Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Pkv wypowiada.....

Napisany przez Eileen
Mój syn i ja jesteśmy ubezpieczeni w Centrali na 30 i 20%, reszta jest pokrywana przez pomoc. Umowa obowiązywała od 1.7.11 r. (wcześniej byłam ubezpieczona w obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym jako pracownik) i teraz umowa została wypowiedziana z powodu naruszenia obowiązku przedkontraktowego ujawnienia. Jak dotąd wszystko dobrze, ale teraz mam problem, ponieważ nie byłam świadoma tej diagnozy od mojego lekarza ogólnego, dlatego oczywiście nie ujawniłam tego. Kiedy przyszła wypowiedzenie, naturalnie napisałam oświadczenie prosząc o ponowne rozpatrzenie sprawy i utrzymanie umowy. Wczoraj pośrednik ubezpieczeniowy poinformował mnie z wyprzedzeniem, że Central nadal nalega na wypowiedzenie. Tło to... W 2008 roku odwiedziłam mojego lekarza ogólnego, bo źle się czułam... on naturalnie zapytał dlaczego... więc powiedziałam mu o moim problemie - wtedy mój mąż był na misji za granicą, powiedziałam lekarzowi, że martwię się o niego, bo od dłuższego czasu nie miałam od niego wieści, co wpływało na mój sen - ponadto zrezygnowałam z pracy w dyskoncie (co było wtedy szeroko opisywane) i w rezultacie... byłam szykanowana - chociaż to zbyt silne słowo... musiałam pracować ostatnią zmianę przez ostatnie 14 dni... Wtedy dostałam zwolnienie lekarskie na 14 dni... nie przyjmowałam żadnych leków ani terapii. Po 14 dniach zaczęłam nową pracę bez problemów. Nigdy wcześniej nie miałam żadnych problemów zdrowotnych psychicznych... również nie wiedziałam, że mój lekarz ogólny zdiagnozował u mnie zespół wyczerpania wegetatywnego z lekkim nastrójem depresyjnym. Teraz dobre rady są drogie. Centrala nie chce przenieść mnie do taryfy podstawowej, nie chcą też pójść na kompromis i wyłączyć wszelkie problemy zdrowotne psychiczne (co mogliby zrobić, ponieważ jestem zdrowa) albo kontynuować umowę z dopłatą. Wszelkie zapytania w innych firmach ubezpieczeniowych były natychmiast odrzucane. Nie mam pomysłu, jak teraz rozwiązać ten problem. Mogłabym wrócić do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego, gdybym ponownie pracowała jako pracownik, ale jest to możliwe dopiero we wrześniu... Oczywiście mogłabym szybko znaleźć pracę na etacie, wtedy znowu byłabym w obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym i mogłabym zrezygnować w trakcie okresu próbnego i przejść na dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne. Jednakże to nie jest moje preferowane rozwiązanie, wolałabym znaleźć rozsądne rozwiązanie z Centralą, ale jak mam udowodnić, że nie znałam diagnozy lekarza? Być może ktoś ma pomysł, jak odmrozić sytuację.

Napisany przez michael98749
Moja rada: Zdobądź dobrego prawnika i walcz o swoje prawo! Być może nie byłoby również błędem, gdybyś umówił się na rozmowę ze swoim ówczesnym lekarzem domowym i w spokojnej rozmowie wyjaśnił mu sytuację.

Widzę również ryzyko, że w przypadku skutecznej rezygnacji GKV będzie żądała składek, które byłyby fikcyjnie generowane od 1.7.11. Ale może nie dojdzie do tego!

Życzę Ci wszystkiego najlepszego.

Napisany przez Reibold
Hej Eileen!

Jeden argument dla ciebie może być taki, że Centralna Cię ubezpieczyłaby nawet gdybyś podała istniejące schorzenie w swoim wniosku.
Ponieważ wyraźnie byłaś nowo uprawniona do becikowej, mogłaś powołać się na klauzulę otwarcia dla urzędników. Oznacza to, że prywatne ubezpieczyciele muszą przyjąć tych uprawnionych do beciki w ciągu pierwszych 6 miesięcy od rozpoczęcia tego roszczenia i mogą żądać maksymalnie 30% dodatku. W przeciwnym razie osoby niepełnosprawne nie mogłyby skorzystać z beciki.

Z mojej wiedzy wynika, że masz również prawo powrócić do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego, ponieważ nie masz szans na ubezpieczenie w innej prywatnej firmie ubezpieczeniowej. Sprawdź to w SGB 5 § 5!

Tam jest napisane, kto jest obowiązkowo ubezpieczony:

13.
Osoby, które nie mają innych uprawnień do ochrony zdrowia w razie choroby i
a)
ostatnio były ubezpieczone zgodnie z ustawą o ubezpieczeniu zdrowotnym.

Jednak oczywiście obowiązkowe ubezpieczenie nie jest dla Ciebie idealne, ponieważ nie tylko pokrywa 20 i 30% kosztów, ale 100%. Dlatego nie ma też obniżonej składki dla uprawnionych do beciki.

Pozdrowienia

Alexander Reibold
doradca finansowy w Ingolstadt i okolicach

Napisany przez Naseweis
Cześć Eileen,

w uzupełnieniu do informacji od pana Reibolda,

Czy umowa została w ogóle zawarta przez pośrednika ubezpieczeniowego?

Zakładam raczej, że została zawarta przez pośrednika DVAG,
jeśli tak, nie jest to pośrednik.

W takim przypadku skontaktuj się bezpośrednio z Centralą.

W przypadku większości ubezpieczycieli pośrednik nie otrzymuje prowizji za takie umowy
i nie jest zainteresowany ich pośrednictwem.

Jako osoba uprawniona do świadczeń bezzwrotnych, taryfy obejmują leczenie ambulatoryjne,
leczenie stacjonarne (również lekarz prywatny + pokój dwuosobowy), leczenie stomatologiczne + ubezpieczenie pielęgnacyjne dzięki klauzuli otwarcia z maks. dodatkiem 30 %.

Informacje na ten temat znajdziesz tutaj:

https://bestellungen.pkv.de/ihre-kra...e-angehoerige/

Pozdrowienia N.

Napisany przez timmers500
Miałem podobną sytuację około 2 lata temu. Natychmiast skonsultowałem się z moim prawnikiem. . . On wtedy wszystkim się zajął.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata