespodzianka: Nawet po doliczeniu wszystkich kosztów (w tym opłaty za zamknięcie itp.), odsetek itp., konstrukcja BSV w przypadku okresów kredytowych wynoszących zarówno 20, jak i 25 lat, wychodzi lepiej, choć tylko o niewielką kwotę kilkuset euro ogółem, co mnie zaskoczyło.

Kolejnym atutem (przynajmniej z mojego obecnego punktu widzenia) jest to, że po przydzieleniu kredytu BSV mogę w dowolnym momencie spłacić go częściowo lub w całości; w przypadku kredytu od banku hipotecznego maksymalnie 5% rocznie.

Jestem świadomy, że przydział kredytu nie jest gwarantowany, ale oprocentowanie kredytu na okres kredytowania tymczasowego nie jest ograniczone do określonego terminu, lecz wyraźnie do momentu przydziału.

Podatkowo jest oczywiste, że odsetki z kredytu BSV przed przydziałem są podlegające opodatkowaniu, ale ze względu na kwotę wolną od podatku oraz brak innych dochodów z odsetek nie stanowi to problemu (a jeśli coś takiego jak wygrana w loterii lub podobne zmieniłoby tę sytuację, sądzę, że można się z tym pogodzić).

Długa przemowa, krótkie pytanie: Czy coś przeoczyłem?

Dzięki z góry,

Stefan

Napisany przez NaTwoim13
Cześć stef1969,

tak, ponieważ jeśli wasza konstelacja przynosi korzyści dla modelu BSV, to moim zdaniem na pewno będzie działać nawet lepiej niż z bankiem Raiffeisen w połączeniu ze Schwäbisch Hall!

Napisany przez C. Andreas
Cześć stef1969,

zgadzam się z panem Buhmannem. Zgodnie z rachunkiem analitycznym jest dobrym wyborem współpraca z Raiba, ale o wiele lepiej radzi sobie BSV na wolnym rynku.

Napisany przez stef1969
Chodziło mi o ogólne pytanie do ekspertów, a nie o to, żeby zostać pozyskanym jako klient.

Napisany przez NaTwoim13
Stef1969, nie mogę przyjąć, że moja odpowiedź była próbą akwizycji klienta. Wręcz przeciwnie, poinformowałem ich, że przegapili lepsze oferty na rynku! Na podstawie dostępnych informacji nie można zweryfikować poprawności ich obliczeń lub oceny, ale jeśli model oszczędnościowy dla domowników jest najlepszym modelem finansowania dla ich sytuacji wyjściowej, to przedstawiłem swoje stanowisko!

Napisany przez Lumo
Jeśli twoim bank tak wyliczył i przekazał ci wydruk obliczeń, to prawdopodobnie jest to poprawne.

Dla banku ma to często sens oferowanie BSV (badanie stresu rynkowego). Otrzymują oni niską prowizję za rozliczenie (około 0,1% od sumy BSV) i nie muszą wkładać własnych środków w finansowanie. W zależności od tego, jak aktualnie finansuje się bank, jedno lub drugie rozwiązanie finansowe może być bardziej korzystne dla klienta (i banku).

Jednak, jak już wspomniano, w niektórych przypadkach można uzyskać jeszcze lepsze warunki niż w obu tych kombinacjach. Jeśli potencjal oszczędności są niewielkie, to nadal warto skorzystać z finansowania poprzez bank. Przy większych kwotach warto rozważyć zmianę dostawcy.

Mój tekst ma jedynie charakter wskazówki. Nie oferuję ani kredytów, ani możliwości finansowania, ani nie pośredniczę w nich.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata