Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Remont domu + Finansowanie

Napisany przez TransAm
Cześć wszystkim,
Mam konkretną sytuację, którą chciałbym omówić:
Kupiliśmy Dom i teraz musimy go odnowić/remontować.
Dom został opłacony gotówką, z wyjątkiem pozostałej kwoty w wysokości 50 000 euro.
Wycena domu + działki wynosi 310 000 euro. Potrzebujemy około 110 000 euro na remont + pozostałe długi. Księga wieczysta jest nieobciążona.
Jak najlepiej i najtaniej uzyskać finansowanie. Finansowanie powinno być jasne i przejrzyste.
Oto kilka faktów o mnie:
Jestem żonaty, oboje mamy po 30 lat, jestem pracownikiem etatowym (46 000 euro netto rocznie), ona jest na urlopie rodzicielskim, mamy 3 dzieci (świadczenie rodzinne).
Aktualnie mam kredyt w wysokości 26 000 euro, z czego pozostała kwota do spłaty to 6 500 euro. Miesięczna rata wynosi 464 euro. Płacimy około 1 000 euro czynszu. Moja ocena w Biurze Informacji Kredytowej wynosi 96,03%.
Jakie są moje szanse i jaki rodzaj kredytu (kredyt hipoteczny) jest najtańszy?
Czy mogę otrzymać pieniądze bez przedstawiania kosztorysów?
Jak postępować w takiej sytuacji?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć TransAm,

Twoje wyjaśnienia nie są logiczne. Dlaczego płacisz czynsz, skoro kupiłeś Dom? Czy jeszcze w nim nie mieszkasz? Czy właśnie teraz kupiłeś ten Dom?

Jak są zabezpieczone te 50 000 euro, których nie zapłaciłeś? Czy masz na myśli pozostały dług? Dlaczego pozostały dług? Czy masz na myśli brakującą kwotę?

Napisany przez TransAm
Cześć, Panie Buhmann,

jeszcze nie mieszkamy w tym domu. Musi zostać odnowiony.
Dom zostanie sprzedany nam z rodziny. Do zapłacenia pozostaje 50 000 euro za Dom. Umowa notarialna jest gotowa do podpisania, a termin płatności 50 000 euro musi zostać jeszcze wpisany (może być wykonany również w późniejszym terminie).

Napisany przez NaTwoim13
Cześć TransAm, Jaka ma być oficjalna cena zakupu? Jeśli jest znacznie niższa niż podana przez ciebie wartość, ważne jest, kto komu sprzedaje! Banki zawsze uznają tylko cenę zakupu za 100%, chyba że sprzedaż odbywa się w rodzinie, wtedy można określić rzeczywistą wartość. Tutaj należy wyjaśnić stopień pokrewieństwa!

Napisany przez TransAm
Sprzedawane jest przez ojca --> córkę. Wygląda na to, że pozostanie przy tych 50 000.
Te 50 000 + remont muszą zostać sfinansowane.
Wartość obiektu została oszacowana na 310 000.

Napisany przez TransAm
Jaki wariant kredytu jest tutaj najbardziej sensowny. Dom będzie wtedy stanowił wolność zabezpieczenia. Czy banki wymagają kosztorysów? Chcielibyśmy zrobić wiele rzeczy samodzielnie lub z pomocą przyjaciół/rodziny. Oczywiście prace, które wymagają pozwolenia specjalisty, zostaną także wykonane przez nich.

Napisany przez ralalla
U nas sytuacja wygląda podobnie, kupujemy Dom o rzeczywistej wartości szacowanej na około 85.000 - 90.000€ za 35.000€.

Koszty związane z zakupem domu pokrywamy z własnego kapitału. Na remont potrzebujemy 110.000€, które mają być sfinansowane w następujący sposób:
- preferencyjna pożyczka kfw w wysokości 50.000€
- pożyczka bankowa finansowana poprzez umowę oszczędnościową w celu uzyskania stałego oprocentowania na dłuższy czas.

Jak już wcześniej wspomniałem, bank chyba zawsze uznaje tylko zarejestrowaną i opłaconą sumę zakupu (na tyle, na ile mogę to powiedzieć na podstawie własnego doświadczenia).

U nas będzie tak, że będziemy mieli konto domowe (na remont) w banku. Tam będzie dostępna suma x (około 1.000 - 3.000€). Jeśli dostaniemy rachunek lub będziemy wiedzieć, że potrzebujemy większej kwoty, powiadomię od razu w banku, a kwota zostanie udostępniona na koncie. Osoba z banku chciałaby od czasu do czasu (być może tygodniowo) zobaczyć e-maile z zeskanowanymi rachunkami.

Napisany przez TransAm
Jesteś pewien, że bank uwzględnił tylko cenę zakupu? Wartość rynkowa jest znacznie wyższa. Nieruchomość została sprzedana w rodzinie. W przypadku ostateczności, jeśli bank przeprowadzi licytację domu, to bank zarobi jeszcze więcej.

Napisany przez ralalla
Napewno istnieją inne sposoby i środki, aby to zmienić. Ale jest to również prawdą w przypadku dotacji, i jestem pewien, że uwzględniana jest tylko kwota zakupu.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć TransAm, W naszych bankach w Twoim przypadku ustalana jest rzeczywista wartość, co pozwala na uzyskanie najlepszych warunków.

Napisany przez TransAm
Trochę mała aktualizacja:
Miejscowy bank oferuje nam 120 000,- euro na 2,9% z 10-letnim stałym oprocentowaniem. Soti do 5000 rocznie.
Czy mogę uwzględnić Wohnriester w tej pożyczce?
Mamy 3 dzieci i dostalibyśmy sporo dodatkowych świadczeń.

Napisany przez TransAm
Bank chciałaby zobaczyć kosztorys naszego przedsięwzięcia. Chcemy zrobić wiele rzeczy we własnym zakresie (przy pomocy przyjaciół/rodziny) i dlatego nie mamy wycen. Czy może to stanowić problem? Czy podłogi i drobne naprawy również się liczą?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata