Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej pokryje zarysowanie na polu ceramicznym?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

mój brat w ubiegłym tygodniu podczas wspólnego gotowania zrobił dość głęboką rysę na mojej płycie ceramicznej. Jest to bardzo irytujące, ponieważ reszta płyty wygląda jak nowa. Chciałby teraz zgłosić szkodę swojemu ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej. Czy ma on prawo do odszkodowania za szkodę, jeśli gotował na obcym kuchence za naszą zgodą? Czy to wtedy nasze własne ryzyko, za które żadne inne ubezpieczenie nie pokryje?

Pozdrawiam.Sonja

Re: Czy ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej pokryje zarysowanie na polu ceramicznym?

Napisany przez Naseweis
Cześć,

jak mu się udało?

Czy obijał tę płytę ceramiczną młotkiem i dłutem?

Pozdrowienia, N.

Napisany przez Luke
Cześć Sonja,

Tak więc: Jeśli twój brat ma własną umowę, to jego ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej powinno faktycznie pokryć koszty uszkodzenia płyty ceramicznej. Przyjmuję, że już nie mieszkacie razem i spotkaliście się tylko, żeby gotować.

Jeśli masz ubezpieczenie szkód szklanych, to ono pokryje szkodę.

Pozdrowienia

Napisany przez Naseweis

Cześć Sonja,
Więc: Jeśli twój brat ma własną umowę, to jego ubezpieczenie OC powinno naprawić płytę ceramiczną. Zakładam, że już nie mieszkacie razem i spotkaliście się tylko, aby gotować.

Cześć Luke,

Jak wpadłeś na ten pomysł?

Możliwe jest to tylko wtedy, jeśli szkody wynikające z przysługi są objęte ubezpieczeniem OC.

Niemniej jednak, patrząc na opis szkód, nawet wtedy OC nie zapłaci.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez Luke
Dlaczego uszkodzenia z łaski?

Jeśli osoba A wyrządza szkodę osobie B lub jej mieniu, to występuje odpowiedzialność cywilna. Można wtedy dochodzić odszkodowania.

W tym przypadku nie powinno mieć znaczenia, czy osoba ta jest bratem czy obcym.

Napisany przez Naseweis
Cześć Luke,

zawsze należy najpierw przeczytać raport szkód.

Mój brat zrobił dość głęboką rysę w mojej płycie indukcyjnej podczas wspólnego gotowania w zeszłym tygodniu.

Pozdrowienia N.

Napisany przez Luke
Cześć Mądralo,

jeśli interpretuje się przysługę w ten sposób, czy wtedy zniszczenie pilota podczas wspólnego wieczoru filmowego byłoby również uznane za szkodę związana z przysługą, czyż nie?

Pozdrowienia

Napisany przez Naseweis
Cześć Luke,

nie można odpowiedzieć na to jednoznacznie.

Zawsze zależy to od opisu szkody.

Przykład: właściciel mieszkania przekazuje pilot na rzecz gościa i prosi go o zmianę programu.

Jest to czysta szkoda uprzejmościowa.

Z praktyki wynika, że szkody uprzejmościowe zdarzają się bardzo często.

Podczas przeprowadzki znajomy pomaga wnosząc szafę z domu.
Ten znajomy potyka się i szafa spada, rozbijając się.

To również typowa szkoda uprzejmościowa.

Niektóre polisy ubezpieczenia OC posiadaczy nieruchomości obejmują obecnie szkody uprzejmościowe.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez Luke
Przykład z przeprowadzką mi jest dobrze znany i wydaje się wiarygodny.

Jednakże jeśli każde zdarzenie szkodowe jest rozpatrywane w ten sposób, to przypuszczalnie w 75% wszystkich szkód powstaną szkody z tytułu przysługi.

Moim zdaniem w ogóle warto rozważyć wykupienie tylko takich polis OC, które to obejmują. Obecnie istnieje wiele opcjonalnych ubezpieczeń, które są właściwie niezbędne.

Znane mi są między innymi takie kwestie jak szkody z tytułu przysługi, szkody w wypożyczonych przedmiotach, ubezpieczenie od utraty praw do dochodzenia odszkodowań, szkody w podróży wynikające z wynajmu nieruchomości oraz utrata kluczy (prywatnych i służbowych).

pozdrawiam

Napisany przez Reibold
Cześć Sonja!

Widzisz, twój przypadek jest obecnie gorąco dyskutowany.
Nie możemy powiedzieć, czy szkoda jest pokryta przez ubezpieczenie twojego brata, na podstawie tych kilku informacji. Wiele zależy od czynników, o których nie napisałaś. Na przykład czy mieszkasz z bratem, czy ugotował dla Ciebie z uprzejmości, aby Ci pomóc, jaki dokładnie ma pakiet ubezpieczeniowy itp.

Najlepiej byłoby, gdyby zadał to pytanie swojemu ubezpieczycielowi lub pośrednikowi. Jeśli szkoda jest objęta ich ubezpieczeniem, powinieneś otrzymać zwrot kosztów naprawy.

Pozdrowienia
Alexander Reibold

Napisany przez FloFi
Cześć!

Może/mam nadzieję, że mogę pomóc...

Najpierw kilka pytań (między innymi te, które już zostały zadane)

-Czy poprosiłeś swojego brata o zrobienie czegoś? (np. potrząśnij chwilę....)(życzliwość...)
-Czy masz ubezpieczenie od ZNIEKŁADENIA SZKŁA?
-Już nie mieszkacie razem? (u rodziców, w wspólnym mieszkaniu...)

Na wstępie wyjaśnienie co do sugestii zgłoszenia przez ubezpieczenie od szkód szkła:

-Zazwyczaj nie jest to możliwe, ponieważ ubezpieczenie pokrywa wyłącznie uszkodzenie SZKŁA. Oznacza to, że zadrapania lub zanieczyszczenia nie są objęte ochroną. Blat ceramiczny musi być zatem rozbity.
Należy zwrócić uwagę na to, że WYMIENIANA jest tylko szyba, a nie cała kuchenka: uszkodzenie szklane jest tutaj dosłowne.

Wariant szkody z życzliwości

-Jeśli twój brat ma ubezpieczenie OC, a szkody z życzliwości są objęte ochroną, należy sprawdzić uprzednio, czy w takim przypadku został ustalony FRANCZA (współudział własny). To pozwoli uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek.
Na przykład, jeśli szyba ceramiczna kosztuje 400€ (z montażem) i twój brat ma franczę 250€, warto zastanowić się, czy warto załatwiać szkodę w ramach życzliwości.

Wariant szkody z OC

-tylko Jeśli nie nakazałeś bratu wykonania dla Ciebie jakiejś czynności (z uczynku), wtedy wchodzi w grę ten wariant.
Jeśli wystąpiła zwykła szkoda, czyli brat działał z własnej inicjatywy i spowodował szkodę z niedbalstwa, jest ona objęta standardowymi warunkami ubezpieczenia.

Mam nadzieję, że coś pomogłam...

Pozdrawiam FloFi

Napisany przez Marvin73

Chciałby teraz zgłosić szkodę swojemu ubezpieczeniu OC. Czy ma prawo do przejęcia szkody, jeśli gotował na obcym kuchence za naszą zgodą? Czy to jest nasze własne ryzyko, za które żadne inne ubezpieczenie nie pokryje?

Czy ubezpieczenie już się do Ciebie odezwało? Mam podobny problem i nie wiem, czy ubezpieczenie pokryje to wszystko czy nie :/

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata