Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Rozsądna wysokość BSV.

Napisany przez Froxy81
Cześć wszystkim,

Mam nadzieję, że ktoś tutaj będzie w stanie udzielić mi dobrej rady niezależnie:

Mój chłopak i ja planujemy zbudować Dom przewidywalnie w przyszłym roku i obecnie stoimy przed decyzją, czy powinniśmy zawrzeć nową umowę w zakresie oszczędności budowlanych czy nie.

Chcemy zapewnić sobie obecnie korzystne oprocentowanie i albo sfinansować część kredytu w ten sposób, albo spłacić część pozostałej kwoty po zakończeniu okresu związania oprocentowania (prawdopodobnie za 10 lat).

Nasz doradca z Wüstenrot zaleca nam zawarcie BSV na kwotę powyżej 100 000 EUR.

Moglibyśmy potem podzielić tę kwotę na około 15 EUR i nadal korzystać z korzystnego oprocentowania przez dłuższy czas.

Jednak kwota wydaje mi się bardzo wysoka. Moje pytanie teraz brzmi: czy to ma sens czy nie?

Efektywna stopa oprocentowania kredytu wyniosłaby od 3,00 do 3,3%.

Z góry dziękuję za opinie!

Napisany przez Spessartraeuber
Moja osobista opinia na ten temat jest taka.

Jeśli planujesz budowę w ciągu roku, nie ma sensu szybko zawierać umowę na Bausparvertrag (BSV).

Ponieważ wady są następujące. Przy sumie Bausparvertragu w wysokości 100 000 €, zazwyczaj pobiera się opłatę za zamknięcie w wysokości 1%. Konkretnie 1000 €. Przy dwóch BSV byłoby to już 2000 €, które traci się jako kapitał początkowy.

Moją rekomendacją jest raczej odkładać pieniądze tak, aby mieć je do dyspozycji za rok. Na przykład regularnie oszczędzać na koncie oszczędnościowym. W ten sposób po roku miałbyś więcej kapitału własnego i mógłbyś uzyskać potencjalnie lepsze warunki kredytu.

Jeśli chcesz mieć pewność co do oprocentowania przez 10 lat, możesz również spróbować uzgodnić oprocentowanie na 15 lub 20 lat, nie potrzebując do tego BSV. Masz wtedy zaletę, że kredyt można wypowiedzieć po 10 latach z rozwiązaniem w terminie 6 miesięcy (czyli efektywnie po 10,5 latach). Na wypadek gdybyś mógł spłacić całą sumę naraz lub znalazł korzystniejsze finansowanie.

Nie daj się zmylić jedynie niskim oprocentowaniem kredytu, ponieważ zawsze jest ono wynegocjowane z niskim oprocentowaniem depozytu.

Osobiście nie zdecydowałbym się na BSV do budowy domu. Teraz oszczędzaj tyle pieniędzy, ile tylko możliwe, aby w ciągu roku można je było wykorzystać jako wkład własny. A jeśli mogę obecnie oszczędzać pieniądze bez problemu, to w przyszłości będę mógł je wykorzystać do spłacania kredytu.

Napisany przez soundjunk
Cześć Froxy, Aby zrealizować swoje plany po 10 latach, musiałbyś być w stanie płacić na początku finansowania kwotę około 2 x 335€ miesięcznie (40% udział oszczędności w sumie kredytowej po 10 latach, rozłożone na miesiąc). Jeśli jesteś w stanie to zrobić, to sugerowałbym policzyć, jaki wyższy odsetek spłaty tej sumy tylko w kredycie związany z kapitałem do spłaty, na przykład na 15 lat, mógłby przynieść. Jak wysoki byłby miesięczny obciążenie twojego planu oszczędnościowego przy spłacie 60 tys. EUR? Tutaj możesz samodzielnie obliczyć: Kalkulator spłaty kredytu hipotecznego z obliczaniem oprocentowania i spłaty kapitału Zalecam w obecnym niskim poziomie stóp procentowych założenie wyższego udziału w spłacie kapitału. Wielu klientów uważa, że mimo niskiego poziomu oprocentowania pozostanie przy 1% spłaty kapitału plus zaoszczędzone odsetki, co przy utrzymaniu tej samej strategii przez cały okres finansowania wynosi średnio 40 lat. Pozdrowienia Patrick

Napisany przez Naseweis

Witam wszystkich,

Mam nadzieję, że tutaj mogę uzyskać niezależną dobrą radę:

Mój chłopak i ja planujemy zbudować Dom w przyszłym roku i obecnie stoimy przed decyzją, czy powinniśmy zawrzeć nową umowę oszczędnościową budowlaną, czy nie.

Chcemy zabezpieczyć sobie obecnie niskie oprocentowanie oraz finansować część kredytu poprzez nią lub spłacić część pozostałej kwoty po upływie okresu oprocentowania (prawdopodobnie za 10 lat). !

Witaj Froxy,

Proszę o więcej informacji:

Dlaczego chcesz jeszcze rok poczekać na budowę domu?

Z Twojego tekstu wynika, że chcesz teraz złożyć wniosek o kredyt. To, co działa w przypadku kasy oszczędnościowej, zadziała również w każdym banku.

Nasz doradca z Wüstenrot zaleca nam za każdym razem zawarcie umowy BSV powyżej 100 000 EUR.!

Czy dobrze rozumiem - 2 umowy oszczędnościowe budowlane po 100 000 € każda

Moim zdaniem twój doradca chce tylko zarobić na Tobie wysoką prowizję.

Moglibyśmy potem podzielić tę kwotę na około 15 EUR i nadal korzystać z korzystnego oprocentowania przez dłuższy czas. !

Co masz na myśli, dzieląc kwotę na 15 €?
Nie potrafię tego zrozumieć.

Wydaje mi się, że kwota jest bardzo wysoka. Moje pytanie teraz brzmi: czy to ma sens, czy nie?

Trzymaj się z dala od tego. Bez bardziej szczegółowych informacji nie można ocenić, czy finansowanie poprzez umowę oszczędnościową budowlaną jest dla Ciebie odpowiednie.

Efektywne oprocentowanie kredytu wynosiłoby 3,00-3,3%.

Jak doszedłeś do tego wyniku?
Czy uwzględniono wszystkie opłaty, takie jak opłata manipulacyjna w wysokości 1 lub 1,6%
Dodatkowo opłata za kredyt itp.

Zanim zawrzesz umowę oszczędnościową budowlaną tuż przed budową domu,
powinieneś najpierw złożyć wniosek o finansowanie budowy i to co najmniej u dwóch różnych kredytodawców.

A dopóki kredytodawca nie udzieli Ci zgody,
nie masz pewności, czy Twoje dochody są wystarczające na planowany przez Ciebie Dom.

Pozdrowienia N.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata