Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy możliwe jest odpisywanie odsetek od finansowania samochodu przez osoby prywatne?

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór,

Ponieważ muszę jakoś połączyć pracę ze swoją rodziną, potrzebuję samochodu, którym moje dzieci mogą jeździć do szkoły i ja do pracy. Ponieważ mój stary samochód przestał działać w zeszłym roku, byłem zmuszony kupić nowy samochód. Zrobiłem to wiosną dzięki finansowaniu. Dopiero teraz przyszło mi do głowy, że możę być w stanie odliczyć od podatku to finansowanie poprzez amortyzację samochodu. Powinno to być możliwe, ponieważ nie mam innej możliwości związanej z pracą. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy także prywatne osoby mogą w prosty sposób dokonywać takich odpisów podatkowych?

Pozdrawiam, Sugarplum

Re: Czy możliwe jest odpisywanie odsetek od finansowania samochodu przez osoby prywatne?

Napisany przez 2Bolitho
Nie ma szans. Droga do pracy poprzez koszty uzyskania przychodów i to wszystko. Z ryczałtem wszystko jest uregulowane. Zakładam, że chodzi o pracę na etacie.

Napisany przez Naseweis
Podczas pracy w terenie istnieje możliwość, aby pracownicy mogli odliczać faktyczne koszty, takie jak Leasing, finansowanie, koszt zakupu rozłożony na 5 lat + koszty napraw, koszty paliwa, mycia samochodu itp. w podatkach.

Należy prowadzić książkę podróży zawierającą:
Data - Trasa podróży/Cel podróży - Stan licznika przy rozpoczęciu podróży - Stan licznika przy zakończeniu podróży - Liczba przejechanych kilometrów służbowo lub prywatnie

Następnie można rozłożyć koszty procentowo. Koszty związane z częścią służbową można odliczyć podatkowo.

Jednak pamiętaj, że urząd skarbowy dokładnie kontroluje, a nieprawidłowości mogą skutkować problemami.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez roland
Myślę, że to niemożliwe. Być może gdybyś miał bardzo sprytnego doradcę podatkowego.

Napisany przez Naseweis

uważam, że to niemożliwe. Być może tylko wtedy, gdy masz bardzo sprytnego doradcę podatkowego.

Cześć Roland,

W forum należy zostawić myśli i pisać tylko to, co się wie.

Faktem jest, że przez wiele lat pracowałem jako pracownik terenowy i koszty, o których wspomniałem, zostały uwzględnione.

Pozdrowienia N.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata