- śr kwie 04, 2012 8:33 am
Cześć wszystkim, zarejestrowałem się tutaj, ponieważ to forum wydaje się być dosyć pomocne w moim planie. Wczoraj również kontaktowałem się już z noelmaxim na ten temat.
Mam 31 lat, a moja dziewczyna 28 i rozważamy zakup domu jednorodzinnego, który ma 10 lat.
Całkowity koszt wynosi 199 000€ + 10% kosztów dodatkowych = 218 900€. Jednak moim zamiarem jest negocjacja prowizji dla pośrednika w wysokości 5%.
Pozostanie nam wtedy około 210 000€. Chciałbym zapytać, jak stoimy finansowo, przedstawiając poniżej moje obliczenia.
Obydwoje jesteśmy w stabilnej pracy w tej samej firmie od 10 lat. Do stycznia moja dziewczyna jest na urlopie macierzyńskim, a potem będziemy mieli dostęp do następujących dochodów:
Moja roczna pensja = 23 568€ (miesięcznie 1 964€)
+ Dziewczyna z ustalonym dodatkiem = 17 800€ (miesięcznie 1 410€)
+ Świadczenie rodzinne: 2 208€
+ Rozliczenie podatkowe rocznie około 1 000€
Co daje roczny dochód: 44 576€
Poniżej podsumowałem nasze wydatki:
Miesięczne wydatki:
Ubezpieczenie kapitałowe BRU: 70€
Proteza zębowia: 6€
Ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków samochodowych: 24€
Umowy telekomunikacyjne:
Vodafone DSL: 25€
Umowa na telefon komórkowy: 30€
Karta Call Ya: 10€
SKY: 30€
Miesięczne opłaty:
Prąd: 70€
Gaz: 120€
Woda/kanalizacja: 60€
Koszty utrzymania:
Codzienne zakupy: 600€
Na inne rzeczy: 500€
Na paliwo: 130€
Inne zobowiązania:
Kredyt samochodowy: 355€ (pozostało około 17 000€)
Przy zakupie nieruchomości zakładam ratę w wysokości 900€
Roczne wydatki:
Kominiarz: 100€
Opłata za radiowo-telewizyjną: 216€
Opłata za odpady: 80€
Podatek od nieruchomości: 160€
Podatek od samochodu: 308€
Warsztat samochodowy: 500€
Ubezpieczenie samochodu: 600€
Ochrona prawna samochodu: 85€
Ubezpieczenie sprzętu domowego: 220€
Ubezpieczenie budynku: 500€
Po odliczeniu wszystkich rocznych kosztów pozostałoby nam oszczędności w wysokości 6 647€. Jeśli samochód zostanie spłacony w ciągu 4 lat, roczne oszczędności wyniosą około 10 900€.
Teraz pojawia się większy problem, nie mój, ale może problem dla banku. Już wspomniałem o kredycie samochodowym, który wynosi 355€ i będzie trwał jeszcze przez około 4 lata.
Mamy około 18 000€ gotówki jako wkład własny, ale chcielibyśmy zachować to jako awaryjne zabezpieczenie. Moja partnerka ma rachunek oszczędnościowy mieszkaniowy, który właśnie dobiega końca. Kwota oszczędności to 7 000€, co daje nam dostęp do 14 000€ po korzystnym oprocentowaniu. Ja również mam taki rachunek, ale jest jeszcze kilka lat do jego wygaśnięcia, na koncie mam obecnie 2 500€.
Moje pytanie brzmi, czy nasza, a zwłaszcza moja zdolność kredytowa będzie wystarczająca, mając na głowie kredyt samochodowy? Gdzieś kiedyś czytałem, że nawet rachunki oszczędnościowe mogą być uznane jako wkład własny?!
Nie chciałbym teraz tworzyć online zapytań o kredyt w bankach, co tylko pogorszyłoby nasz wynik w rejestrze Schufa.
Które banki moglibyście polecić? Jako nasz bank macierzysty mamy Raifeisenbank na miejscu.
Bardzo dziękuję za wszelką pomoc, być może zauważycie coś, czego zapomniałem uwzględnić. Przy wszystkich obliczeniach byłem raczej ostrożny, na przykład na zakupy spożywcze obecnie potrzebujemy około 400€.
P.S: Opiekę nad naszym dzieckiem i przedszkolem finansuje nasza firma.
Mam 31 lat, a moja dziewczyna 28 i rozważamy zakup domu jednorodzinnego, który ma 10 lat.
Całkowity koszt wynosi 199 000€ + 10% kosztów dodatkowych = 218 900€. Jednak moim zamiarem jest negocjacja prowizji dla pośrednika w wysokości 5%.
Pozostanie nam wtedy około 210 000€. Chciałbym zapytać, jak stoimy finansowo, przedstawiając poniżej moje obliczenia.
Obydwoje jesteśmy w stabilnej pracy w tej samej firmie od 10 lat. Do stycznia moja dziewczyna jest na urlopie macierzyńskim, a potem będziemy mieli dostęp do następujących dochodów:
Moja roczna pensja = 23 568€ (miesięcznie 1 964€)
+ Dziewczyna z ustalonym dodatkiem = 17 800€ (miesięcznie 1 410€)
+ Świadczenie rodzinne: 2 208€
+ Rozliczenie podatkowe rocznie około 1 000€
Co daje roczny dochód: 44 576€
Poniżej podsumowałem nasze wydatki:
Miesięczne wydatki:
Ubezpieczenie kapitałowe BRU: 70€
Proteza zębowia: 6€
Ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków samochodowych: 24€
Umowy telekomunikacyjne:
Vodafone DSL: 25€
Umowa na telefon komórkowy: 30€
Karta Call Ya: 10€
SKY: 30€
Miesięczne opłaty:
Prąd: 70€
Gaz: 120€
Woda/kanalizacja: 60€
Koszty utrzymania:
Codzienne zakupy: 600€
Na inne rzeczy: 500€
Na paliwo: 130€
Inne zobowiązania:
Kredyt samochodowy: 355€ (pozostało około 17 000€)
Przy zakupie nieruchomości zakładam ratę w wysokości 900€
Roczne wydatki:
Kominiarz: 100€
Opłata za radiowo-telewizyjną: 216€
Opłata za odpady: 80€
Podatek od nieruchomości: 160€
Podatek od samochodu: 308€
Warsztat samochodowy: 500€
Ubezpieczenie samochodu: 600€
Ochrona prawna samochodu: 85€
Ubezpieczenie sprzętu domowego: 220€
Ubezpieczenie budynku: 500€
Po odliczeniu wszystkich rocznych kosztów pozostałoby nam oszczędności w wysokości 6 647€. Jeśli samochód zostanie spłacony w ciągu 4 lat, roczne oszczędności wyniosą około 10 900€.
Teraz pojawia się większy problem, nie mój, ale może problem dla banku. Już wspomniałem o kredycie samochodowym, który wynosi 355€ i będzie trwał jeszcze przez około 4 lata.
Mamy około 18 000€ gotówki jako wkład własny, ale chcielibyśmy zachować to jako awaryjne zabezpieczenie. Moja partnerka ma rachunek oszczędnościowy mieszkaniowy, który właśnie dobiega końca. Kwota oszczędności to 7 000€, co daje nam dostęp do 14 000€ po korzystnym oprocentowaniu. Ja również mam taki rachunek, ale jest jeszcze kilka lat do jego wygaśnięcia, na koncie mam obecnie 2 500€.
Moje pytanie brzmi, czy nasza, a zwłaszcza moja zdolność kredytowa będzie wystarczająca, mając na głowie kredyt samochodowy? Gdzieś kiedyś czytałem, że nawet rachunki oszczędnościowe mogą być uznane jako wkład własny?!
Nie chciałbym teraz tworzyć online zapytań o kredyt w bankach, co tylko pogorszyłoby nasz wynik w rejestrze Schufa.
Które banki moglibyście polecić? Jako nasz bank macierzysty mamy Raifeisenbank na miejscu.
Bardzo dziękuję za wszelką pomoc, być może zauważycie coś, czego zapomniałem uwzględnić. Przy wszystkich obliczeniach byłem raczej ostrożny, na przykład na zakupy spożywcze obecnie potrzebujemy około 400€.
P.S: Opiekę nad naszym dzieckiem i przedszkolem finansuje nasza firma.