Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy pracodawca może odmówić zwolnienia na okres opieki?

Napisany przez ADMCI4
Cześć! Mam 43 lata i pracuję w średniej wielkości firmie na recepcji. Mam tam niepełny etat, który wykonuję przez pięć dni w tygodniu.

Niestety, mojej matce, która mieszka sama, ostatnio coraz gorzej się powodzi. Prawdopodobnie wkrótce będę musiała się nią zająć, ponieważ nie chcemy, żeby trafiła do domu opieki.

Na razie przynajmniej. Zapytałam już ostrożnie pracodawcę, czy mógłby mnie na to zwolnić. Reakcja była raczej powściągliwa...

Ale czy nie mam też prawo do tego, z prawnego punktu widzenia? Czy każdy pracodawca nadal może decydować samodzielnie?

Pozdrawiam, Martha

Napisany przez Naseweis

Czy nie mam teraz również prawnego prawa do zwolnienia w tym przypadku?

Pozdrowienia, Martha

Takie pytania należy zadać prawnikowi.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez Kobiasch

Cześć! Mam 43 lata i pracuję w średniej wielkości firmie na recepcji. Mam tam pół etatu, który wykonuję przez pięć dni w tygodniu.

Niestety ostatnio mojej mamie, która mieszka sama, coraz gorzej się powodzi. Prawdopodobnie wkrótce będę musiała się nią zająć, ponieważ nie chcemy, żeby trafiła do domu opieki. Przynajmniej na razie. W międzyczasie zapytałam już u mojego pracodawcy, czy miałabym na to zostać zwolniona. Reakcja była raczej powściągliwa...

Czy jednak nie mam prawnego prawa zostać zwolniona? Czy każdy pracodawca może nadal decydować sam?

Pozdrawiam, Martha

Cześć Martho,

o ile mi wiadomo, pracodawca nie może tego odmówić, jednak musi mieć określoną liczbę pracowników, ale istnieją także inne warunki, może ci to pomoże:

Czas opieki? Urlop dla potrzebujących opieki członków rodziny

Wszystkiego najlepszego.

Pozdrowienia

Napisany przez chicago
W przypadku takich specjalistycznych tematów zalecam skonsultowanie się z adwokatem specjalizującym się w danej dziedzinie i zapytanie go o to. Czasem można nawet uzyskać informacje bez konieczności płacenia. Nie chcę szkolić oszczędnych i drobnych oszczędzających, ale jeśli w przypadku niektórych specjalistów od prawa pracy pierwsza konsultacja jest darmowa, jak na przykład można przeczytać na stronie https://www.fachanwalt-arbeitsrecht-dr-albrecht.de/ueber-die-kanzlei/kosten.html, to warto to wypróbować. ;-)

Napisany przez roland
Najlepiej porozmawiaj z prawnikiem. Myślę, że to nie poprawi atmosfery. Musisz w końcu znaleźć dobre rozwiązanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata