- ndz lis 20, 2005 9:53 am
Cześć Manfredzie, Dziękuję za wskazówkę. Po prostu przeoczyłem w FuW. Tutaj fragment: ABN Amro tworzy rodzinę indeksów Alpha Teraz zasłona została podniesiona, i wiadomo, co kryje się za ostatnio nieco kryptycznym produktem ogłoszonym jako „Rodzina certyfikatów ABN Amro Alpha” i „Rewolucja finansowa”. Podstawowa idea nowych indeksów, które posłużą jako podstawa dla certyfikatów bez ograniczenia czasowego, które zostaną uruchomione w przyszłym tygodniu, jest w swojej prostocie przekonująca. Indeksy Alpha odzwierciedlają standardowe wskaźniki giełdowe, takie jak SMI, DAX, Eurostoxx czy S&P 500, ale tylko czasowo. Alpha jest zainwestowane na rynku akcji podczas ostatnich dwóch i pierwszych czterech dni miesiąca oraz dwa lub cztery dni przed lub po święcie. W pozostałe dni środki są ulokowane na rynku pieniężnym. Statystyki potwierdzają sensowność tego harmonogramu. Dla DAX-a, wsteczna analiza sięgająca 1985 roku pokazuje, że z Alpha zarówno roczne wyniki są wyższe (16% zamiast 9%), jak i ryzyko jest niższe (13% zamiast 23%). Ta zasada ma również zastosowanie do innych rynków, włącznie ze SMI (od 1988 roku; wydajność 13% zamiast 9%, zmienność 10% zamiast 18%): Indeks Alpha jest mniej ryzykowny i osiąga wyższe stopy zwrotu od benchmarku. ABN Amro tłumaczy to zjawisko (co nie jest do końca zgodne z teorią efektywnych rynków kapitałowych) tym, że wiele instytucji inwestuje końcowo lub świętośnie, przez co przez resztę czasu na giełdzie niewiele się (pozytywnego) dzieje. Tylko w okresach wzrostowych Alpha odstaje od wartości odniesienia, ale jest wtedy również mniej ryzykowne. PK Mimo to pozostaję przy mojej strategii. Osobiście wolę śledzić pojedyncze tytuły, których wyniki uwzględniają dywidendę, strategię zarządzania, perspektywy na przyszłość, gamę produktów. Takie produkty, jak te, które wprowadza ABN, są dla mnie zbyt mało elastyczne, trudne do śledzenia i oczywiście maszynami do zarabiania pieniędzy dla banku. W przeszłości sczególnie mocno oparzyłem się na funduszach inwestycyjnych. Pozdrowienia, Rich