Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy dywidendy z akcji muszą być opodatkowane co roku?

Napisany przez ADMCI4
Niedawno odziedziczyłem akcje po moim zmarłym ojcu, które miał od wielu lat i kiedyś otrzymał jako akcje uprzywilejowane przez swoją firmę. Akcje są od Bayera i idą całkiem nieźle. Chcę je na razie zachować i być może nawet kupić jeszcze kilka dodatkowych. Jak w przypadku innych spółek akcyjnych, Bayer również organizuje coroczne walne zgromadzenie, na którym ustalana jest coroczna dywidenda. Jeśli teraz zostanie wypłacona dywidenda, która dla mnie się opłaca, czy zawsze muszę ją opodatkować bezpośrednio pod koniec roku wraz z zeznaniem podatkowym? Czy kwoty są zbierane?

Napisany przez 2Bolitho
Nie wiem teraz, jak to było wcześniej i czy to dotyczy odziedziczonych akcji.

Jeśli dziś kupisz akcje i otrzymasz z nich dywidendę, będziesz musiał zapłacić podatek. Mianowicie za wszystkie dochody powyżej kwoty bazowej dla oszczędzających (801 euro dla singla, x2 dla małżeństwa). Bank depozytowy pobierze go automatycznie, jeśli jest to niemiecki bank. Zlecenie zwolnienia z podatku zapewnia ci zwolnienie podatkowe zgodnie z kwotą bazową dla oszczędzających. W przeciwnym razie będziesz musiał odzyskać pieniądze od urzędu skarbowego.

Kwota bazowa dla oszczędzających ? Wikipedia

Napisany przez Geldbaum
Cześć Reniferze,

trzeba ustalić, czy akcje są uważane za majątek firmowy (zgodnie z przepisami EStG §4, §5, §6), czy za majątek prywatny (zgodnie z przepisami EStG §15, §20). Musisz opodatkować je rocznie.

Jeśli trzymasz akcje jako majątek firmowy, masz korzyść, że możesz od razu uwzględniać straty w roku powstania, czyli odliczać je od dochodów firmowych.

Jeśli akcje są w majątku prywatnym, ewentualne straty można odliczyć podatkowo dopiero wtedy, gdy zostaną zrealizowane, czyli sprzedane.

Czy nie masz doradcy podatkowego, któremu możesz zadać takie pytania? Jak dotychczas radził sobie z tym Twój ojciec?

Pozdrowienia z okolic Karlsruhe

Mario Celic

Napisany przez roland
Muszą być opodatkowane rocznie. Niestety, nie ma na to rady.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata