Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Jak duża jest korzyść z konkurencji między bankami?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

po tym, jak ostatni kryzys finansowy głównie był spowodowany przez banki, które wydaje się, że wciąż niczego nie nauczyły się z tej lekcji, zastanawiam się czasem, czy w ogóle sensowne jest, że nasze banki są w rękach prywatnych i rywalizują między sobą. Nie dziwota, że udzielane są tutaj szybkie kredyty i nie dokonuje się dokładnej weryfikacji, gdy dla banków ważne jest prezentowanie dobrych wyników. Czy nie byłoby dużo łatwiej i bardziej rzetelnie, gdyby banki były w rękach państwowych i nie musiały stale zmagać się z ciężką konkurencją? Jakie są w ogóle zalety obecnego systemu?

Pozdrowienia, Poisel

Re: Jak duża jest korzyść z konkurencji między bankami?

Napisany przez 2Bolitho
Dlaczego główną winę za kryzys finansowy ponoszą głównie banki?Wielka konkurencja nie prowadzi koniecznie do szybszego udzielania kredytów... i na pewno nie przynosi dobrych wyników. Im mniej zwracam uwagę na ryzyko, tym większe jest prawdopodobieństwo niewypłacalności i tym gorsze są moje wyniki.Patrząc na polityczną krótkowzroczność, robi mi się niedobrze na myśl o całkowicie kontrolowanym politycznie systemie bankowym.Twoje pytania są zrozumiałe. Niestety wizerunek jest mocno zniekształcony przez manipulację opinii. Jeśli chcesz zgłębić to zagadnienie, polecam obejrzenie filmów na KhanAcademy z playlisty Banking. Albo moją propozycję książki tutaj: viewtopic.php?t=8688. W obu przypadkach będziesz mógł uzyskać kompetentniejsze odpowiedzi na Twoje pytania, niż mógłbym to zrobić w postach na forum.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata