Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: ABN AMRO - Rodzina indeksów Alpha-Index

Napisany przez ManfredBali
Przeczytane w FuW (19.11.205). To są nowe, otwarte certyfikaty, które odzwierciedlają indeks Alpha, ale tylko okresowo na rynku akcji (6-9 dni), resztę czasu są ulokowane na rynku pieniężnym. Wydaje mi się to bardzo interesujące, ponieważ z punktu widzenia statystycznego, wydajność jest wyższa (13% zamiast 9%) i zmienność wynosi tylko 10% zamiast 9%) Jakie są wasze opinie? Pozdrowienia z Bali Manfred

Napisany przez richard100
Cześć Manfredzie, Dziękuję za wskazówkę. Po prostu przeoczyłem w FuW. Tutaj fragment: ABN Amro tworzy rodzinę indeksów Alpha Teraz zasłona została podniesiona, i wiadomo, co kryje się za ostatnio nieco kryptycznym produktem ogłoszonym jako „Rodzina certyfikatów ABN Amro Alpha” i „Rewolucja finansowa”. Podstawowa idea nowych indeksów, które posłużą jako podstawa dla certyfikatów bez ograniczenia czasowego, które zostaną uruchomione w przyszłym tygodniu, jest w swojej prostocie przekonująca. Indeksy Alpha odzwierciedlają standardowe wskaźniki giełdowe, takie jak SMI, DAX, Eurostoxx czy S&P 500, ale tylko czasowo. Alpha jest zainwestowane na rynku akcji podczas ostatnich dwóch i pierwszych czterech dni miesiąca oraz dwa lub cztery dni przed lub po święcie. W pozostałe dni środki są ulokowane na rynku pieniężnym. Statystyki potwierdzają sensowność tego harmonogramu. Dla DAX-a, wsteczna analiza sięgająca 1985 roku pokazuje, że z Alpha zarówno roczne wyniki są wyższe (16% zamiast 9%), jak i ryzyko jest niższe (13% zamiast 23%). Ta zasada ma również zastosowanie do innych rynków, włącznie ze SMI (od 1988 roku; wydajność 13% zamiast 9%, zmienność 10% zamiast 18%): Indeks Alpha jest mniej ryzykowny i osiąga wyższe stopy zwrotu od benchmarku. ABN Amro tłumaczy to zjawisko (co nie jest do końca zgodne z teorią efektywnych rynków kapitałowych) tym, że wiele instytucji inwestuje końcowo lub świętośnie, przez co przez resztę czasu na giełdzie niewiele się (pozytywnego) dzieje. Tylko w okresach wzrostowych Alpha odstaje od wartości odniesienia, ale jest wtedy również mniej ryzykowne. PK Mimo to pozostaję przy mojej strategii. Osobiście wolę śledzić pojedyncze tytuły, których wyniki uwzględniają dywidendę, strategię zarządzania, perspektywy na przyszłość, gamę produktów. Takie produkty, jak te, które wprowadza ABN, są dla mnie zbyt mało elastyczne, trudne do śledzenia i oczywiście maszynami do zarabiania pieniędzy dla banku. W przeszłości sczególnie mocno oparzyłem się na funduszach inwestycyjnych. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Karat
Cześć Manfred! Tak, też zgłębiałem to Alfa-Zwierzę. Ze względu na doświadczenie, liczby są całkiem niezłe. Ale wszyscy wiemy, jaka jest wartość liczb z przeszłości. Natomiast pomysł stojący za produktem jest dobry i dla inwestora nie sprawia tyle pośpiechu. Uważam, że bank ABN Amro jest bardzo innowacyjny. Znajduje się na mojej liście Ulubieńcy 2006. Pozdrawiam, Karat

Napisany przez Dany1
Cześć Manfred Zakładam, że chcesz zastąpić kilka funduszy? Czy już znasz opłaty za to certyfikat? Może to być dobra alternatywa. Osobiście zaczynam mieć problem z wszystkimi tymi nowymi produktami, które są codziennie wynajdywane.

Napisany przez ManfredBali
Tak, myślę o zastępstwie funduszy i ewentualnie czystych ETF-ach. Nie, nie mam jeszcze pojęcia o cenach i produktach (które pojawią się dopiero w przyszłym tygodniu). Jak mówi Rich - brak przejrzystości sprawia, że bankowe maszyny pieniężne działają. A my, biedni inwestorzy zakładamy kolorowe szaty i błądzimy bez celu i dalej: Mimo że zawsze byliśmy zdezorientowani, to teraz jest to na wyższym poziomie. Powinniśmy poczekać do przyszłego tygodnia i być może dowiemy się więcej o produktach i cenach. Manfred

Napisany przez Karat
Cześć Dany Także zaczynam odczuwać to samo. Wiele produktów jest jednakże w zasadzie takich samych. Tylko mają różne nazwy w różnych bankach. Mają tylko jedną wspólną cechę, bank lub emitent takiego papieru zawsze znajduje się po dobrej (opłaty, prowizje za prowadzenie konta, itp.) stronie. Karat

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata