Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Jakie akcje można kupić na giełdzie poniżej 50 euro?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry,

przez mojego pracodawcę, dużą firmę chemiczną, mam od wielu lat kilka akcji w moim portfelu. Jednak są to akcje, które otrzymuję od mojej firmy. Aby trochę ożywić swój portfel i zdobyć więcej doświadczenia w inwestowaniu w akcje, chciałbym kupić inne. Ponieważ nie mam obecnie dużej sumy pieniędzy do dyspozycji, chciałbym zakupić tylko akcje o wartości poniżej 50 euro, które jednak pozwalają na osiągnięcie przynajmniej niewielkiego zysku.

Moje pytanie brzmi: czy istnieją takie akcje i jeśli tak, które są najbardziej odpowiednie?

Re: Jakie akcje można kupić na giełdzie poniżej 50 euro?

Napisany przez ValueMan_
Hallo, na rynku jest wiele akcji o wartości poniżej 50 euro za sztukę. Wiele firm stara się utrzymać cenę swoich akcji na poziomie dwucyfrowym. Firmy osiągają to poprzez dzielenie akcji. Oznacza to, że na przykład Coca-Cola w swojej historii dzieli akcje, gdy ich wartość przekracza 70-80 USD. To oznacza, że z jednej akcji robi się dwie. Osoba posiadająca akcję o wartości 80 USD otrzymuje dwie akcje (o nowej cenie 40 USD).

Ten proces jest stosowany po to, aby akcjonariusze mogli sprzedać część swojego majątku, nie rezygnując od razu z całego swojego inwestycji oraz dlatego, że małym inwestorom wydaje się, że niższa cena równa się tańszej akcji. Jednakże myślenie, że akcja kosztująca jeden euro jest tańsza niż akcja o wartości 50 euro, jest błędne.

Akcja stanowi udział w przedsiębiorstwie. Załóżmy, że istnieją dwie firmy, z których każda posiada jedno budynku fabryczne o wartości 1000 euro.

- Firma a) ma 2000 akcji, cena jednej akcji 1 €
- Firma b) ma 2 akcje, cena jednej akcji 250 €

Chociaż cena akcji firmy a) wydaje się niższa, nie kupujemy przecież czekolady w Aldi. W rzeczywistości, za euro w przypadku firmy a) kupujemy tylko wartość rzeczową o wartości 0,5 euro. Natomiast za akcję B za każde euro inwestycji otrzymujemy wartość rzeczową w wysokości 2 euro.

Szansa na długoterminowy zysk kursowy lub dochód z dywidendy jest zdecydowanie wyższa dla akcji B niż dla akcji A. Zwłaszcza że niewielu ludzi inwestuje w akcje o wartości 50 euro, ponieważ nawet u bardzo tanich brokerów opłaty wynoszą co najmniej 5 euro, co oznacza, że straciłbyś co najmniej 10% na opłatach.

Spróbuj najpierw zaznajomić się z wskaźnikami, takimi jak P/E, EBITDa, zadłużenie itp., oraz z wartościami i pozycją rynkową firmy. Wtedy możesz ocenić, czy akcja jest tania, czy nie. Najlepiej jest wybierać akcje z branż, które rozumiesz. Następnie poczytaj trochę w internecie, aby zobaczyć, jak doświadczeni inwestorzy analizują dane. Zawsze warto obejrzeć również opinie na innych stronach internetowych, ponieważ zalecenia często mają związek z własnymi interesami.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata