Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy do sprzedaży biżuterii potrzebny jest zezwolenie działalności gospodarczej?

Napisany przez ADMCI4
To, co zaczęło się jako hobby, stało się tak popularne, że teraz rozważam chodzenie na pchle targi i jarmarki, gdzie mogę sprzedawać swoje własnoręcznie wykonane biżuterię. Zrobiłam to już dwa razy i towarzyszyła mi przy tym przyjaciółka na pchlim targu. Jednak jest zdania, że do tej działalności potrzebuję zezwolenia handlowego, ponieważ chodzi o samodzielnie wykonane nowe produkty. Czy potrzebuję go nawet, jeśli chodzę tylko na jarmarki, czy dopiero wtedy, gdy zdecydowałabym się na sprzedaż biżuterii na przykład w internecie? MissPiggy

Re: Czy do sprzedaży biżuterii potrzebny jest zezwolenie działalności gospodarczej?

Napisany przez Lumo
Jeśli prowadzisz działalność gospodarczą, potrzebujesz pozwolenia handlowego.
Handel prowadzony w sposób zawodowy, regularny i z zamiarem osiągnięcia zysku.

Targi staroci są obszarem szarej strefy. Osoby regularnie sprzedające na targach staroci i pozyskujące rzeczy z rozprzedaży majątku domowego, tak naprawdę powinny również zarejestrować działalność gospodarczą. Myślę, że niewielu profesjonalnych sprzedawców na targach staroci to zrobiło....

Kiedy mówię o obszarze szarej strefy, nie mam na myśli luk w prawie, ale trudności dla urzędu skarbowego w udowodnieniu Ci prowadzenia działalności gospodarczej.

O jakiej częstotliwości odwiedzin mówimy tak naprawdę. Czy chodzisz na targ staroci raz w tygodniu czy raz na 2 miesiące?
Jeśli uczęszczasz bardzo często, powinieneś uzyskać pozwolenie. Jeśli zarabiasz na swoich biżuteriach, możesz sprzedawać swoją biżuterię także na Ebayu i/lub w sklepie internetowym (są bardzo tanie programy sklepowe). Możesz umieszczać ulotki na swoim stoisku, aby zwrócić uwagę na większy wybór w internecie....

Jeśli rozszerzasz swoje kanały dystrybucji, rejestracja działalności gospodarczej jest oczywiście obowiązkowa!

Napisany przez Naseweis

Oznaczając szarą strefę, nie mam na myśli luki w prawie, ale trudności, jakie urząd skarbowy ma z udowodnieniem, że prowadzisz działalność gospodarczą.

Na pewno nie zaryzykowałbym, ponieważ pracownicy kontroli skarbowej są bardzo aktywni na targach.

Pozdrawiam, N.

Napisany przez Matthiashase

Na pewno nie zaryzykowałbym tego, ponieważ pracownicy urzędu skarbowego są bardzo aktywni na targach staroci.

Pozdrawiam, N.

A większe ilości używanego biżuterii nie są niewinne.

Napisany przez Naseweis

I większe ilości używanego biżuterii nie są niewinne.

Cześć Matthiashase!

Nie potrzebuję informacji na ten temat, ponieważ mam bardzo dobry kontakt
ze służbami skarbowymi. No cóż, gdybyśmy teraz wiedzieli dlaczego... hm, no tak, opiekuję się tymi chłopakami w kwestiach ubezpieczeniowych.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez sabine75
Cześć, zajmuję się chłopakami pod względem ubezpieczeń.

O Boże, ci biedacy... Dobrze, że nie wiedzą, jakie bzdury czasem tutaj wypisują!

Napisany przez Naseweis
Cześć dla wszystkich czytelników forum finansowego, Sabine75 jest na mojej liście ignorowanych. Na takie bezsensowne ataki nie reaguję już. Trzeba jednak zadać pytanie, czy może to być mała dziewczynka, która nadal jest w wieku przedszkolnym. Być może jednak chodzi o fałszywkę, która chce siać niezgodę na forum, aby czytelnicy przełączyli się na inne forum. Pozdrowienia N.

Napisany przez sabine75
Oto możliwe, że to naprawdę jest małe bachor. W tym przypadku byłoby to jednak tym bardziej żenujące dla rzekomego eksperta N.U., ponieważ ta mała bachor już kilkakrotnie udowodniła Jego niekompetencję w swojej dziedzinie. Bez względu na to, czy na tym forum czy na innych, czy jako Merger, Naseweis, Schlappi, Phantom, AXXA czy jakkolwiek inaczej: wcześniej czy później zawsze imponująco udowadniasz, dlaczego zawód pośrednika ubezpieczeniowego w Niemczech cierpi z powodu swojego subiektywnie złego reputacji. Mała bachor zawsze z radością przekazuje to innym zainteresowanym czytelnikom! A co do tego żenującego i nudnego wezwania? Inni zainteresowani i dość kompetentni czytelnicy już zdążyli zauważyć, że w znacznej mierze za twoimi stwierdzeniami kryje się tylko gorące powietrze i/lub niebezpieczna półwiedza. Tak więc, na razie i dzięki za wszystkie buty, Nosie!

Napisany przez sabine75
Może to jednak być też fałszywka, która ma na celu siać zamęt na forum,
aby czytelnicy przenieśli się na inne forum.

To w sumie nie byłoby takie złe, chociaż wtedy pytania byłyby przynajmniej odpowiadane przez prawdziwych ekspertów, a nie przez takich samozwańczych specjalistów jak Pani/Pan.
Dlaczego na przykład Mike Spezi już tu nie występuje? Pewnie nie mógł już słuchać Pani/Pana ciągłego bełkotu. Zrozumiałe...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata