Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Plan budowy majątku i zabezpieczenia AMV WHEN Arbeitsgemeinschaft für das Modell und Vermögensbildung).

Napisany przez Chris87
Cześć wszystkim,

Aktualnie mam ofertę Aachen Münchener lub DVAG przed sobą dotyczącą produktu o obiecującej nazwie Budowa majątku i plan bezpieczeństwa. Produkt ten obejmuje głównie ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy, o które mi chodziło przede wszystkim. Ponadto zawiera on ochronę w razie opieki długoterminowej i ochronę dla pozostałych członków rodziny. Dodatkowo cała historia jest związan z gromadzeniem kapitału, co oznacza, że przynajmniej część opłacanych składek zostanie zwrócona w późniejszym wieku emerytalnym, jeśli nie zajdzie przypadek utraty zdolności do pracy. Pieniądze są częściowo lokowane w fundusze, a druga cząstka jest zainwestowana na stałe. Proporcje mogę wybrać samodzielnie. Zalecenie było początkowo 60% kapitału gwarantującego i 40% inwestycji w fundusze. W funduszach znajdują się następujące:

DWS TRC Top 50 Azja (33%)
DWS TRC Top Dywidenda (33%)
DWS TRC Niemcy (34%)

Ponadto produkt zawiera plan dynamiki wynoszący 6%, który jednak możesz skorzystać co trzy lata i ma służyć jako równoważnik inflacji. Jeśli jednak odrzucisz tę dynamikę trzy razy z rzędu, nie będziesz miał więcej możliwości zwiększenia swoich składek.

Ponieważ mam niewielkie zaufanie do AM lub DVAG, chciałbym poznać opinie innych osób na temat tej historii. W końcu jak wiadomo, nawet ślepej kurze zdarza się znaleźć ziarno. Na przykład ten produkt wypadł całkiem rozsądnie w teście finansowym.

Pozdrowienia

Re: Plan budowy majątku i zabezpieczenia AMV WHEN Arbeitsgemeinschaft für das Modell und Vermögensbildung).

Napisany przez Dasdi1970
Teraz nie będę opowiadać o DVAG ani innych dystrybutorach, myślę, że już wszystko zostało powiedziane.

Decydujące jest, abyś poprosił niezależnego doradcę/maklera o obliczenie zabezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy. Tacy doradcy (pod warunkiem, że dobrze i uczciwie pracują) mogą zaoferować Ci optymalne rozwiązanie zgodne z Twoim zawodem lub sytuacją ryzyka. Może to być nawet AM lub Generali, kto wie...

Co dalej: Radzę Ci stanowczo nie podpisywać żadnej umowy związanej chociażby w minimalnym stopniu z gromadzeniem kapitału, ponieważ nie można się spodziewać żadnych zwrotów z inwestycji, a inflacja mocno uderza, a w ogóle...

Znajdź formę inwestycji w aktywa rzeczowe, mogą to być fundusze akcyjne, nieruchomości, udziały w firmach lub coś innego, co może być opłacane w formie oszczędności. Rozwiązanie ubezpieczeniowe przynosi zyski jedynie spółce. Dla klienta zyski te często znikają z powodu struktury kosztów, więcej niż można byłoby odzyskać poprzez częściowo zwolnioną z podatku wypłatę.

Jeśli potrzebujesz informacji, jestem do Twojej dyspozycji - niezależnie!

Napisany przez Chris87
Też mam swoje zdanie na temat DVAG i nie, naprawdę nie chcemy teraz zagłębiać się w ten temat... Natomiast zastanawiam się, dlaczego płacąc podobną kwotę za inną polisę ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy, nie wybrać opcji, w której istnieje szansa na zwrot części wpłaconych środków. Wiem, że gdzieś musi być haczyk, dlatego pomyślałem, że może tutaj ktoś zna bliżej ten produkt?!

Napisany przez Dasdi1970

O DVAG mam też swoje zdanie, i nie, naprawdę nie musimy rozważać tego tematu dokładniej...

Jednak zastanawiam się, dlaczego płacę porównywalną kwotę za inne ubezpieczenie od długotrwałej niezdolności do pracy, dlaczego więc nie za taki, przy którym nadal mam szansę na odzyskanie części wpłaconych środków. Wiem, że gdzieś musi być haczyk, dlatego pomyślałem, że ktoś tutaj może bliżej poznać ten produkt?!

Haczyk nie zawsze jest oczywisty dla laika na pierwszy rzut oka.

Ale to jest całkiem proste: Składki na zabezpieczenie od długotrwałej niezdolności do pracy nie zostaną zwrócone nigdzie; to składka ryzyka, która jest płacona i znika.
Często sprzedawany jest jednak produkt łączony, który sprawia, że wszystko wygląda bardzo kusząco.
Przykład: Ochrona od długotrwałej niezdolności do pracy kosztuje 50 € / miesiąc. W przypadku czystej taryfy ryzyka pieniądze znikają.
Polisa na życie z ubezpieczeniem od długotrwałej niezdolności do pracy kosztuje wtedy po prostu 100 €; 50 € za ryzyko również znikają, pozostałe 50 € oprocentowują się (zazwyczaj bardzo skromnie), co sprawia, że po 30 latach otrzymasz z powrotem swoją składkę na miesiąc x okres trwania. Jeśli masz szczęście, trochę więcej.

Więc: Zawsze ściśle rozdzielaj oszczędnościowe umowy i zabezpieczenia ryzyka. Wtedy przejrzystość kosztów i dochodów jest znacznie większa. Pozostajesz elastyczny w stosunku do poszczególnych produktów.

I jak już powiedziano powyżej: Ubezpieczenia nie nadają się do budowania kapitału!

Napisany przez 2Bolitho

Ponieważ mam stosunkowo niewielkie lub żadne zaufanie do AM lub DVAG, ...

w związku z czym żadna dalsza dyskusja nie ma sensu. Jeśli brak zaufania, nie może być biznesu.

Napisany przez FloFi
Chociaż teraz na pewno przyciągnę na siebie wiele złych spojrzeń, postanowiłem się wypowiedzieć.

Moje doświadczenia z planem budowy majątku i bezpieczeństwa są następujące:

Wstęp:

Ponieważ ten produkt zawiera fundusze TRC (Focus Money: TRC Top Dividende, Najbardziej Innowacyjny Fundusz 2012), które jednocześnie oferują możliwości zabezpieczenia (trend i kontrola ryzyka lub zarządzanie... jak kto woli) oferują pewne bezpieczeństwo. Wybór funduszy można oczywiście jak zawsze dostosować ręcznie (nawet przez ubezpieczonego)

Ten produkt ma kilka zalet:

-Jeśli w tej wersji produktu wybierzesz ubezpieczenie od niezdolności do pracy plus budowę kapitału, istnieje możliwość zawieszenia składki w przypadku bezrobocia, braku pieniędzy itp. na maksymalnie 2 lata bez utraty jakichkolwiek korzyści. Wciąż zachowuje się ochronę ubezpieczeniową. Bez budowy kapitału nie jest to możliwe!

-W przypadku tego produktu można wybrać:

Ochronę od niezdolności do pracy zawodowej lub zarobkowej, z lub bez zwolnienia ze składki w przypadku niezdolności do pracy zawodowej/zarobkowej, możliwa jest również wersja startowa (najpierw tania, potem droga...)

Opcja opieki, renta opiekuńcza lub Opieka 3 Plus

Opcja opieki: Aktualny stan zdrowia jest zabezpieczony (niewielka składka, zależnie od sumy ubezpieczenia) (Zawsze należy udzielić odpowiedzi na pytania dotyczące zdrowia w 100% zgodnie z prawdą, nawet jeśli trzeba uzyskać kartę zdrowia u lekarza!) W momencie XY (np. zakończenie ubezpieczenia od niezdolności do pracy) istnieje możliwość (opcja) zakupu renty opiekuńczej na całe życie (!) za określoną sumę X. BEZ ponownej oceny zdrowia.

Renta opiekuńcza: Umówiona renta opiekuńcza w wysokości 75% od stopnia opieki 2 i 100% od stopnia opieki 3

3 Plus: Umówiona renta opiekuńcza w wysokości 50% od stopnia opieki 1, 75% od stopnia 2 i 100% od stopnia 3

I nie trzeba chyba nikomu mówić, że pytania dotyczące zdrowia w wieku dorosłym są zdecydowanie trudniejsze niż dzisiaj (np. w wieku 25 lat...) Ważne jest również to, że niezdolność do pracy w stopniu 2 zaczyna się od demencji=Pflegestufe 2

Dodatkowo można uzgodnić zabezpieczenie w przypadku śmierci.

W przypadku tego produktu warto zauważyć, że jeśli wszystkie 3 segmenty zabezpieczeń są obecne (np. niezdolność do pracy, opcja opieki i ochrona w przypadku śmierci), otrzymuje się dodatkowy bonus w postaci 10% (część nadwyżki, więc może się różnić!) od sumy ubezpieczenia (czyli 10% więcej renty z tytułu niezdolności do pracy, renty opiekuńczej lub świadczenia w przypadku śmierci).

Dodatkowo możliwe jest 5% zniżki na polisę zabezpieczenia majątku (o ile została zawarta w DVAG/AM).

Nie można też bagatelizować faktu, że ten produkt jest jedynym na rynku, w którym sam klient może decydować, w jaki sposób ma być podzielone konwencjonalne i związane z funduszami budowanie kapitału.

Osoba, która potrafi z tym pracować, ma tutaj bardzo dobre oczekiwania co do zwrotów przy niskim ryzyku. (Przy wahaniach kursów można zarabiać) Należy jednak pamiętać, że ubezpieczenia na życie, ponieważ zabezpieczają coś (np. rentę na długie lata itp), zawsze wiążą się z większymi kosztami niż produkty bankowe.

Dynamika zawsze stanowi trudny punkt. Niemniej jednak należy pamiętać, że dynamika dotyczy nie tylko zwiększenia składki, ale również świadczenia.

Jeśli na przykład obecnie ze względu na brak płynności uzgodniłeś niższą rentę z tytułu niezdolności do pracy, jest to dobra okazja, by stopniowo osiągnąć optymalne zabezpieczenie.

Lub gdy wraz z wzrostem wynagrodzenia (według statystyk średnio o 3% rocznie) konieczne jest wyższe zabezpieczenie/renta. Dzięki dynamice, czyli wcześniej uzgodzone zwiększenie, dzieje się to bez konieczności ponownej oceny zdrowia.

W przypadku niezdolności do pracy w AM można również skorzystać ze swojego prawa do dostosowania. Oznacza to, że w przypadku określonych wydarzeń, takich jak ślub, rozwód, narodzenie dziecka, uzyskanie tytułu mistrzowskiego, zakończenie nauki, 10% więcej brutto w stosunku do poprzedniego roku itp., można również, oczywiście za odpowiadającą dodatkową opłatą, zwiększyć swoje świadczenie z tytułu niezdolności do pracy/opieki/śmierci bez ponownej oceny zdrowia.

Osobiście uważam, że produkt ten jest atrakcyjny, chociaż zwykle wiąże się z wysokimi kosztami. Koszty są jasno określone, więc moim zdaniem przejrzystość kosztów nie jest argumentem za podziałem umów.

To jest jednak wyłącznie moja opinia i moja wiedza na temat tego produktu...

Pozdrawiam

Napisany przez Naseweis
Cześć FloFi,

czy należysz do tego Stowarzyszenia Struki?

Nie ma więc powodu zdziwienia się Twoimi odpowiedziami tutaj na forum.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez FloFi
Cześć N,

Ostatecznie nie ma znaczenia do jakiej grupy przynależę.
Niemniej jednak odpowiem na pytanie: Tak, przynależę do DVAG.

Mimo tego napisałem w tym wątku na temat, czy to zabronione? =)

Pozdrawiam

Napisany przez Naseweis

Cześć N,

Gdzie należę, ostatecznie nie ma znaczenia.
Niemniej jednak odpowiadam na pytanie: Tak, należę do DVAG.

Pomimo tego, że napisałem na ten temat w tym wątku, czy jest to zabronione? =)

Pozdrowienia

To operator forum decyduje, co jest zabronione.

Niemniej jednak, nie dziwię się już Twoim błędnym odpowiedziom na forum.

Pozdrowienia N.

Napisany przez FloFi
Następnie proszę pokazać mi te błędy?

Z dowodami =)?

Dziękuję!

Napisany przez Chris87

Osobiście uważam, że produkt jest atrakcyjny, choć wiąże się z (normalnie) wysokimi kosztami.
Koszty są jasno określone, więc moim zdaniem transparentność kosztów nie jest argumentem za podziałem umów.
Pozdrowienia

Ja zawsze uważam, że produkty, które sam sprzedaję, są najlepsze. Pytanie brzmi jednak, jak niezależna jest teraz Twoja opinia i w wyniku tego, jaki wpływ ma na moją decyzję.
Ponieważ Twoja opinia w tym przypadku nie może być zupełnie niezależna, nie ma ona na mnie żadnego wpływu.

Cytat z Bolitho

więc każda dalsza dyskusja staje się zbędna. Jeśli nie ma zaufania, nie może być biznesu.

Muszę przyznać, że trochę skryłem swoją opinię. Moje zaufanie do wszystkich doradców, pośredników, maklerów, czy jakkolwiek ich nazwać, jest zdecydowanie ograniczone. Według Twojego podejścia, powinienem więc żyć całkowicie bez ubezpieczenia i z moimi oszczędnościami pod poduszką.
Dlatego staram się zdobywać jak najwięcej wiedzy, aby móc podjąć dla siebie najlepszą decyzję i jeśli się pomylimy, przynajmniej będę mógł tylko sam siebie skrytykować.
Oczywiście wymiana doświadczeń jest skutecznym i pomocnym narzędziem, dlatego właśnie się tutaj zarejestrowałem. Uważam, że w tym forum często zderzają się różne zdania, co bardzo pomaga w mojej wiedzy i umiejętnościach. Często w gorących dyskusjach zdarza się, że ktoś trochę się zdradzi i ujawnia rzeczy, których w zasadzie nie powinien. Dziękuję za to...

Napisany przez FloFi
Oczywiście, stoję za produktami, które sprzedaję.

Jednak NIE, proszę mnie poprawić, nie przedstawiłem produktu jako nonplusultra.

Po prostu odpowiedziałem na pytanie, jakie doświadczenia lub wiedza dotyczą produktu.

Przypuszczam, że wiele z punktów, o których wspomniałem, nie zostało nawet świadomie zauważonych?

Nie chcę promować ani produktu, ani siebie, chcę po prostu przedstawić, co wiem o produkcie i z przyjemnością również przyjmę sugestie.

Czy zawsze jest to Złe, gdy pojawia się ktoś z DVAG? Czy wszyscy są czarnymi owcami? Czy każdy musi być taki sam?

Uprzedzenia Uprzedzenia Uprzedzenia...

Napisany przez Chris87

Oczywiście, popieram produkty, które sprzedaję.

Jednakże, proszę mnie poprawić, że NIE przedstawiałem produktu jako „nonplusultra”.

Odpowiedziałem jedynie na pytanie, jakie doświadczenia i wiedzę posiadam na temat produktu.

Jednakże patrząc przez okulary DVAG. Jeśli nie świadomie, to jednak przynajmniej nieświadomie, jestem tego dość pewien.

Cytat FloFi

Przypuszczam, że wiele z tych punktów, o których mówiłem, nie zostało dostrzeżone świadomie?

Jednak ja zauważyłem wszystkie te punkty wcześniej.

Cytat FloFi

Nie chcę reklamować ani produktu, ani siebie, chcę jedynie przedstawić to, co wiem o produkcie i chętnie zastosować się do sugestii.

Fakt, że w Twoim wyjaśnieniu o tym produkcie nie wspomniałeś o swojej przynależności do DVAG, rzuca na to trochę inne światło. Gdybyś od samego początku zaznaczył, że pracujesz dla DVAG, byłoby to przynajmniej bardzo uczciwe. Teraz wygląda na to, że chcesz ukazać produkt w dobrej świetle i sugerować, że jesteś kimś niezależnym, kto po prostu dobrze zna temat. Jednakże dość słabe kamuflaż sprawił, że zostałeś ujawniony.

Cytat FloFi

Czy zawsze jest tak „źle”, gdy pojawia się ktoś z DVAG? Czy wszyscy są czarnymi owcami? Czy każdy musi być taki sam jak reszta?

Przedpojęcia przedpojęcia przedpojęcia...

1. Żadnych przedpojęć! Kiedy odpowiadałem Bolitho, chyba jasno zaznaczyłem, że zasadniczo bardziej ufam sobie niż jakimkolwiek doradcy czy sprzedawcy. Bez różnicy, czy jest to DVAG, AWD czy ktoś inny.
2. Nie zawsze jest to „źle”, gdy ktoś z DVAG staje przed drzwiami, jednak „doradztwo majątkowe” w większości przypadków jest zrozumiałe, że jest nastawione na sprzedaż, jak na przykład w przypadku emerytur, gdzie wskazywana jest miesięczna kwota emerytury przy rocznym zwrocie aż 6%, bez informowania, że taki zwrot nie jest oczywisty. Wręcz przeciwnie, na pytanie nawet zostało wyjaśnione, że na podstawie doświadczeń z kończących się umów można spodziewać się takich zwrotów, które zazwyczaj są jeszcze wyższe niż 6%. Jak już powiedziałem, to bardzo nastawione na sprzedaż.
3. Nie wszystkie osoby z DVAG są złymi aktorami, jednak ten model biznesowy, który DVAG prowadzi, bardzo wspiera to nastawienie na sprzedaż w „doradztwie”. W końcu, za każdym razem, gdy doradca majątkowy z DVAG doradza potencjalnego klienta na temat jego majątku lub jego budowy majątku, doradza także swój własny majątek, ponieważ te dwie kwestie są bezpośrednio powiązane.

Napisany przez 2Bolitho

Przyznaję, że trochę zataiłem swoje zdanie. Moje zaufanie do wszelkich doradców, pośredników, maklerów czy jakkolwiek ich tam nazwiemy, jest wyraźnie ograniczone. Według twojego podejścia musiałbym więc żyć kompletnie bez ubezpieczenia i z moimi oszczędnościami pod poduszką. ...

Nie, można to zdecydowanie zrobić samemu. To w ogóle nie problem. Okej, broker, który kupuje papiery wartościowe i osoba, która je przechowuje - tego nie da się uniknąć. Ale zaufanie powinno sięgać aż tak daleko.

ubezpieczenie to inna sprawa, ponieważ ryzyka zazwyczaj są zbyt duże, aby poradzić sobie z nimi samemu. Na pewno wymagałoby to zbyt dużej płynności finansowej.

Ale poza tym to nie ma nic wspólnego z trzymaniem pieniędzy pod poduszką. Ponieważ postrzegam cię jako osobę nieufną (Uwaga: Twoja negatywna ocena powstaje w twojej głowie, a nie w mojej), nie potrafię sobie także wyobrazić, że miałbyś wystarczające zaufanie do pieniędzy, aby wkładać je pod poduszkę. I wtedy nieufność jest uzasadniona tym bardziej. Okej, złoto albo coś podobnego mogłyby być opcją.

Napisany przez Chris87
"
Nie, można to zdecydowanie samodzielnie zarządzać. To w ogóle żaden problem. Dobrze, broker, który kupuje papier wartościowe i ktoś, kto je przechowuje, tutaj nie da się obejść. Ale do pewnego stopnia zaufanie powinno sięgać.
Ubezpieczenie to inna sprawa, ponieważ ryzyka z reguły są zbyt duże, by je samodzielnie pokryć. Na pewno zajęłoby to zbyt dużo płynności finansowej.
Ale w pozostałych kwestiach nie ma to nic wspólnego z pieniędzmi pod poduszką. Ponieważ postrzegasz siebie jako osobę nieufną (Uwaga: Twoja negatywna ocena wynika z twojego sposobu myślenia, nie z mojego), nie mogę sobie również wyobrazić, że miałbyś dość zaufania do pieniędzy, aby trzymać je pod poduszką. I wtedy brak zaufania jest zdecydowanie uzasadniony. Dobrze, złoto lub coś podobnego byłoby opcją.

Chyba znów nie udało mi się wyrazić tego, co chciałem wyrazić.
Zdecydowanie nie chcę żyć bez ubezpieczenia i z gotówką pod poduszką (temat utraty wartości przez inflację, ale komu ja to opowiadam), chcę jednak dokonać świadomego wyboru, opartego na mojej własnej wiedzy, a nie dlatego, że jakiś rzekomy [url]doradca[/url] mówi mi, że to świetna inwestycja i na pewno się dzięki temu wzbogacę.
Co do osoby, która kupuje mi rzeczy i tej, która je przechowuje, moje zaufanie sięga tylko tak daleko...
Misstrauen empfinde ich im Übrigen überhaupt nicht als negativ, eher im Gegenteil. Es sagt in diesem Kontext ja nur aus, dass ich mich eingehend mit der Materie beschäftige, um Fehler zu vermeiden. Ich glaube genau da liegt der Fehler bei vielen Menschen, dass sie nicht misstrauisch genug sind und in einige Dinge zu blauäugig reingehen. Und wenn es sich als Fehler entpuppt, sind grundsätzlich die Anderen schuld, was nicht heißen soll, dass ich nicht garantiert auch noch jemanden außer mir finden würde, der an den gemachten Fehlern mit Sicherheit die Schuld trägt"

Napisany przez FloFi
Okay, Jasne.. być może powinienem był napisać wcześniej, że sprzedaję (i doradzam!) te produkty (krótko: VASP).
Mimo to, zmiana mojego oświadczenia nie zmieniłaby nic.
Więc co by to zmieniło? Mimo wszystko byłemby zlinczowany....

Gdzie byście, jeśli nie od sprzedawcy produktu, uzyskali te szczegółowe informacje?

Jak już wspomniałem, nie chcę tutaj sprzedawać produktu, ale chcę go przedstawić w dobrym świetle.

I tak, może trochę zbyt sprzedażowo napisałem...
Ale: sprzedawca samochodów również chce, aby jego Porsche lśniło.

Tyle ode mnie w tej kwestii, ale już wystarczy:

Chris87, jakie informacje są jeszcze potrzebne, aby mieć neutralny obraz takich produktów?

Tak jak mówiłem, jestem tutaj po to, aby wymieniać myśli, a nie aby usilnie się chwalić, że jestem super.... .

Napisany przez Chris87

Dobrze, jasne.. być może powinienem był napisać wcześniej, że sprzedaję (i doradzam!) te produkty (Skóra VASP).

Zabawne, jak nalegasz, że działasz w charakterze doradcy. Jak dużą różnorodność ubezpieczeń oferujesz? Oczywiście, teraz pewnie powiesz, że Aachen Münchener ma wspaniałe produkty dla każdego. Ale jeśli tak nie jest, czy mówisz potencjalnym klientom? Czy mówisz im: Przepraszam, ale nie mam dla ciebie nic sensownego do zaoferowania, lepiej zwróć się do innego ubezpieczyciela, tam będą lepiej obsłużeni? W ten sposób straciłbyś osobiście sporo pieniędzy. Dlatego dla mnie bardziej sprzedawcą niż doradcą.

Cytat od FloFi

Nawet gdybym zmienił moje oświadczenie, to nic by się nie zmieniło.
Więc co by to zmieniło? Nadal bym był potępiany....

Tu przynajmniej tutaj nikogo nie potępiam, ale zrobiłbyś uczciwsze wrażenie, niż jest teraz, przynajmniej takie jest moje osobiste zdanie na ten temat. Każda inna opinia jest dla każdego innego ...

Cytat od FloFi

Gdzie indziej, jeśli nie od przedstawiciela produktu, moglibyście otrzymać tak szczegółowe informacje?

Jak już powiedziałem, nie chcę sprzedawać produktu tutaj, chcę tylko rzucić światło na tę sprawę.

Pytanie brzmi, dla kogo to światło jest właściwym światłem?

Cytat od FloFi

I tak, być może trochę zbyt sprzedawczy sposób napisałem...
Ale: Sprzedawca samochodów też chce, żeby jego Porsche błyszczało.

Nawet przy Porsche nie wszystko złoto, co się świeci, zawsze zależnie od punktu widzenia całej sytuacji. Jeśli chciałbym sportowego, ale oszczędnego auta 3-litrowego i nie usłyszałbym, że Porsche potrafi spalić 20 litrów, to po krótkim czasie zakupu byłbym bardzo niezadowolony.

Cytat od FloFi

Tyle ode mnie, ale starczy tego:

Chris87, jakie informacje są jeszcze potrzebne do wyrobienia neutralnego obrazu takich produktów?

Jak już powiedziałem, jestem tu po to, aby wymieniać poglądy, a nie aby się chwalić, że jestem super... .

Myślę, że mam wszystkie potrzebne informacje, w końcu mam wszystkie dokumenty w domu. Otworzyłem ten wątek tylko po to, aby zauważyć potencjalne haczyki, których sam jeszcze nie znalazłem. Bo rozmowa, którą miałem z panem z DVAG (świadomie nie piszę tu sprzedawca), była oczywiście pozytywna i decydująca dla mojego wyboru przeciwko temu produktowi, są rzeczy, które nie zostały wspomniane w takiej rozmowie, jak na przykład to, że stopa zwrotu nie musi wynosić 6%, że potrzebny jest wkład kapitałowy na ubezpieczenie pielęgnacyjne, że składka może wzrosnąć ze względu na niższe nadwyżki. Nawet plan dynamiki mi nie został wyjaśniony, nie był nawet wspomniany, powiedziano mi tylko, że muszę płacić sumę X każdego miesiąca. Co więcej, nie wyjaśniono mi (nawet na moje pytanie), jakie koszty wynikają dla mnie z tego produktu. W tym miejscu wspominam tylko o ustawie o umowach ubezpieczenia §7.
Oczywiście, to są rzeczy, które można poznać, jeśli się zgłębij temat, ale kto na to nie zwraca uwagi...
Przychodzi mi na myśl jeszcze jedno pytanie, tylko dla ciekawości, ponieważ nie mam teraz tego artykułu przed sobą i nie mogę sobie przypomnieć. Jak jest z odwołaniem abstrakcyjnym? O tym również nie zostałem poinformowany przez pana z DVAG.

Napisany przez FloFi
Jeśli tak dobrze znasz ofertę produktów AachenMünchener, to które produkty ona nie oferuje? Mamy przecież nie tylko AachenMünchener jako partnera produktowego.

Jeśli nie ma to dla klienta korzyści, to nie oferuję mu produktów, które mam.

Nie pozwalam, żeby sugerowano tutaj, że nie jestem doradcą. Jakie cechy ma doradca? Kto dał Ci prawo do decydowania o tym? Przecież mnie nie znasz, jak więc możesz twierdzić, że jestem sprzedawcą, a nie doradcą?

Co do tematu linczu: Jak nazwałbyś to, co tutaj robisz? Rozkładanie moich wpisów, przedstawianie mnie w złym świetle itp.?

Czy zrobiłbyś to samo, gdybyś nie wiedział, że jestem z DVAG? Raczej nie! (To prawdopodobnie też powód, dlaczego podświadomie nie napisałem tutaj najpierw niczego)

Oczywiście nie wszystko złoto, co się świeci, chciałem tylko wspomnieć o składowych produktu i usługach. Nic innego nie zrobiłem w swoim wpisie.

Co do spotkania z mężczyzną z DVAG

Oczywiście to zły przykład, gdy osoba, która wyjaśnia ci produkt, zapomina o robieniu pracy domowej. Ale nie ma tylko takich ludzi, a przeciwnie, inne społeczeństwa mają również kilku, którzy chcą tylko sprzedawać. Żadna firma nie może się od tego uwolnić.

To, że wymienił tylko to, a nie że stopa zwrotu w żadnym wypadku nie musi wynosić 6%, ale może być również wyższa/niższa lub że nie pokazał kosztów (są na stronie dalej, jeśli masz wniosek pod ręką)

Trudno mi teraz coś powiedzieć o specyficznych cechach produktu (komponenty opieki), ponieważ nakład kapitału jest konieczny TYLKO przy jednej opcji opieki. W przypadku dwóch innych modułów opieki już płacisz większą składkę miesięczną za zabezpieczenie.

A: W aktualnej ofercie taryfowej AM nie ma abstrakcyjnego odesłania w przypadku niesprawności. Niesprawność zawodowa jest wypłacana od poziomu opieki 2 (lub demencja) lub 50% niesprawności zawodowej.

PS: Proszę mnie poprawić, jeśli coś, co napisałeś, nie odnosi się do mnie. Albo jeśli biorę coś zbyt osobiście.

Napisany przez Naseweis
Stopniowo dochodzę do przekonania, że tutaj ma być stworzona kampania reklamowa dla DVAG. W forum należy odpowiadać na pytania, a nie stosować wszystkie środki, aby komuś sprzedać produkt, którego ta osoba nie chce. Informacje można przekazać komuś nawet bez podawania stawki lub nazwy firmy ubezpieczeniowej. Istnieją również strony internetowe takie jak np. www.test.de lub FOCUS Online - Nachrichten, gdzie można znaleźć informacje o stawce lub firmie. Jeśli na przykład wpiszę w Feld DVAG na stronie Stiftung-Warentest, otrzymam następujące informacje: Sprzedaż finansowa - AWD jest zależny - Komunikat - Stiftung Warentest DVAG - Odpowiedzialność za błędne doradztwo - Komunikat - Stiftung Warentest doradca finansowy - Gra pozorów z klientami - Komunikat - Stiftung Warentest Nie potrafię ocenić, czy coś się zmieniło, od czasu gdy AMV stała się częścią koncernu Generali. Pierwszą wypowiedź FloFi pod pytaniem Chrisa87 uważam za nadmiernie przesadzoną i od razu można było poznać, dla jakiej firmy pracuje. @FloFi, spróbuj odpowiedzieć po prostu na poszczególne pytania (proszę zwrócić uwagę na UBEZ + warunki umowy) i powstrzymać się od niepotrzebnych tekstów, które nikogo nie interesują. Pozdrowienia! N.

Napisany przez Chris87

Jeśli tak dobrze znasz asortyment AachenMünchener, jakich produktów nie oferuje? Mamy przecież nie tylko AachenMünchener jako partnera.
Jeśli klientowi nie przynosi to korzyści, nie proponuję mu produktów, które mam.

Chciałbym poruszyć te wszystkie kwestie, dlatego będę postępować w sposób wcześniej zastosowany, nawet jeśli może to być przez ciebie postrzegane jako krytyka.

Z jakim innym partnerem produktowym miałbyś na przykład ofertę ubezpieczenia na życie? Jestem świadomy, że dla innych produktów mają Państwo innych partnerów, ale tutaj?

Cytat FloFi

Nie pozwalam tu stawiać mi zarzutów, że nie jestem doradcą. Co zatem oznacza bycie doradcą? Kto daje Ci prawo decydowania o tym? Przecież mnie nie znasz, jak więc możesz twierdzić, że jestem sprzedawcą, a nie doradcą?

Po pierwsze, trzeba zauważyć, że negatywna ocena terminu sprzedawca pojawiła się u Ciebie. Ja osobiście nie mam żadnego problemu ze sprzedawcami.
Po prostu tak: doradca doradza, sprzedawca sprzedaje. Moim zdaniem nie da się tego robić jednocześnie, ponieważ powstaje tu konflikt interesów. doradca w mojej opinii jest niezależną osobą, która zarabia bezpośrednio ode mnie, czyli ja płacę bezpośrednio za usługę doradczą. W zamian oczekuję, że ta osoba doradzi mnie jak najlepiej zgodnie z moimi osobistymi wymaganiami. Niezależność zachodzi wtedy, gdy ta osoba nie pobiera swoich dochodów bezpośrednio ode mnie, lecz pośrednio w formie prowizji od firmy ubezpieczeniowej. W takiej sytuacji nie jest możliwa żadna niezawisłość, co może prowadzić do negatywnego wpływu na doradztwo.
Dla mnie - według mojej osobistej definicji - pojęcie doradcy i sprzedawcy nie wymaga osobistego poznania Ciebie.

Cytat FloFi

Co do tematu Linczowanie: Jak nazwałbyś to, co tutaj robisz? Rozkładanie moich wpisów na czynniki pierwsze, ukazywanie mnie w złym świetle, itp.?
Czy zrobiłbyś to samo, gdybyś nie wiedział, że pracuję w DVAG? Raczej nie! (To również chyba powód, dlaczego podświadomie nie napisałem tutaj na forum nic)

Wiadomo, że nie wszystko złoto, co się świeci, ja chciałem tylko wspomnieć o komponentach i korzyściach produktu. Nic innego nie zrobiłem w moim poście

Moim zdaniem nigdy nie zaatakowałem Cię osobiście ani nie ukazałem Cię w złym świetle w moich wpisach. Moje uczucie, że byłoby uczciwiej, gdybyś od samego początku po prostu grał uczciwie, to ponownie jest moja osobista opinia (co chyba podkreśliłem) i moim zdaniem jest to konstruktywna krytyka, której można się spodziewać. Ponieważ znajdujemy się tutaj w anonimowości Internetu, nie sądzę, że Twój post doprowadzi do jakichkolwiek strat finansowych.

Cytat FloFi

Co do spotkania z człowiekiem z DVAG

Oczywiście jest to złym przykładem, jeśli ktoś, kto tłumaczy Ci produkt, zapomina o swoich lekcjach.
Ale nie tylko tacy ludzie istnieją, a z drugiej strony inne firmy również mają swoich sprzedawców. Żadna firma nie może się od tego uwolnić.

Zgadzam się z Tobą w pełni, stąd też moje wcześniejsze dość wyraźne nieufność wobec tego rodzaju firm.

Cytat FloFi

Że tylko te wymienił, a nie to, że zwrot może w żadnym przypadku wynosić 6%, a także może być wyższy/niższy
albo Nie pokazał kosztów (są na kolejnej stronie, jeśli masz formularz przy sobie)

Mam formularz w domu i intensywnie szukałem kosztów, ale nie mogłem ich znaleźć. Zostało zgłoszone, że warunki ubezpieczenia powinny znajdować się na załączonej płycie CD, niestety nigdy nie otrzymałem płyty CD...

Cytat FloFi

W odniesieniu do cech produktowych nie jestem teraz w stanie nic powiedzieć (komponent do opieki), ponieważ zasoby kapitałowe są niezbędne TYLKO dla opcji opieki. W przypadku dwóch pozostałych elementów opieki płacisz już wyższą składkę miesięczną za zabezpieczenie.

Po drugie: w obecnej strukturze opłat nie występuje odniesienie abstrakcyjne w ubezpieczeniu na życie. ubezpieczenie na życie wypłaca po osiągnięciu stopnia opieki 2 (lub również demencji) lub stopniu 50% niezdolności do pracy.

Ps: Proszę mnie poprawić, jeśli coś, co napisałeś, nie odnosi się do mnie, lub jeśli coś biorę zbyt osobiście.

Myślę, że wiele rzeczy źle odebrałeś i zbyt osobiście potraktowałeś, nie było to moim zamiarem. Nie mam uprzedzeń ani wobec Ciebie osobiście ani wyłącznie wobec DVAG. Raczej twierdzę, że mam uprzedzenia (jeśli można to tak nazwać) wobec każdej osoby i firmy działającej w branży finansowej i ubezpieczeniowej, jednak, i chcę to podkreślić, nie wobec osób prywatnych, ale tylko zawodowych, ponieważ w końcu wszyscy chcemy tylko jednego, a mianowicie zarabiać pieniądze. To moje już wielokrotnie wspomniane nieufność, która po prostu wynikła z doświadczenia z lat i pomogła mi uniknąć paru błędnych decyzji.

Napisany przez FloFi

Cześć Ciekawostko,

zgadzam się z Tobą: Tutaj na forum powinna być omawiana ta tematyka.
I nie inna.

Jednak gdy pierwsze negatywne wrażenia względem mnie pojawiły się tutaj, chciałem je rozwiać. To moje dobre prawo.

I w moim pierwszym poście, moim zdaniem, odpowiedziałem na pytanie Chris87.

Jeśli już reklamujesz się tutaj tymi wszystkimi Finanztest, Stiftung Warentest itp., dlaczego zawsze szukasz tylko złych rzeczy o DVAG (i konkurentach) lub produktach?
Na pewno istnieją powody, dla których takie negatywne rzeczy są w internecie. Ale tak samo istnieją powody, dla których pozytywne rzeczy są w internecie.
(Porównaj: McDonalds, Coca Cola itp.)
Jak już powiedział Chris87 w pierwszym poście, np. VASP wypadł dobrze.

Kampania reklamowa? Bez komentarza...

Informacje można przekazać komuś także bez podawania stawek czy nazwy firmy ubezpieczeniowej.

Istnieją również strony internetowe takie jak www.test.de czy FOCUS Online - Nachrichten, gdzie można znaleźć informacje na temat stawek lub firmy.

Oczywiście jest możliwe, że na niektórych stronach można sprawdzić szczegóły stawek itp., ale chciałem tu przedstawić, co oferuje VASP. I na pewno nie wszystko zawsze jest na stronach testowych... (I tak to zrozumiałem, że tego wymagano)
A zresztą Chris87 w pierwszym poście opisał dokładnie ten produkt i wydawcę i chciał uzyskać bardziej szczegółowe informacje.

Za to, co już przyznałem, napisałem zbyt sprzedająco i zdecydowanie muszę nałożyć na siebie kapelusz.

Czy już wystarczy z tą nagonką?

Będę uważać, aby w przyszłości nie pisać tak szczegółowo o produktach czy ogólnie tak, aby nie budzić podejrzeń, że próbuję coś sprzedać.

Co do postu Chris87:

-Ok, kilka rzeczy wziąłem zbyt osobiście.
-Tak, powinienem był (szczerze) napisać, że jestem z DVAG.
-Płyta CD jest KONIECZNA. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania (jeśli chodzi o koszty), śmiało możesz do mnie napisać.

Napisany przez Naseweis

To jest tak: doradca doradza, sprzedawca sprzedaje. Dla mnie jednoczesne wykonywanie obu tych czynności jest wykluczone, ponieważ powstaje tutaj konflikt interesów. W moich oczach doradca jest osobą niezależną, która zarabia swoje pieniądze bezpośrednio ode mnie, czyli płacę bezpośrednio za usługi doradcze. Oczekuję od tej osoby, że najlepiej doradzi mi w związku z moimi osobistymi wymaganiami. Niezależność jest zachowana, gdy ta osoba nie pobiera swoich dochodów bezpośrednio ode mnie, lecz pośrednio, w ramach prowizji od firmy ubezpieczeniowej. W takiej sytuacji nie można już zagwarantować niezależności, co może prowadzić do upośledzenia doradztwa.

Cześć Chris87,

teraz muszę nieco wyjaśnić sprawę:

Pośrednik ubezpieczeniowy ma obowiązek zgodnie z ustawą o umowach ubezpieczeniowych doradzić klientowi -
sporządzić protokół doradztwa -
przekazać klientowi ofertę oraz warunki umowy.

Następnie musi pozwolić klientowi na zapoznanie się z dokumentami i może zawrzeć umowy dopiero po kolejnej wizycie, gdy klient wyrazi zgodę.

Pośrednik ubezpieczeniowy ponosi odpowiedzialność za błędne doradztwo i musi posiadać ubezpieczenie od odpowiedzialności finansowej.

Pośrednik ubezpieczeniowy otrzymuje prowizję za zawarte umowy.

Jeśli wolisz doradcę ubezpieczeniowego, musisz zapłacić opłatę za doradztwo, która jest wymagana nawet w przypadku, gdy doradztwo nie przyniesie rezultatów.

Nie masz też gwarancji, że doradca ubezpieczeniowy posiada większą wiedzę niż pośrednik ubezpieczeniowy.

Wybór należy do Ciebie.

Pozdrowienia!

N.

PS: Tylko informacja - ja także mam agencję ubezpieczeniową

www.dbv.de

Napisany przez FloFi

Cześć Chris87,

teraz muszę to wyjaśnić trochę dokładniej:

Pośrednik ubezpieczeniowy ma obowiązek, zgodnie z ustawą o umowach ubezpieczeniowych, udzielać klientowi porad -
sporządzać protokół z porady -
przekazywać klientowi ofertę oraz odpowiadające im warunki umowy.

Następnie musi dać klientowi odpowiedni czas na zapoznanie się z dokumentami, a następnie, po kolejnej wizycie, gdy klient wyrazi zgodę, może zawrzeć umowy.

Pośrednik ubezpieczeniowy ponosi odpowiedzialność za błędną poradę i dlatego musi mieć ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej z tytułu regresu majątkowego.

Jeśli wolisz doradcę ubezpieczeniowego, musisz płacić opłaty za poradę, które są wymagalne nawet jeśli ta porada nie przynosi sukcesu.

Nie masz też gwarancji, że doradca ubezpieczeniowy ma większą wiedzę niż pośrednik ubezpieczeniowy.

Decyzja należy do Ciebie.

Pozdrowienia!

N.

PS: Informacja dodatkowa - ja też mam agencję ubezpieczeniową

www.dbv.de

Poprawne! I potem każdy doradca... powinien doradzać.

Napisany przez Chris87

Cześć Chris87,

Muszę teraz nieco to wyjaśnić:

Pośrednik ubezpieczeniowy ma obowiązek zgodnie z ustawą o umowach ubezpieczeniowych doradzać klientowi -
sporządzić protokół doradczy -
przekazać klientowi ofertę oraz odpowiednie warunki umowy.

Następnie musi dać klientowi odpowiedni czas na przejrzenie dokumentów i po kolejnym spotkaniu, jeśli klient wyrazi zgodę, może zawrzeć umowy.

Pośrednik ubezpieczeniowy odpowiada za błędną radę i dlatego potrzebuje ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej.

Jeśli wolisz doradcę ubezpieczeniowego, musisz zapłacić opłaty doradcze, które są wymagalne nawet wtedy, gdy doradztwo nie przyniesie rezultatów.

Nie masz także gwarancji, że doradca ubezpieczeniowy ma większą wiedzę niż pośrednik ubezpieczeniowy.

Kogo wybierzesz, zależy od Ciebie.

Pozdrowienia!

N.

PS: Tylko informacyjnie - ja także mam agencję ubezpieczeniową

www.dbv.de

Tutaj muszę być może coś wyjaśnić. Zła rada nie jest automatycznie błędną radą. Nawet w ramach obowiązujących przepisów jest możliwe, że klientowi sprzeda się umowę lub taryfę, dla których istnieją znacznie lepsze konkurencyjne produkty. Niezależny doradca, który jest przez mnie wynagradzany za swoje doradztwo, powinien, przynajmniej w teorii, zrobić wszystko, aby zaprezentować mi te lepsze produkty. Jestem w pełni świadom, że nawet tacy doradcy nie są wszechwiedzący.
Zależny doradca, który żyje z prowizji (nazwijmy go tak), nie może sobie na to pozwolić, zwłaszcza jeśli nie ma nawet możliwości wyboru firm, od których mógłby otrzymywać prowizje, ale może działać jedynie w tym ograniczonym ramach partnerstw.
Dlatego utrzymuję, że takie osoby są dla mnie raczej związane z sprzedażą niż z doradztwem. doradca zresztą nie jest chronionym pojęciem i może być nadużywany lub wywoływać różne definicje.

Napisany przez FloFi

Tutaj muszę być może rzucić trochę światła na tę sprawę. Zła rada nie oznacza automatycznie błędnej porady. Nawet w ramach obowiązujących przepisów jest możliwe, że klientowi zaoferowany zostanie kontrakt lub taryfa, podczas gdy istnieją znacznie lepsze produkty konkurencyjne. Niezależny doradca, który otrzymuje ode mnie wynagrodzenie za swoją usługę, powinien, przynajmniej powinien, zrobić wszystko, aby zaprezentować mi te lepsze produkty. Jestem w pełni świadomy, że nawet oni nie są wszechwiedzący.
Zależny doradca, który zarabia na prowizjach (nazwijmy go po prostu tak), nie jest w stanie tego zrobić, zwłaszcza jeśli nie może nawet sam wybierać firm, od których chciałby otrzymywać prowizje, ale musi działać jedynie w ograniczonym zakresie partnerstw.
Dlatego pozostaję przy zdaniu, że tego rodzaju osoby bardziej odpowiadają dla mnie sprzedaży niż doradztwu. Zresztą, doradca to nie jest chroniony termin, dlatego może być nadużywany lub wywoływać różne definicje.

Czy mogę zapytać (naprawdę z czystej ciekawości), w jakich firmach byłeś już ubezpieczony/ch zostałaś/łeś doradzony/a?
Chciałbym się zainteresować, ponieważ istnieje tu spore zaufanie.
Skąd w ogóle to zaufanie się wywodzi?

Pozdrowienia

Napisany przez Chris87
Nieufność jest niezależna od konkretnych firm. Jestem podejrzliwy nawet wobec firm, z którymi miałem pozytywne doświadczenia. Można to nazwać czystą ostrożnością. Albo po prostu powiedzieć, że po prostu jestem podejrzliwym człowiekiem... Po prostu nie podpisuję niczego, czego nie przeczytałem i wnikliwie nie przeanalizowałem. Jeśli przez to sprawiłem nieco trudności komuś, kto siedzi przede mną... cóż? Każdy może swobodnie wybierać swoje zajęcie. Faktem jest jednak, że gdy nie ma się zbyt dużych oczekiwań, jest się tym bardziej zadowolonym, gdy otrzymuje się wiele!

Napisany przez Naseweis

Tutaj muszę być może nieco bardziej wyjaśnić. Zła porada nie oznacza automatycznie błędnej porady. Nawet w ramach przepisów ustawowych istnieje możliwość zaoferowania klientowi umowy lub taryfy, której zdecydowanie lepsze konkurencyjne produkty mogłyby istnieć.

Cześć Chris87,

Mam wrażenie, że miesza pan coś ze sobą.

Oczywiście w każdej branży są czarne owce.
Każdy ma możliwość złożenia zapytania o ofertę u kilku pośredników ubezpieczeniowych i porównania ich.

Niezależny doradca, któremu płacę za doradztwo, powinien, przynajmniej powinien, zrobić wszystko, aby zaprezentować mi te lepsze produkty. Jestem w pełni świadom, że nie są oni wszechwiedzący.

prawda - powinien!!! czy potrafi?

Tylko po to, aby było jasne, czym jest doradca ubezpieczeniowy - Definicję można znaleźć w ustawie o działalności gospodarczej.

§ 34e Ustawa o działalności gospodarczej doradca ubezpieczeniowy

doradca zależny, żyjący z prowizji, (nazwijmy go tak na razie), nie jest w stanie tego zrobić, zwłaszcza jeśli nie może nawet wybierać przedsiębiorstwa, od którego chce otrzymać prowizje, a jedynie działać w tym ograniczonym partnerstwie.

W takim razie nie powinieneś także odwiedzać pośrednika ubezpieczeniowego,
ponieważ nie znam żadnego, który mógłby pośredniczyć w umowach dla wszystkich towarzystw ubezpieczeniowych działających w Niemczech.

Dlatego pozostaję przy moim zdaniu, że takie osoby są dla mnie bardziej związane z działem sprzedaży niż doradztwa. Słowo doradca w związku z tym nie jest chronionym terminem i może być używane w sposób nieprawidłowy, wywołując różne definicje.

Błąd - na temat doradcy wstawiłem powyżej link.

Dodatkowa uwaga:
Bez względu na to, czy wybierzesz agenta ubezpieczeniowego, pośrednika ubezpieczeniowego czy doradcę ubezpieczeniowego, nie masz gwarancji, że jest to specjalista dobrze znający się na tematach.

Pozdrowienia N.

Napisany przez Chris87
Cześć Ciekawostko,

Zgadzam się całkowicie (w tej argumentacji nie byłoby inaczej) z tym, że doradca ubezpieczeniowy jest zdefiniowany. Czysty doradca lub na przykład doradca finansowy (aby pozostać przy przykładzie DVAG) nie jest zdefiniowany ani chroniony.

Ponadto, Twoje źródło znowu gra mi na rękę, ponieważ wyraźnie zaznacza, że może się nazwać doradcą ubezpieczeniowym tylko ten, kto nie otrzymuje prowizji od firm ubezpieczeniowych za pośrednictwo w umowach. Dlatego termin doradca jest tutaj dla mnie adekwatny.

Odnośnie do Twojej dodatkowej uwagi:
Kolejny powód mojego nieufania. Po prostu jestem w pełni świadomy faktu, że człowiek sam nie jest w stanie znać wszystkich stawek i usług wszystkich niemieckich ubezpieczycieli (szczególnie że te się nawet regularnie zmieniają, na dodatek), nie robiąc nikomu w tej kwestii żadnych zarzutów. Po prostu rynek ubezpieczeń jest zbyt duży.

Napisany przez painlinger
Cześć wszystkim,

jestem klientem DVAG od 15 lat i zawsze byłem bardzo dobrze i uczciwie doradzany. Nawet podczas rozliczania szkód zawsze mogłem polegać na moim doradcy. Czarne owce są w każdej branży, nie tylko w finansach i ubezpieczeniach, wystarczy pomyśleć o wszystkich rzemieślnikach, którzy nas oszukują. !!!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata