Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jaka jest minimalna składka do prywatnej emerytury w przypadku bezrobocia?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry,

trzy lata temu podpisałem umowę na emeryturę Riester, która zależy od miesięcznych składek od wynagrodzenia brutto.

Do tej pory zawsze wpłacałem 25 euro miesięcznie, ponieważ i tak moja pensja nie była zbyt wysoka.

Jednakże od lipca 2012 roku prawdopodobnie będę bezrobotny i będę miał jeszcze mniej pieniędzy do dyspozycji.

Prywatna emerytura będzie wtedy bardziej luksusem. Chciałbym jednak nadal wpłacać składki, aby nie stracić prawa do świadczenia i mieć przynajmniej trochę dodatkowego dochodu w przyszłości.

Jak wysoka powinna być minimalna składka miesięczna, gdy jest się bezrobotnym? Czy również zależy ona od zasiłku dla bezrobotnych?

Napisany przez Naseweis
Aby otrzymać pełny dodatek, należy opłacać 4% dochodu brutto pomniejszonego o dodatek, dzieląc go na 12 miesięcznych rat.

Napisany przez Reibold
Cześć Sepp!

Ustawowy minimalny składka wynosi 5 € miesięcznie.
Istnieją jednak ubezpieczyciele, którzy pobierają wyższe opłaty. Musiałbyś zapytać wybranego partnera.

Niezależnie od tego, aby otrzymać dopłatę, musisz wpłacić łącznie 4% dochodu brutto z zeszłego roku objętego ubezpieczeniem emerytalnym, aby otrzymać pełną dopłatę. Jeśli wpłacisz mniej, dostaniesz mniej dopłaty.

Pozdrawiam

Alexander Reibold
doradca finansowy w Ingolstadt i okolicach
Tel: 08431 901290

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata