Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytanie dotyczące umowy oszczędnościowej na budowę

Napisany przez Shahin
Witajcie drodzy członkowie społeczności,

następujący incydent oraz związane z nim pytania się u mnie pojawiły:

Około 2 lata temu podpisałem umowę oszczędnościową typu F w banku budowlanym.
Umowę oszczędnościową podpisałem w Sparkasse Duisburg.
Moje wpłaty wynoszą 50 euro miesięcznie, a świadczenia od pracodawcy 40 euro miesięcznie.
Kwota oszczędnościowa została ustalona na 100 000 euro, za co naliczono mi opłatę w wysokości 1000 euro.

Obecnie jestem klientem Deutsche Bank, ponieważ jestem zadowolony z usług i czuję się tam dobrze. Chciałem przenieść moją umowę oszczędnościową do Deutsche Bank. Deutsche Bank powiedział mi, że zostałem oszukany przez Sparkasse. Kwota kredytu w wysokości 100 000 euro nie jest realistyczna, a 1000 euro opłaty, które zapłaciłem, poszły na marne. Ale jeśli chciałbym przenieść się do Deutsche Bank, musiałbym zapłacić ponownie 1% opłaty, jeśli zdecyduję się na zmianę.

Planuję kupić mieszkanie za około 6-12 miesięcy.

1. Jak powinienem postępować?
2. Jakie są Wasze zalecenia?
3. Czy zostałem oszukany przez Sparkasse?
4. Czy powinienem zmienić na Deutsche Bank?
5. Czy dzisiaj opłaca się w ogóle umowa oszczędnościowa?
6. Czy powinienem zrezygnować z umowy w Sparkasse?
7. Jak najlepiej postąpić w sprawie mieszkania?

Re: Pytanie dotyczące umowy oszczędnościowej na budowę

Napisany przez Spessartraeuber
Cześć, pytania nie są tak proste do odpowiedzenia.

Czy pytania 1 i 2 dotyczą tylko BSV?

Co do pytania 3. Tak, kwota oszczędnościowa w wysokości 100 000€ przy miesięcznej raty oszczędnościowej w wysokości 90€ jest zdecydowanie zbyt wysoka. Wartość w wysokości około 20 000€ byłaby bardziej sensowna.

Pytanie 4. To zależy od tego, co chcesz zrobić z BSV. Czy warunki są na tyle lepsze, że warto ponownie opłacić prowizję za zamknięcie.

Pytanie 5. Obecnie finansowanie BSV jest prawie zawsze droższe. Ale BSV może się opłacić, jeśli zabezpieczysz teraz niskie stopy procentowe, a stopy procentowe w przyszłości wzrosną (zakładając wzrost stóp procentowych).

Pytanie 6. Jeśli wykorzystasz oszczędzoną kwotę na zakup własnego mieszkania, to tak.

Pytanie 7. Aby oszczędzać na krótką metę, ważne jest wydawanie mniej niż się zarabia. Ponieważ w okresie 6-12 miesięcy odsetki nie będą miały znacznego wpływu, ważne jest wybranie produktu oszczędnościowego, który nie generuje kosztów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata