Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Jakie zielone akcje są notowane na giełdzie w Niemczech?

Napisany przez ADMCI4
Dwa lata temu przejąłem portfel inwestycyjny moich rodziców, w którym przechowywane były tylko klasyczne akcje. Ponieważ nie mam żadnego związku z akcjami, dotychczas nie zwracałem na nie zbytnio uwagi.
Ale ponieważ portfel istnieje, chciałbym go jakoś sensownie wykorzystać. Bardzo ważne jest dla mnie, aby pomnażanie mojego kapitału opierało się na etycznych i ekologicznych podstawach.
Aktualnie pozostawiam akcje, które są już w portfelu tam, gdzie są. Ale w przyszłości chciałbym zainwestować w zielone akcje, jeśli są dostępne na giełdach w Niemczech.

Czy moglibyście udzielić mi informacji na ten temat?

Napisany przez 2Bolitho
Masz pojęcie, co oznacza dla ciebie wartość etyczna i ekologiczna? Co dla ciebie oznaczają zielone akcje? Sprawdź to: Dow Jones Sustainability Index - Wikipedia

Napisany przez delgado
Dobre pytanie

Z tego co zrozumiałem, chodzi ci o firmy, które nie tylko nie obciążają środowiska, ale wręcz działają na rzecz jego ochrony. Ja również chętnie dowiem się więcej na ten temat.

Napisany przez petethefarmer

... Firmy, które nie tylko nie obciążają środowiska, ale wręcz coś dla niego robią.

No cóż, życzymy powodzenia w poszukiwaniach ;-) Często zyski finansowe i zrównoważony rozwój/ochrona środowiska są po prostu sprzeczne. Nawet panele słoneczne, na przykład, wymagają bardzo dużo energii w produkcji, a uwolnione są toksyczne substancje, które muszą zostać odpowiednio i często niezrównoważenie (Chiny?) utylizowane.

Jako co najmniej przyjazne dla środowiska można by było wymienić producentów turbin wiatrowych. Tutaj można wspomnieć m.in. REPower (WKN 617703), Nordex (WKN A0D655), Vestas (WKN 913769) czy też Siemens (WKN 723610). Ale nawet tutaj można znaleźć drobiazgi do krytyki: niektórzy producenci w swoich turbinach wciąż używają magnesów trwałych, które zawierają m.in. neodym, rzadki pierwiastek z grupy ziem rzadkich, wydobywany np. w Chinach - z często bardzo negatywnymi skutkami dla tamtejszego środowiska.

Czy można więc uznać np. BMW czy Pepsi (zob. Dow Jones Sustainability Index) za firmy zrównoważone, to każdy może sobie sam zadecydować. Uważam, że w tej dziedzinie często się ludzi zwodzi i 99% tego, co jest określane jako zrównoważone i przyjazne dla środowiska, nie jest tym, gdy przyjrzymy się dokładniej!

To moje nieco negatywne spojrzenie na sprawy ;-)

Napisany przez roland
Negatywne czy realistyczne?:-). Niestety zazwyczaj bardzo prawdziwe. Zwykle nie uwzględniają całości. Dziękuję za dobry przykład.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata