Dany1 pisze:
Cześć Manfredzie
Dziękuję Ci za twój post, jest w nim wiele treści. Z zainteresowaniem czytam o linku entree gold, zwłaszcza że miałem ostatnio rozczarowujące doświadczenia związane z inwestowaniem w złoto. Gdzie stoi Newmont... Spróbować czegoś nowego chyba nie zaszkodzi.
Widzę, że twoja cierpliwość opłaciła się w przypadku Lenovo, jestem pewien, że opłaci się również w przypadku Amgen. Wygląda na to, że tam tworzy się solidna podstawa.
Życzę Ci udanego weekendu i wszystkiego dobrego... a ponieważ dziś Federer nie gra, możesz trzymać kciuki za Alinghi... :mrgreen:
Cześć Dany
Dziękuję za uprzejmość (również od Cybercrash).
Postaram się.
(Obejrzałem Alinghi, było świetnie, UBS zgarnęło sporo kasy na sponsoringu).
Co do prawdziwego złota (Newmont).
Teraz notowane są tylko 1 $ powyżej 52-tygodniowego minimum.
Powodów były m.in. spadek ceny złota (manipulacja ze strony banków?),
ale także wysokie koszty operacyjne NEM.
Dodatkowo problemy w Indonezji (oskarżenia o zanieczyszczanie środowiska).
Mam tylko małą partię do spekulacji i jak już powiedziałem, tutaj kupię jeszcze raz.
Przy obecnej cenie (jestem -5,65%) nie widzę problemu, Dywidenda 3%.
Prawdopodobnie w poniedziałek?
Więcej mam zainwestowane w AAUK. (+56%), o czym wspominałem na forum podczas zakupu.
Ale także one trochę spadły.
Jeszcze mocniej w Rio Tinto (są wszechobecni) (+50,1%)
Wspominam o wzroście, ponieważ nie sprzedaję tych akcji bez przyczyny.
Kolejne interesujące tytuły dla mnie to GG i BVN (Peru).
BVN miałem już 2 lata temu, niestety sprzedałem.
Dywidenda 1,90%, w tym roku wzrosła o około 40%.
GG ma dobre wiadomości, a zwłaszcza podoba mi się SLW (mój ulubiony tytuł srebrny), posiadają 25%.
Na pewno nie zainwestują pieniędzy w bezwartościowy kopalnię, prawda?
Jeśli jest dużo czasu, można sobie przejrzeć wiele, wybór jest duży, ale które są dobre? ops:
ABX AEM AGT AU AUY BAA BGO BMD BVN CAU CBJ CCJ CDY CGR DEZ DROOY EGI EGO FCX FNX GBN GFI GG GLG GOLD GRS GRZ GSS HMY IAG IMR IVN KGC KRY LIHRY MDG MGN MNG NAK NEM NG NSU NXG OZN PMU QEE RBY RGLD RIC RTP SA TGB TRE VGZ
a tutaj jeszcze srebro: CDE HL PAAS SLW SSRI WTZ :shock:
A co powiedziałbyś na czarny złoto?
Mamo, nie chcę iść na kopalnię, węgiel jest dla mnie zbyt czarny, tak mówiono kiedyś na Zagłębiu.
Jestem bardzo zadowolony z inwestycji w BTU. +23,5%, Dywidenda tylko 0,5%.
52-tygodniowy szczyt był 59,90 $, więc jest jeszcze miejsce na wzrost (gdy ropa stanieje lub nadejdzie następna zima, raczej jest to zmienna inwestycja, wymagająca nerwów).
Ponieważ moja gra idzie dobrze, być może będę miał kolejną inspirację do zakupu:
INSPIRATION MINING CORP. REGISTERED SHARES O.N.
Ale zakupię go w Kanadzie: INSPIRATION MINING CORP (ISM.TO)
Co do miedzi (dla pełności obrazu) zaopatruję się długo w UMICORE (+31,8%), o czym pisałem na forum.
To również rodzaj złota.
A jeśli chodzi o uran, ceniony jest u mnie Cameco: (+49,9%).
Wszystkie z dodatkowym - choć małym - udziałem w dywidendzie!
Na koniec:
Posiadam jeszcze Nippon Mining (+35%).
Miałem wcześniej jeny i tytuł kiedyś mocno spadł.
Naprawdę jednak nie wiem, czy długoterminowo jest to dobra inwestycja. Brak aktualnych informacji.
Mój tytuł w Japonii, Tokyo Electro i Tokyo Gas niestety sprzedałem.
Planuję inwestować w nie znowu (ale nie w eksportowe tytuły. Japonia stanie się znowu interesująca, i nie chcę przegapić tego, jeśli stopy procentowe wzrosną.
Zmieniłem zdanie i zostawiam teraz RD (+23%) po zrewidowanych (pozytywnych) ocenach analityków i dywidenda jest w porządku.
Co do Amgen, ogarnia mnie litość (sam byłem winny).
Będzie jasne, gdy pojawi się kolejny raport kwartalny.
Jak duże są faktyczne straty?
Trzeba pamiętać, że równolegle do spadku kursu działał większy program odkupu akcji, czy to złagodziło sytuację?
Wiele obecnie analityków skupia się na celu kursu 52-?? był nawet kiedyś ponad 100, ale to już historia.
Po głupiej sprzedaży ACH trzymam teraz przynajmniej Gerdau (GGB) (+75,9%).
Chociaż nie ma gwarancji, wolę zagraniczne tytuły (Peru, Brazylia, Indie, itp.) w postaci ADR.
Dlaczego, cholera, nie kupiłem indonezyjskich?
W pierwszej połowie roku można było zarobić dużo pieniędzy.
Oczywiście istnieje ryzyko, ale nie większe niż w przypadku dawnej Swissair.
Słabsza gra Hingis i Schnydera.
W męskich rozgrywkach konkurencja się zaostrza - a Federer wydawał mi się już nie tak świeży jak dawniej, pomimo klarownego zwycięstwa nad Safinem.
Po udanej sprzedaży Chiquita i Deutsche Telekom (obie z zyskiem), trzymam się teraz Nestle i rozważam Diageo.
Ten drugi nie ma problemów z e-Coli.
Lenovo: tak, kiedyś przedstawiłem go na forum Cash jako Mama Leone (Cena wejścia: 0,23).
Jeśli doliczyć zysk kursowy w
euro, to znów są to 20%. Niemal niemoralne.
Nie zapominając o: Esprit i Infosys. Obydwóch chciałbym teraz z powrotem. :evil:
Ale ogólnie rzecz biorąc, jestem naprawdę SZCZĘŚLIWY :wink:
Uwaga: W sprawie półpaństwowej spółki Gazprom analitycy tendują do zalecenia „utrzymaj”.
Powód: wysoki poziom zadłużenia spowodowany licznymi nowymi nabytkami - dobrowolnie czy na polecenie Putina?
Jednak mając zapewnioną przychylność państwa, nie widzę w tym prawie żadnego problemu.
Krótkoterminowo to nie podniesie notowań spółki, ale długoterminowo wierzę w to...