Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy ubezpieczyciele muszą wysłać potwierdzenie anulowania polisy?

Napisany przez ADMCI4
Drogi Forum.

Już cztery tygodnie temu wysłałem mojej ubezpieczycielowi wypowiedzenie umowy i poprosiłem o przesłanie mi potwierdzenia otrzymania wypowiedzenia oraz informacji o najbliższym możliwym terminie wypowiedzenia. Niestety do tej pory się to nie wydarzyło. Teraz nie mam pojęcia, czy wypowiedzenie w ogóle dotarło do ubezpieczyciela i czy może muszę je wysłać ponownie. Jeśli poprosiłem o to w piśmie, czy ubezpieczyciele nie są zobowiązani do przesłania takiego potwierdzenia klientom?

Napisany przez Chris87
Cześć,

czy są Państwo bezpośrednio do tego zobowiązani, czy istnieje przepis prawny, wątpię, ale nie jestem pewien. Być może ktoś inny może coś na ten temat powiedzieć.

Jeśli chodzi o mnie, zawsze wybieram opcję wysyłki listem poleconym za kilka dodatkowych euro. W ten sposób firma nie może twierdzić, że nie otrzymała wypowiedzenia (istnieje przecież takie historie, że niektóre firmy stosują takie metody, choć osobiście nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem, ale ostrożność jest matką mądrości).

Pozdrowienia

Napisany przez Naseweis
Cześć,

niezależnie od tego, czy istnieje obowiązek potwierdzenia otrzymania wypowiedzenia, zawsze zalecam potwierdzenie jego wysłania.

Może to być na przykład potwierdzenie faksem lub listownie z zaświadczeniem o odbiorze.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez Matthiashase
Cześć miłośniku miasta,

po prostu zadzwoń do ubezpieczyciela i zapytaj, czy wypowiedzenie zostało zrealizowane.

Pozdrowienia

Napisany przez 2Bolitho
Zwolnienie to jednostronne działanie prawne, co oznacza, że wystarczy, gdy jedna strona ogłosi zwolnienie. Nawiasem mówiąc, nieformalnie. Powiedzenie szefowi: Zwolniam się! ma już wystarczającą moc prawną. Dla skuteczności nie jest wymagane potwierdzenie otrzymania. Jednak potwierdzenie jest zalecane, aby strona zwalniająca wiedziała, że zwolnienie dotarło i zostało zaakceptowane.

Napisany przez Rings
Tak, choć zdarzyło mi się już kilka razy wypowiadać umowy ubezpieczeniowe, to nigdy nie słyszałem o sytuacji, że nie otrzymałeś żadnej odpowiedzi. Trochę to dziwne. Na twoim miejscu na pewno zadzwoniłbym tam po prostu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata