Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy sklepy pobierają opłaty za płatności kartą kredytową?

Napisany przez ADMCI4
Cześć tutaj na forum...

Wkrótce otrzymam moją pierwszą kartę kredytową, ponieważ złożyłem wniosek o jej wydanie w banku tydzień temu.
Głównym powodem jest fakt, że planuję spędzić długi czas za granicą ze względu na moje studia i chciałbym korzystać z karty do płacenia.
Moi rodzice sami nie mają kart kredytowych, więc niestety nie mogą mi odpowiedzieć na pytania z tego tematu.
Nie muszę płacić opłat za kartę kredytową w banku, ponieważ jako student mam darmowe konto tam.
Ale jak jest z opłatami, gdy płacę kartą za granicą w sklepie?
Czy zawsze pobierane są opłaty i jeśli tak, to jak wysokie mogą być?

Re: Czy sklepy pobierają opłaty za płatności kartą kredytową?

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

to musisz rozważyć oddzielnie...

w płatnościach w euro (nawet jeśli masz sklep w Ameryce, który pobiera opłatę w euro za twoją kartę kredytową), nie płacisz nic z banku.

Jeśli jednak płatność jest w obcej walucie, banki zazwyczaj pobierają opłaty w wysokości od 1 do 2,5% (jest to zazwyczaj reguła, ale mogą być wyjątki). Niektóre produkty premium (te mogą zaczynać się już od 99 euro rocznie za kartę) zawierają dodatkowe usługi... ubezpieczenia, pewne dostępy i m.in. zwolnienie z opłat za obcą walutę. Jeśli więc zostaniesz w zagranicznych krajach przez długi czas i będziesz tam dużo wydawać, produkt premium ze względu na ubezpieczenia i darmowe korzystanie z obcej waluty może być korzystny i opłacić się.

Istnieją również opłaty, jakie sprzedawca może na ciebie nałożyć za płatność kartą kredytową, jest to całkowicie niezależne od banku i nie może być przez bank skontrolowane. W Europie, masz to często (jeszcze) tylko przy rezerwacjach lotów, taksówkach, ale rzadziej w zwykłych sklepach. Poza Europą widzisz to już częściej w zależności od kraju, ale nie wszędzie jednostajnie. Na przykład w Ameryce miałem to w hotelach... w Australii w biurach podróży, wypożyczalniach samochodów, Aldi, kioskach, gdzie opłaty wynoszą zazwyczaj około 50 centów do 1 euro za płatność lub 1-1,5%.

Ogólnie rzecz biorąc, nie przejmowałbym się zbytnio opłatami od sprzedawców... nie widziałem tego jeszcze tak często, ale to jest możliwe.

Pozdrawiam serdecznie, esco

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata