Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości komercyjnych

Napisany przez mufilio
Witaj,

chciałem zapytać, czy finansowanie w oparciu o wymienione aspekty jest zasadniczo możliwe po stronie banku. Cała sprawa ma jeszcze trochę czasu, ponieważ nieruchomość zostanie zlicytowana dopiero pod koniec roku.
Jasne, że nikt tutaj nie może udzielić mi definitywnej zgody, ale na pewno znajduje się tutaj kilku, którzy mają ogólne doświadczenia w zakresie wykonalności.

Nieruchomość

- Relatywnie dobra lokalizacja w pobliżu centrum miasta w obszarze zurbanizowanym, strefa mieszana; Czyli nic, co byłoby kompletnie nie do sprzedania
- Wartość rynkowa według ekspertyzy: prawie 3 mln euro

- Nieruchomość ma infrastrukturalną wartość dodaną praktycznie wyłącznie dla mojej firmy, której stworzenie w przypadku innej nieruchomości kosztowałoby od 50 000 do 100 000 euro

Ekspertyza wydaje się dość spójna, uwzględnia już wiele dużych kosztów negatywnych, które niekoniecznie muszą być poniesione (Zmiany budowlane, które mogą poprawić możliwość wynajmu; Ale akurat w części, którą sama zamierzam wykorzystać, więc odpada)

- W pierwszym terminie licytacji nikt nie znalazł się, kto zebrałby wymagane przez bank 70% wartości według ekspertyzy.

- Ogółem około 4000 mkw powierzchni biurowej do użytku, wartość działki około 700 000

=> Celowa cena zakupu to 1,5-1,7 mln euro; Powinno się udać, jeśli znowu nie znajdzie się kupiec.

Zastosowanie/Źródło środków

- Na razie ma być wykorzystywane tylko 500 mkw
=> Spadek o około 2000 euro czynszu czystego, którego obecnie płacę za mniejsze biuro
-> Wynajmuję to biuro stale od 4 lat, więc mogę to ciągle zarabiać

- 750 mkw jest obecnie wynajętych i przynoszą miesięcznie około 4500 euro czystego czynszu (2800 euro to zwykła firma z roczną umową, 1700 bardzo pewnie długoterminowo dla korporacji)

- Reszta ma być na razie wynajęta. Dobry stan, częściowo dobra możliwość wynajmu, częściowo średnia. Obecnie nie jest wynajmowane, ponieważ bank wierzycieli chce sprzedać budynek w całości bez potencjalnie obciążających najemców.

- Jako wkład własny mogę pokryć koszty dodatkowe nabycia, więc potrzebuję finansowania w 100%.
Być może inne dostępne środki będą potrzebne na wyposażenie / rozwój firmy.
Czy to w ogóle jest możliwe?

- Mógłbym dodatkowo wpłacić około 1000 euro miesięcznie w stosunku do 2000 euro, które odpadną z czynszu (a oczywiście jeszcze kilka euro na dodatkowe koszty)
=======

W tym przypadku interesującym rozwiązaniem może być jedno z programów wsparcia KFW, które bank traktuje jak kapitał własny?

Dziękuję za wasze opinie! Oczywiście potrzebuję jeszcze kompleksowej porady, ale na razie wystarczy mi tendencjonalna ocena.

-Tim

Re: Finansowanie nieruchomości komercyjnych

Napisany przez msfinanz
Przy łącznej kwocie pożyczki w wysokości 1,7 mln złotych, miesięczna płatność byłaby na granicy wystarczalności.

Ogólnie rzecz biorąc, sytuacja jest trudna. Dobre wyniki finansowe firmy (trwałe) mogłyby poprawić perspektywy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata