Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Mikron

Napisany przez Globalist
Myślę, że teraz jest już wiele na rzeczy. To był zwrot akcji. Po dodatkowej fali koniunktury tytuł przekroczy 20 franków. Późno, ale się stanie! Bielski producent maszyn Mikron odnotowuje dalsze poprawy w działalności. Obroty i zamówienia wzrosły dwucyfrowo w pierwszych dziewięciu miesiącach 2006 roku. Obroty wzrosły o 12,9 procent do 179,1 mln franków. Zamówienia wzrosły o 24,1 procent do 189,6 mln franków - poinformowała Mikron we wtorek. Grafika

Napisany przez Hans
To cholerne... Najwyżej było przy 1500 stówek... ...to tylko kierownictwo wykorzystuje pozostałych akcjonariuszy, przejmując same perełki, a drobni akcjonariusze są pozostawieni z niczym :twisted: :evil:

Napisany przez ADMCI4
Wypowiedź Hansa trzeba nieco zrelatywizować ... Jeszcze w roku 2000 grupa przemysłowa Mikron osiągnęła obroty w wysokości 675 mln CHF. Krótko po tym wpadła w kryzys egzystencjalny i musiała zostać uratowana poprzez restrukturyzację bilansu w 2003 roku. Przedsiębiorstwo w międzyczasie się zawężyło i składa się głównie z dwóch obszarów: budowy maszyn i automatyzacji montażu. Głównymi klientami są przemysł samochodowy i technologia medyczna. W 2005 roku osiągnięto obroty w wysokości 218,4 mln CHF. Głównym akcjonariuszem posiadającym około 71% udziałów jest grupa Ammann. Pozostałe 29% dzieli sobie około 6400 akcjonariuszy mniejszościowych ... Świadom zakupu mało płynnej akcji, wtedy, przy jej zakupie, przypuszczałem, że jej wartość nie może spaść już bardziej ... jednocześnie deklarowane wyniki były obiecujące. Jednakże - nie wystarczająco, ponieważ teraz jestem znacznie na minusie i będę musiał być nieco bardziej cierpliwy. Jednakże aktualne dane pokazują, że strategia przedsiębiorstwa jest właściwa. Dla inwestorów o średnim poziomie ryzyka, tytuły znajdujące się na wąskim rynku są mało atrakcyjne... uważa F&W. Pozdrowienia Felice

Napisany przez ADMCI4
w okresie tech-highflyer (1999-2000) tytuł był bardzo handlowany i manipulowany przez UBS. Od tamtej pory nie śledziłem jego losów.Do tej pory uważałem grupę Amman za rzetelną. Jednakże polityczne rozgrywki pomiędzy właścicielem (Johann N. Schneider-Ammann) a economiesuisse zaczynają mnie irytować. Ten Johann jest sam zaangażowany w sieć FDP i obecnie robi to, co większość polityków (gaworzy, gaworzy, gaworzy). Dlatego może byłoby lepiej dla Mikronu móc działać niezależnie od grupy Amman.

Napisany przez Globalist
Mikron jest ostatnim zwrotem w swoim gangu. Więc myślę, że tytuł ma dobrą szansę na znaczący wzrost zainwestowanych pieniędzy w najbliższym czasie.

Napisany przez Simona
Być może, wyniki Q3 były bardzo dobre (szybko sprawdziłem) i inwestorzy z potencjałem są nadal poszukiwani. Pozdrawiam, Simona

Napisany przez Globalist
No cóż. Moim zdaniem najgorętszym jest zawsze SEZ

Napisany przez Dany1
Hans pisze:Tytuł gówniany... Najwyżej był przy 1500 Stutz... Co się stało Hans?? Tytuły gówniane przecież są Twoim specjalizmem!!! Pomyśl o GTE, Azego, Calpine, a z kolei Mikron jest perełką :mrgreen:

Napisany przez Globalist
Tytuł wymaga cierpliwości. Jeśli ktoś jej nie ma, nie powinien grać na giełdzie. :!: Ważne jest, aby być zainwestowanym PRZED wszystkimi innymi i nigdy nie próbować dogonić, jak to było w przypadku Globetel, Azego i innych.

Napisany przez Simona
Mikron pokazuje solidny wzrost w ostatnich dniach. W nadchodzący czwartek, 25 stycznia, zostanie tu przedstawiona informacja o przychodach/wolumenie za rok 2006. Czego możemy się spodziewać? Ostatnio 17.00. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez svx_biker
Nie chciałbym spekulować przed ogłoszeniem danych. \r\n \r\n Spójrz na wykres miesięczny z ostatnich 3 lat: Szybkie wzrosty często są brutalnie korygowane (zobacz wrzesień/październik 2005 r.). \r\n \r\n Moja rada: Zbierz zyski, a ewentualnie wejdź ponownie po ogłoszeniu danych. \r\n \r\n \r\n \r\n PS: Tylko ten, kto sprzedał, ma znowu pieniądze na zakupy.

Napisany przez Simona
To jednak interesujące, jak rosną. A ja po prostu powiem teraz 20.-. Zobaczymy.\r\nSimona

Napisany przez 2cybercrash
To jest zyskowne, ale bardzo drogie. W 2006 r. wskaźnik cena/zysk dla F&W wynosi 42,5, a w 2007 r. 34. Pozostaje pytanie, czy prognoza może zostać spełniona, czy będzie lepsza/gorsza? Nie interesuje mnie wartość, jest zbyt droga. Amerykańskie spółki z branży chipów notowane są z wskaźnikiem cena/zysk poniżej 20, co mnie bardziej interesuje w przypadku ewentualnych pozytywnych niespodzianek, które usprawiedliwiają przesunięcia kursu w górę. Rekomendacja: Monitorować Mikron, nie pozostawiać bez nadzoru. Nie posiadam akcji Mikron i nie będę ich trzymać. Pozostawiam to fanom Mikrona.

Napisany przez Globalist
No cóż, drogie czy nie, w przypadku Mikrona to raczej drugorzędne. Ostateczny kierunek wskażą jednak dopiero nadchodzące wyniki kwartalne. Ja jestem za, a ty cybercrash?

Napisany przez Springer
Nie jestem zainwestowany, ale interesujące jest śledzić, kto wie... Źródło: cash: AKTIENFOKUS/Mikron: Spadek kursu - Rozwój EBIT rozczarowuje Zurych (AWP) - Akcje Mikrona notują w czwartek straty. Bielska grupa przemysłowa opublikowała solidne wyniki sprzedaży za rok 2006, ale prawdopodobnie będzie poniżej oczekiwań jeśli chodzi o zysk operacyjny (EBIT). Po silnym wzroście kursu od początku roku, prawdopodobnie również odgrywają rolę realizacje zysków. Do godziny 10:10 akcje Mikrona tracą 2,9% i wynoszą 16,80 CHF. Od początku roku kurs wzrósł o 17,5%. Jednocześnie cały rynek (SPI) traci 0,04% i wynosi 7236,82 punktów. Według Fabiana Haeckiego z Banku Vontobel, Mikron wykazał ogólnie solidne wyniki sprzedaży. Firma osiągnęła 244 mln CHF w sprzedaży, co przewyższyło oczekiwania (240 mln CHF). Pomimo spowolnienia zamówień w dziale Assembly Automation w drugiej połowie roku, analityk oczekuje umiarkowanego wzrostu sprzedaży w 2007 roku. Z kolei inny analityk sądzi, że Mikron rozczaruje w kwestii EBIT. Firma według komunikatu zanotuje EBIT nieco wyższy niż w poprzednim roku - analityk jednak spodziewał się wzrostu o 58%. Słaby rozwój EBIT jest spowodowany m.in. jednorazowymi czynnikami, takimi jak anulowania zamówień w dziale Machining Technology oraz problemami z pojemnością i odpowiednimi inwestycjami w Assembly Technology, pisze analityk. Mikron udowodnił, że przełom udał się zrównoważony, komentuje jeden z handlowców. W obecnie chętnym do zakupów otoczeniu giełdowym, jest oczywiste, że tytuły znowu zyskują na wartości. Jednakże, jak podkreśla się dalej, odpowiedzią na silne wyniki od początku roku są na razie realizacje zysków.

Napisany przez ADMCI4
Ja, rozumiem analityków tylko częściowo. Z jednej strony są zadowoleni z obrotu, ale nie z EBIT. Gdyby słaby wynik EBIT wynikał z anulowanych zamówień, obroty byłyby jeszcze wyższe... Ale marża EBIT nadal nie byłaby lepsza. Czy może zakładają, że anulowane zamówienia miały zbyt wysoką marżę zysku brutto? Mam kilka z nich w tytule i na razie pozostaną zaksięgowane. Podoba mi się tendencja firmy.

Napisany przez Springer
Ale również wspomniał o dokonanych inwestycjach, które również wpłynęły na wyniki, prawda? To oznacza dodatkowe nakłady inwestycyjne w środki trwałe/infrastrukturę.

Napisany przez ADMCI4
To tylko częściowo prawda... Inwestycje są amortyzowane przez okres użytkowania. Oznacza to, że obciążenie w roku zakupu jest niewielkie. Ale oczywiście prawdą jest, że trzeba zainwestować przed wzrostem. Koszty związane z budową infrastruktury i pierwszymi odpisami obciążają roczne sprawozdanie finansowe, chociaż wzrost (i większe bazy danych) jeszcze w przyszłości będą miały miejsce.

Napisany przez Springer
technischer pisze: To prawda tylko częściowo... Inwestycje są amortyzowane przez okres ich użytkowania. Oznacza to, że obciążenie w roku zakupu jest niskie.
Ale musielibyśmy również znać wartość zakupu, dopiero wtedy będziesz wiedział, jak niskie są obciążenia w bieżącym okresie, a przede wszystkim na ile lat będą amortyzowane. Jeśli to tylko 5 lub 10 lat, to ma to znaczący wpływ. Ale zgadzam się z Tobą, o ile koszty inwestycji są aktywowane (i zakładamy, że tak jest, inaczej nie miałoby to znaczenia dla wyniku), to obciążenie amortyzacyjne powinno mieć mniejsze znaczenie. Ale to są właśnie rozważania, z którymi ów wspomniany analityk być może w ogóle nie ma pojęcia :wink: Co sądzisz o Mikronie, albo jakie masz ambicje z tą inwestycją i na jaki okres czasu?

Napisany przez ADMCI4
Ze względu na wartość zakupu, okres użytkowania, itp. masz rzecz w swoim. Pod względem prawdziwego i rzetelnego obrazu amortyzacje powinny być dokonywane na podstawie rzeczywistego zużycia zasobów, a nie względów podatkowych. A ponieważ urządzenie nie zostanie kupione dzisiaj, a uruchomione dopiero za dwa lata, zakup i dodatkowa korzyść powinny być zbieżne czasowo. Dodatkowe koszty (amortyzacja) powinny być zrekompensowane przez dodatkową korzyść... Dlatego nie powinno to generować zbyt dużego obciążenia. Ale właśnie... podkreślam powinno i powinno... :lol: Moja ocena... Dobre pytanie. Zawsze mam trudności z tego typu wypowiedziami w przypadku akcji. Kiedy osiągnięta jest sprawiedliwa wartość akcji... Ogólnie wierzę w długoterminowy dobry rozwój firmy Mikron z zdrowym wzrostem. Oznacza to, że tendencja jest właściwa. Nie ma tu niespodziewanych skoków kursu (oprócz nieoczekiwanych oczywiście), ale firma rozwija się stabilnie. Dlatego pozostaję w grze do momentu, aż poczuję, że Mikron jako firma (obroty, produkty, strategia, zarządzanie, itp.) nie idzie dalej... A nie do momentu, kiedy uważam, że cena jest zbyt wysoka. Ale kiedy to zaistnieje, nie mam pojęcia... Rozumiesz, o co mi chodzi. Ale teraz spróbujmy przeliczyć... na podstawie danych z 06 i moich założeń: Obroty w I półroczu 06 117303 = Rocznie 234606 -> Wzrost o 7,4% w porównaniu z 2005 rokiem Wzrost obrotów w 2007 roku -> +12% = 260000 Zysk przed opodatkowaniem 6% = 15500 Zysk na akcję = 0,80 Kurs/Zysk 20 Wyliczona cena = 16,00 Zatem kurs jest osiągnięty... Ale jedno jest pewne w moim obliczeniu... Moje założenia i podstawy z pewnością nie będą odpowiadać prawdzie. Więc moje przeczucie mówi mi, że powinienem zostać... I ja przeważnie dobrze słucham.

Napisany przez ADMCI4
Wczoraj pożegnałem się z tytułami - przynajmniej trochę ponad BE. Jak wcześniej napisałem, spekulowałem trzy lata temu, że rok zakończy się dobrze ... co jednak nie nastąpiło.Wygląda na to, że firmie można zaufać w długoterminowej perspektywie, ale właśnie, długoterminowej. I nie mam już na to ochoty - są bardziej ekscytujące, obiecujące firmy!Ponadto rynek jest ograniczony - głównym akcjonariuszem z 71% udziałów jest grupa Ammann.Na dzisiejszym wydaniu F+W znalazłem:Wysoka wycena (Wskaźnik Cena/Zysk z 2007 roku: 33) oraz ograniczona płynność mówią przeciwko zaangażowaniu się.Pozdrawiam Felice

Napisany przez ADMCI4
Felice Masz oczywiście całkowitą rację. Tytuł nie był w przeszłości zbyt interesujący. Co do kliszy akcjonariatu Ammanna, również się zgadza. Ponadto mocny akcjonariusz raczej myśli o zatrzymywaniu zysków niż ich wypłacaniu. Ale czy nie mogłoby to być interesujące, biorąc pod uwagę, że oczekiwania nie są już bardzo wysokie, a strategia firmy na 2007 rok i dalej wygląda lepiej?

Napisany przez ADMCI4
Cześć Techniczny ... całkowicie zgadzam się co do oczekiwań dotyczących przyszłych wyników. To był również powód, dla którego się zaangażowałem. Teraz jednak straciłem cierpliwość ... Moim zdaniem będziesz jednak potrzebować jeszcze trochę czasu, aby osiągnąć sukces. Strategia firmy nie wymaga już większych korekt, ich pozycja na rynku jest na pewno dobra. Ale zmiana kursu nastąpi dopiero wtedy, gdy coś zmieni się w akcjonariacie. Oczekuję, że w następnych tygodniach ceny małych i średnich spółek będą znacznie słabsze, więc kurs akcji Mikron spadnie. Jako bardziej atrakcyjne spółki przemysłowe mam na oku Winterthur Technologies i Burckhardt, już zaangażowałem się w Bucher. Felice

Napisany przez ADMCI4
Felice Masz rację. Widocznie zbyt mało uwzględniłem wpływ dużego akcjonariusza. Dla firmy taki człowiek jest dobry, ale dla akcjonariusza zainteresowanego wzrostem kursu już mniej. Podjąłem moje rozważania i wnioski i również wystąpię przy najbliższej okazji. Bucher rzeczywiście może być alternatywą... Jeszcze trochę się zastanawiam...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata