Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy finansowanie jest dobrze wykonalne?

Napisany przez Undercover
Cześć wszystkim, zarejestrowałem się tutaj, ponieważ to forum wydaje się być dosyć pomocne w moim planie. Wczoraj również kontaktowałem się już z noelmaxim na ten temat.

Mam 31 lat, a moja dziewczyna 28 i rozważamy zakup domu jednorodzinnego, który ma 10 lat.

Całkowity koszt wynosi 199 000€ + 10% kosztów dodatkowych = 218 900€. Jednak moim zamiarem jest negocjacja prowizji dla pośrednika w wysokości 5%.

Pozostanie nam wtedy około 210 000€. Chciałbym zapytać, jak stoimy finansowo, przedstawiając poniżej moje obliczenia.

Obydwoje jesteśmy w stabilnej pracy w tej samej firmie od 10 lat. Do stycznia moja dziewczyna jest na urlopie macierzyńskim, a potem będziemy mieli dostęp do następujących dochodów:

Moja roczna pensja = 23 568€ (miesięcznie 1 964€)
+ Dziewczyna z ustalonym dodatkiem = 17 800€ (miesięcznie 1 410€)
+ Świadczenie rodzinne: 2 208€
+ Rozliczenie podatkowe rocznie około 1 000€

Co daje roczny dochód: 44 576€

Poniżej podsumowałem nasze wydatki:
Miesięczne wydatki:

Ubezpieczenie kapitałowe BRU: 70€
Proteza zębowia: 6€
Ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków samochodowych: 24€

Umowy telekomunikacyjne:
Vodafone DSL: 25€
Umowa na telefon komórkowy: 30€
Karta Call Ya: 10€
SKY: 30€

Miesięczne opłaty:
Prąd: 70€
Gaz: 120€
Woda/kanalizacja: 60€

Koszty utrzymania:
Codzienne zakupy: 600€
Na inne rzeczy: 500€
Na paliwo: 130€

Inne zobowiązania:
Kredyt samochodowy: 355€ (pozostało około 17 000€)
Przy zakupie nieruchomości zakładam ratę w wysokości 900€

Roczne wydatki:
Kominiarz: 100€
Opłata za radiowo-telewizyjną: 216€
Opłata za odpady: 80€
Podatek od nieruchomości: 160€
Podatek od samochodu: 308€
Warsztat samochodowy: 500€
Ubezpieczenie samochodu: 600€
Ochrona prawna samochodu: 85€
Ubezpieczenie sprzętu domowego: 220€
Ubezpieczenie budynku: 500€

Po odliczeniu wszystkich rocznych kosztów pozostałoby nam oszczędności w wysokości 6 647€. Jeśli samochód zostanie spłacony w ciągu 4 lat, roczne oszczędności wyniosą około 10 900€.

Teraz pojawia się większy problem, nie mój, ale może problem dla banku. Już wspomniałem o kredycie samochodowym, który wynosi 355€ i będzie trwał jeszcze przez około 4 lata.

Mamy około 18 000€ gotówki jako wkład własny, ale chcielibyśmy zachować to jako awaryjne zabezpieczenie. Moja partnerka ma rachunek oszczędnościowy mieszkaniowy, który właśnie dobiega końca. Kwota oszczędności to 7 000€, co daje nam dostęp do 14 000€ po korzystnym oprocentowaniu. Ja również mam taki rachunek, ale jest jeszcze kilka lat do jego wygaśnięcia, na koncie mam obecnie 2 500€.

Moje pytanie brzmi, czy nasza, a zwłaszcza moja zdolność kredytowa będzie wystarczająca, mając na głowie kredyt samochodowy? Gdzieś kiedyś czytałem, że nawet rachunki oszczędnościowe mogą być uznane jako wkład własny?!

Nie chciałbym teraz tworzyć online zapytań o kredyt w bankach, co tylko pogorszyłoby nasz wynik w rejestrze Schufa.

Które banki moglibyście polecić? Jako nasz bank macierzysty mamy Raifeisenbank na miejscu.

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc, być może zauważycie coś, czego zapomniałem uwzględnić. Przy wszystkich obliczeniach byłem raczej ostrożny, na przykład na zakupy spożywcze obecnie potrzebujemy około 400€.

P.S: Opiekę nad naszym dzieckiem i przedszkolem finansuje nasza firma.

Napisany przez Naseweis
Cześć,

Próbuję przedstawić Twoje zapytanie w skrócie:

Mężczyzna miesięczne dochody 1.964 €
Zasiłek rodzinny 184 €

Razem 2.148 €
...................................

Cena zakupu 199.000
Koszty dodatkowe 19.900
w tym prowizja pośrednika
Razem 218.900

Finansowanie ponad 100 %

Zakładamy finansowanie na
Okres 15 lat z oprocentowaniem 4 % + 1 % spłaty

= miesięczna rata .................. 912,10 €
+ istniejący kredyt......... 355,00 €
+ pozostałe
Miesięczne dochody rodzinne..2.000,00 €

= łącznie 3.267,10 € To dochód netto, jaki musielibyście mieć obecnie.

Przyszłe dochody nie są brane pod uwagę przez banki.

Ponadto - jeśli umowa oszczędnościowa ma kwotę oszczędności 7.000 €
możesz uzyskać tylko pożyczkę mostkową w wysokości 7.000 € od kasy oszczędnościowej.

I tylko oszczędności w umowie oszczędnościowej mogą być uznane za kapitał własny.

Również pośrednik nieruchomości nie zrezygnuje z prowizji.

Więc kontynuuj oszczędzanie i poczekaj, aż Twoja przyjaciółka wróci do pracy.

Pozdrowienia N.

Makler musi również zarobić swoje pieniądze, ale chcemy spróbować wynegocjować cenę o tę sumę.
Nie obchodzi nas, kto ostatecznie otrzyma mniej.....

To z dalszym oszczędzaniem ma sens, gdyż po podpisaniu umowy kupna zajmie jeszcze 5-6 miesięcy, zanim Dom zostanie przekazany nam do użytku, ponieważ sprzedający najpierw wybuduje nowy Dom. Nową budowę może oczywiście rozpocząć dopiero po znalezieniu nabywcy.

Zanim pojawią się pytania dlaczego sprzedaje się Dom po zaledwie 10 latach! Związane jest to z członkiem rodziny, który z powodu wypadku jest sparaliżowany i teraz potrzebny jest Dom przystosowany dla niepełnosprawnych.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Ciekawostko,

od kiedy w ramach 7000 euro umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe otrzymuje się tylko 7000 euro finansowania pośredniego? dlaczego w ogóle dokonuje się takiego finansowania pośredniego?

Umowę oszczędnościową na cele mieszkaniowe można zwiększyć i mimo to z wypłatą kwoty z przydziału/sumy oszczędnościowej, którą należy określić, można ją otrzymać w ciągu 2-3 miesięcy!

Podejście do przedstawienia finansowania należy raczej uznać za sposób zużycia oszczędności w celu pokrycia kosztów nabycia nieruchomości. Można to osiągnąć poprzez wsparcie z dwóch dziedzin z umów oszczędnościowych, dzięki czemu mimo wszystko pozostaną pewne rezerwy!
Pozostaje również pytanie, jaka jest pozostała kwota kredytu?

Niechętnie zalecam tu udzielenie kredytu mieszkaniowego, ponieważ wiąże się to z relatywnie wysoką ratą! Raczej należy sprawdzić, czy umowa oszczędnościowa Pani ma opcję bonusową w razie rezygnacji z kredytu i rozdziału!

Aby spłacić starą pożyczkę, trzeba będzie zebrać około 17 000€.

Jeśli dobrze Cię rozumiem, powinniśmy teraz nie wykorzystywać umowy oszczędnościowo-budowlanej, lecz zamiast tego zwiększyć ją, aby później móc ją wykorzystać?

Czy nie mogę zrezygnować z mojej umowy oszczędnościowo-budowlanej i wpłacić 2500€ na istniejącą umowę mojej dziewczyny?

Napisany przez Naseweis

Cześć Naseweis,

od kiedy przy 7 000 euro na bausparvertrag dostaje się tylko 7 000 euro pośredniczącej finansowania? Dlaczego w ogóle pośredniczyć?

Umowa oszczędnościowo-budowlana może być zwiększona, a mimo tego zwiększenia może być przydzielona w ciągu 2-3 miesięcy z kwotą przydziału/kwotą oszczędnościową do ustalenia! !

Cześć Noelmaxim,

Jest to możliwe. Niemniej jednak przy obecnej kwocie oszczędności około 2 500 € trudno mi sobie wyobrazić przydział dla zwiększonej umowy oszczędnościowo-budowlanej w wysokości 14 000 €.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Wścibska,

nie miałem na myśli BSV, tylko ten, który osiągnął kwotę 7 000 euro!

Pod przykryciem

Można by to zrobić, ale ze względu na cienką poduszkę kapitałową uważam, że nie jest sensowne jej robić jeszcze cieńszą, płacąc wyższe oprocentowanie i raty kredytu mieszkaniowego, co niepotrzebnie zwiększa miesięczne obciążenie!

Przydzielić większy bausparvertrag z bonusem za rezygnację z pożyczki i zmniejszyć mniejszy, również przydzielić. Jeśli nie ma w nich premii i wypowiedzenie nie generuje opłaty w przypadku wypowiedzenia (dlatego spróbuj obniżyć i przydzielić go z rezygnacją z pożyczki, jeśli to możliwe), można go również wypowiedzieć!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata