Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Rozsądna wysokość zabezpieczenia emerytalnego

Napisany przez SirTiger
Cześć wszystkim,

od pewnego czasu intensywnie zajmuję się tematem emerytur. Pytanie, które mnie obecnie najbardziej nurtuje, to jaką kwotę emerytury powinienem dążyć osiągnąć. Pomimo intensywnych wysiłków nie jestem w stanie nawet przybliżenie oszacować wartości, która mogłaby mi wskazać, że powinienem odkładać miesięcznie około 200-300€. Nawet tak ogólnikowe stwierdzenie jest mi obecnie niemożliwe.

Co do faktów:
Wiek 32 lata
Wynagrodzenie brutto 70.000€/rok
Obecne zabezpieczenia emerytalne:

ubezpieczenie emerytalne w Niemczech: Dotychczas około 8 punktów emerytalnych, przy prognozie wpłaty do granicy składki na 82 punkty emerytalne w 2046 roku (emerytura). Wynika stąd, że obecnie emerytura miesięczna wynosi 2.240€. Jednak będą małe, ale jednak obecne, podwyżki emerytur. Jeśli przyjmę tutaj 1% rocznie, w 2046 roku osiągnę emeryturę miesięczną w wysokości 3.170€.
Czy przyjęcie podwyżki emerytury o 1% rocznie jest realistycznym założeniem?Emerytura Riester: Od niedawna mam zawartą umowę na DWS RiesterRente Premium. Dotychczas wpłaciłem kapitał w wysokości 2.060€ i planuję wpłacać co roku maksymalną kwotę kwalifikowalną do wsparcia w wysokości około 2000€. Przy założeniu średnio 5% rocznego oprocentowania, w 2046 roku osiągnę kapitał w wysokości około 200.000€. Kalkulator Riester DWS podaje mi, że otrzymam za to emeryturę w wysokości około 1.015€ miesięcznie.
Czy przyjęcie średniego oprocentowania 5% rocznie dla planu inwestycyjnego funduszu jest realistycznym założeniem?Czy mogę zaufać kalkulatorowi Riester DWS jeśli chodzi o przeliczenie kapitału na emeryturę miesięczną? Jeśli dobrze zrozumiałem, ten czynnik rentowy będzie ustalony dopiero w 2046 roku...Zabezpieczenie emerytalne pracodawcy: Mój pracodawca comiesięcznie wpłaca do funduszu emerytalnego. Aktualny kapitał wynosi około 1000€, a kapitał w 2046 roku przy stałych składkach i założeniu wzrostu wartości o 5% osiągnie 100.000€. Według użytkownika Kobiasch oznacza to miesięczną emeryturę w wysokości około 500€.
To samo pytanie co wcześniej - czy przyjęcie wzrostu wartości o 5% jest realistycznym założeniem?Czy nie powinienem spodziewać się wzrostu składek ze strony mojego pracodawcy? Nawet przy stagnacji poziomu kariery, miesięczne wynagrodzenie powinno wzrastać przynajmniej w podobnym stopniu jak inflacja, co sugeruje, że składki pracodawcy na BAV również prawdopodobnie wzrosną.

W ten sposób dochodzę do miesięcznej emerytury w wysokości około 4.700€ od 2046 roku. Brzmi to na początku imponująco, ale pojawia się kwestia inflacji. Jeśli dostosuję moje obecne wynagrodzenie miesięczne o 2,75% stopę inflacji rocznie, to w 2046 roku osiągnę wynagrodzenie miesięczne wynoszące około 15.000€ - wtedy wydaje się, że emerytura znów będzie dość skromna. Powstaje więc luka emerytalna powyżej 10.000€! (Oczywiście minus pewne składki ubezpieczeniowe, które nie będą już pobierane, więc trochę mniej)

Czy założenie stopnia inflacji 2,75% i związany z tym wzrost wynagrodzenia jest realistyczne?Na jakiej wysokości ostatniego wynagrodzenia brutto zwykle opiera się wysokość emerytury biorąc pod uwagę częściowe eliminowanie składek ubezpieczeniowych?

Czy ktoś mógłby podsunąć mi pomysły, jak dokonać względnie wiarygodnej prognozy i ocenić, czy moje zabezpieczenia emerytalne są wystarczające czy też nie?

Dziękuję i pozdrawiam!

Edycja: Aktualizacja - włączone informacje od użytkownika Kobiasch i zaktualizowane pytania

Napisany przez Kobiasch

Cześć wszystkim,

ubezpieczenie emerytalne pracownicze: Mój pracodawca wpłaca miesięcznie do funduszu emerytalnego dla mnie. Obecnie kapitał wynosi około 1000€, a kapitał w 2046 roku przy stałych składkach i zakładając 5% wzrost wynosi około 100 000€.
Jak obliczyć z tego miesięczną rentę? Mój pracodawca lub firma zarządzająca funduszem powierniczym na jego zlecenie nie udzielają informacji na ten temat.

Mogę coś na ten temat powiedzieć... jeśli zakładasz, że masz 100 000 euro i zakładasz oprocentowanie 3 procent, regularne wypłaty kapitału wyniosą 470,91 euro przez 25 lat, a potem pieniądze zostaną całkowicie wykorzystane. Możesz również samodzielnie obliczyć to korzystając z innych liczb, musisz szukać wypłaty kapitału z i bez wypłaty kapitału lub planu wypłat.

Napisany przez SirTiger

Mogę wypowiedzieć się na temat tego...jeśli przyjmiesz 100 000 euro i zakładasz oprocentowanie 3 procent, regularna wypłata kapitału wyniesie 470,91 euro przez 25 lat, wtedy pieniądze znikną. Możesz również samodzielnie przeliczyć to z innymi liczbami, musisz wtedy szukać wypłaty kapitału z i bez zużycia kapitału lub planu wypłat.

Cześć,
dziękuję za te liczby. Około 500 euro to coś, na co teraz liczyłem, więc chyba w przybliżeniu się zgadza.
Nie mam teraz dokładnych warunków dotyczących wspomnianego funduszu emerytalnego pod ręką, ale nie jestem pewien, czy mogę swobodnie dysponować tymi pieniędzmi. Wydaje mi się, że tam jest określone, że całość lub część kapitału musi zostać przekazana na ubezpieczenie emerytalne.
Ale dobrze, 500 euro jest prawdopodobnie dość realistyczne.

Czy jest coś, co można powiedzieć na temat głównego pytania, czy i w jakim stopniu nadal brakuje zabezpieczenia finansowego?

Napisany przez Kobiasch
a także ogólnie uważam, że masz już bardzo dobrze zabezpieczone zabezpieczenie finansowe. Masz podstawę w postaci obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego i ubezpieczenia emerytalnego Riester (DWS Riester Premium wydaje mi się również dobry), dodatkowo masz oszczędności emerytalne pracownicze. Jeśli byłbym na twoim miejscu, zastanowiłbym się nad funduszami inwestycyjnymi. Może rozłożone na branże i w zależności od tego, co jeszcze się wydarzy, przy 32 latach masz jeszcze czas, aby zareagować. Ale to tylko moja osobista opinia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata