Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Proszę, nie kupuj ubezpieczenia na życie z funduszem inwestycyjnym!

Napisany przez Lotte7100
Być może kogoś interesuje rezultat mojego ubezpieczenia na życie związane z funduszami. W 1999 roku zawarłem umowę z Sali (ta firma została kilka razy sprzedana, a ja w końcu trafiłem do Canadalife) na tzw. polisę funduszową zoptymalizowaną pod względem podatkowym. Oznaczało to, że po 12 latach wówczas mogłem otrzymać dochody zwolnione z podatku. Od 1999 roku do 2003 roku corocznie wpłacałem 5.112,92 euro na to ubezpieczenie, co sumarycznie daje 25.564,60 euro. Teraz, gdy w grudniu 2011 roku minęło 12 lat okresu oczekiwania i przez cały okres trwania polisy nawet raz nie zostały nawet zbliżone do obietnic sprzedawcy dotyczących obfitych zysków, zdecydowałem się wypłacić pewną kwotę z mojego ubezpieczenia. W ostatnich dniach otrzymałem kwotę 27.318,43 euro. To oprocentowanie moich pieniędzy w całym okresie trwania wyniosło około 0,69%. Gdybym wtedy zainwestował te pieniądze na zwykłe konto oszczędnościowe, miałbym ponad 32.000 euro. Dlatego mogę tylko ostrzec przed takim rodzajem inwestycji!

Napisany przez Naseweis
Cześć,

tej wypowiedzi nie można uogólnić.

Zawsze zależy to od tego, w jakim towarzystwie ubezpieczeniowym znajduje się umowa, a także od tego, jakie fundusze są zdeponowane.

Ponadto warto znać się na tych funduszach i w odpowiednim momencie zmieniać poszczególne fundusze.

Nigdy nie należy polegać na tym, że po podpisaniu takiej umowy zysk na końcu będzie duży.

To samo dotyczy lokowania akcji w fundusze przez bank lub firmę inwestycyjną.

Pozdrawiam, N.

Napisany przez Reibold
Cześć Lotte!

Interesujące byłoby jeszcze, jaki fundusz wybrałaś. Ponieważ to on był odpowiedzialny za stopę zwrotu. Czy sprawdzałaś fundusz czasem po drodze, czy mógł robić, co chciał przez 12 lat?

Poza tym nie napisałaś, czy planowałaś ubezpieczenie na 12 lat od samego początku, czy zrezygnowałaś po 12 latach. W takim przypadku mogła zostać nałożona kara za wcześniejsze rozwiązanie.

I jeszcze jedno pytanie, czy byłaś ubezpieczona na wypadek swojej śmierci w tej umowie. W takim przypadku również pobierano opłatę. Ale takiego ubezpieczenia nie miałabyś na koncie oszczędnościowym.

Przepraszam, ale twój raport doświadczalny nie jest zbyt wymowny. Być może możesz dostarczyć brakujące dane!

Z pozdrowieniami

Alexander Reibold

Napisany przez Lotte7100
Cześć Reibold,

jako fundusz wybrałem: 20 % indeks amerykański; 20 % fundusz europejski, 20 % akcje niemieckie, 40 % perspektywa Daleki Wschód.

Od samego początku było jasne i ustalone, że po 12 latach z nich wycofam się.
Kwota ubezpieczenia na wypadek śmierci została ustalona na równowartość 15 338,75 euro.
Regularnie monitorowałem stan ubezpieczenia, ale również możliwości zamiany były mało obiecujące, dlatego pozostałem przy początkowo wybranych funduszach.
Dla mnie sprawa ta jest zakończona pod kątem doświadczeń; mój udział tutaj na forum ma jedynie na celu ostrzeżenie innych ludzi przed taką inwestycją lub zwiększenie ich świadomości na temat ryzyka.

Pozdrowienia
L.

Napisany przez Naseweis

więc jako fundusze wybrałem: 20% indeksu USA; 20% funduszu euro, 20% niemieckich akcji, 40% perspektywy Dalekiego Wschodu. .

Nigdy nie oferowałem klientowi ubezpieczenia funduszy ze szczególnym naciskiem na Daleki Wschód.

Jednakże na podstawie tych informacji nie można dokładnie ocenić sytuacji.

Czy mógłbyś nam podać nazwę towarzystwa ubezpieczeniowego oraz dokładne nazwy poszczególnych funduszy?

Pozdrowienia N.

Napisany przez soundjunk
Cześć,

jak już Naseweis powiedział, potrzebujemy dokładniejszej oceny społeczeństwa i konkretnego funduszu - numer ISIN powinien wynikać z Państwa dokumentów.

Niemniej jednak: nic nie przemawiało przeciwko ubezpieczeniu na życie związane z funduszem w 99 roku!
Podczas gdy niektórzy, wybierając klasyczną opcję, ograniczali swoje szanse i ryzyko, Państwo mieli szansę na więcej - nikt w 99 roku nie przewidział, że w ciągu 12 lat nastąpią trzy kryzysy finansowe, a także dzisiaj fundusze nie są czarną magią.

Jednakże ważne jest nie kupować tylko raz i pozwolić na samoczynne działanie, dlatego też rozsądne było z Państwa strony poszukiwanie informacji na temat funduszu.

Dopóki nie podzielą się Państwo konkretnymi doświadczeniami, cała sprawa bardziej przypomina dodanie czegoś od siebie...

Pozdrawiam
Patrick

Napisany przez Lotte7100
Cześć Naseweis i Soundjunk,

Jeśli przeczytaliby Państwo moje początkowe informacje dokładnie, to wiedzielibyście, że umowa była zawarta z Canadalife. Na stronie internetowej Canadalife można znaleźć dokładnie te same nazwy funduszy, o których wspomniałem. Jednakże, patrząc na moich partnerów korespondencyjnych tutaj, zauważam, że mam do czynienia wyłącznie z dystrybutorami funduszy, którzy oczywiście nie są zainteresowani moją krytyczną kwotą. Dlatego z tej wiadomości rezygnuję.

L.

Napisany przez Naseweis

Cześć Naseweis i Soundjunk,

Jeśli dobrze przeczytaliście moje pierwsze informacje, wiedzielibyście, że umowa była zawarta z Canadalife. Kiedy wejdziesz na stronę Canadalife, znajdziesz dokładnie te same nazwy funduszy, o których wspomniałem. .

Cześć Lotte,

Jeśli jest dla Ciebie zbyt uciążliwe wypisywanie poszczególnych funduszy tutaj, możesz również zrezygnować z reszty tekstów!

Patrząc na moich partnerów korespondencyjnych tutaj, zauważam, że mam do czynienia wyłącznie z ludźmi zajmującymi się dystrybucją funduszy, którzy naturalnie nie są zainteresowani moją krytyczną opinią. Dlatego też rezygnuję z tej dyskusji tym mailem.
L.

To absurd, ponieważ jako specjalista ubezpieczeniowy masz w asortymencie wiele innych produktów.
Niemniej jednak nie można potępiać wszystkich umów na fundusze, jeśli nie ma się w tej dziedzinie pojęcia i zawarło się niewłaściwy produkt.
Moje ubezpieczenia funduszowe przynoszą średnią stopę zwrotu rzędu około 6,2%. Jednak, jak już wspomniałem, nie ma wśród nich funduszy azjatyckich i fundusze są również zmieniane.

Napisany przez sabine75
Cześć Oświeceniaku,
jestem bardzo ciekawy (i na pewno inni też), w jakie fundusze zostało zainwestowane i na jaki okres czasu. Czy możesz pokazać taki średniokosztowy polisę na podstawie rzeczywistego przebiegu? Powinno to być możliwe. Ponadto interesuje mnie, czy wspomniana stopa zwrotu jest rzeczywista czy przed kosztami? Jeśli to drugie, jak wysokie są średnie koszty?
Dzięki za trud i wyjaśnienie!

Napisany przez Geldbaum
Hej Lotte7100,

Masz doświadczenie, jak wielu innych. Bardzo dobrze, że także to publikujesz.

Dzisiaj powszechnie wiadomo, że te inwestycje kapitałowe przynoszą niewielkie lub żadne zyski. Gdy od swojego zwrotu odliczysz roczną indywidualną inflację, wynik staje się naprawdę bolesny.

Jednym z wyjaśnień są koszty, jakie każda polisa ponosi. Oprócz zabezpieczenia różnych ryzyk (śmierć, niezdolność do pracy, wypadek, zwolnienie z opłat, itp.), towarzystwo oblicza koszty administracyjne (które z kolei uzasadniają poszczególne pozycje), dodaje 3% -5% składki od rat, jeśli płacisz co miesiąc, a nie rocznie. Ponadto obecnie wiadomo, że klienci płacą również 5% od składki na rzecz Protektora (organizacji wsparcia dla upadłych ubezpieczycieli), do tego dochodzą jeszcze zwroty prowizji (zwroty dla towarzystwa z funduszu) oraz oczywiście same koszty funduszu, takie jak zakup i sprzedaż jednostek oraz prowadzenie konta.
Wszystkie te pozycje występują rocznie, a ci pośrednicy, którzy mogą się tym martwić, proszę, niech sprawdzą orzecznictwo w tej sprawie. Ponieważ obecnie istnieją już prawnicy i firmy, które specjalizują się w odzyskiwaniu całych składek z inwestycji kapitałowych i skutecznie realizują to w praktyce.

Nie powstały jeszcze wyroki zaoczne, ponieważ towarzystwa woleją zapłacić z góry (i w ten sposób unikać wyroków zaocznych w tym obszarze lub przekazywać sprawy do sądu UE), co oczywiście utrudnia skuteczne dochodzenie roszczeń przez jednostkę, ponieważ każdy klient musiałby ponownie przechodzić przez wszystkie instancje. Większość osób finansowo i psychicznie się na to nie zgadza...

Nie bądźcie złośliwi wobec pośrednika, na pewno wtedy nie wiedział, jakie są warunki większości inwestycji kapitałowych, inaczej by ich Tobie nie sprzedał.

Towarzystwa także nie popisują się pojedynczymi wyrokami, które zostały przeciwko nim uzyskane.

Pośrednik może udostępnić Ci tylko te informacje, które sam otrzymuje, lub te, które wypracował. Większość informacji do tej pory została dostarczona przez samych dostawców i nawet w szkoleniach branżowych w dziedzinie finansów obiektywność raczej nie jest zachowana...

Najlepsze, co możesz teraz zrobić, to właśnie opublikowanie swojej historii! Dzięki Internetowi!:-)

Napisany przez Naseweis

Najlepsze, co możesz zrobić, już zrobiłeś, publikując swoją historię! Dzięki Internetowi!:-)

Cześć,

Uważam, że to również jest ważne!

Jeszcze lepiej byłoby jednak, gdybyśmy zostali poinformowani, przez jaką społeczność został osiągnięty ten kontrakt.

W 1999 roku podpisałem polisę funduszową optymalizującą podatkowo w Sali, (to towarzystwo zostało sprzedane kilka razy, a ostatecznie trafiłem do Canadalife).

Ale co dokładnie oznacza nazwa Sali?
Czy jest to organizacja maklerska?

Pozdrowienia N.

Napisany przez Geldbaum
Cześć Wścibscy, Sali to Prudential plc, również brytyjskie towarzystwo ubezpieczeń na życie, które nabyło niemiecką część działalności ubezpieczeniowej na życie Prudential (Sali) od Canada Life.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata