Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy finansowanie budowy domu jest możliwe i sensowne?

Napisany przez kaffeejunkie7
Hej,

ja (30) mieszkam obecnie w centrum Frankfurta z moją narzeczoną (28) i płacę czynsz w wysokości 805 euro + 90 euro za garaż.

Zarabiam miesięcznie 2300 euro netto / miesiąc (48.000 brutto / rok)
Moja narzeczona zarabia około 2200 euro netto / miesiąc (45.000 brutto / rok). Jesteśmy obydwoje informatykami z dyplomem i pracujemy dokładnie 3 lata.

Spłacamy kredyt samochodowy w ING Diba (rata w wysokości 280 euro/miesiąc, pozostały dług 8000 euro). Poza tym nie mamy żadnych zobowiązań.

Ponieważ zainwestowaliśmy duże pieniądze w samochód, w tym roku planujemy ślub, który będzie kosztować około 15000 euro, a także całkowicie wyposażyliśmy mieszkanie, obecnie praktycznie nie mamy oszczędności.

Pomimo tego, zastanawiam się nad budową lub zakupem domu ze względu na poziom oprocentowania, ponieważ chcemy mieć dziecko za rok lub dwa i nie chcemy już się przeprowadzać.

Czy będzie możliwe i sensowne sfinansowanie domu tylko z tymi dochodami, wliczając w to koszty dodatkowe? Ponieważ obszar Renu-Majn jest bardzo drogi, będziemy potrzebować około 300.000 euro, wliczając w to wszystkie koszty dodatkowe (ewentualnie nawet do 350.000 euro), aby znaleźć coś odpowiedniego.

Moje domowe ING Diba oferuje tylko finansowanie w wysokości 100%.

Czy jako alternatywę byłoby sensowne wzięcie finansowania w wysokości 100% i spłacenie kosztów dodatkowych w wysokości 30.000 euro za pomocą kredytu konsumenckiego?

Myślałem o miesięcznej racie w wysokości 1500 euro, choć na pewno moglibyśmy sobie pozwolić na 2000 euro, ale chcemy również mieć fundusze na wakacje, czas wolny i oszczędności, ponadto przypuszczam, że po urodzeniu dziecka (praca na pół etatu) nasz dochód się zmniejszy.

Skontaktowałem się tylko z Interhyp i Dr. Klein, ale jeszcze nie złożyłem oferty.

Będę wdzięczny za każdą opinię lub uwagę.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Kaffeejunkie7, Ogólnie możliwe jest sfinansowanie, ale czy ma to sens, zależy od wielu czynników, które trzeba dokładnie przeanalizować i które zależą od indywidualnych potrzeb życiowych. Kapitał własny nie jest już decydującym ani centralnym pytaniem, zwłaszcza jeśli można uzasadnić dlaczego go nie posiadają. Uzyskali stopień naukowy poprzez studia, być może spłacili Bafög, teraz zaczynają zarabiać, co dobrze potwierdzają podane przez nich liczby dochodów. Chcę w ten sposób pokazać - niezależnie od tego, jak tak naprawdę wygląda ich sytuacja - że brak kapitału własnego nie musi być kryterium negatywnym. Wątpię, czy ma sens lub czy to najlepsza rekomendacja, aby obok opłacania czynszu oszczędzać teraz na to - co byłoby możliwe tylko w ograniczonym zakresie - gdy ceny budowlane i odsetki mogą rosnąć. Pytanie brzmi, co osiągną, jeśli za 3 lata uda im się zaoszczędzić 25 000 euro, a w tym czasie stawka procentowa wzrosła, a nieruchomość jest o 10 000 euro droższa! Jednak to, co muszą szczegółowo zastanowić się i wziąć pod uwagę, to fakt, że chcą mieć dzieci, co oznacza, że przez pewien czas ich dochód nie będzie tak wysoki. Jest to istotne zwłaszcza dlatego, że wszystko u nich opiera się na dobrej płynności kapitału, czyli na dobrym dochodzie. Ale to również da się zaplanować i przewidzieć, nie stanowi przeszkody w zakupie nieruchomości bez kapitału własnego. Uważam, że kredyt konsumpcyjny jako partner do pokrycia dodatkowych kosztów (nie do końca rozumiem, jak doszli Państwo do kwoty 30 000 euro) nie jest rozsądny. Raczej partnerem do tego celu powinno być kredyt podporządkowany (u nas w Dolnej Saksonii do maks. 30 000 euro z nom. 3,49% bez wpisu hipotecznego) lub bank komercyjny na miejscu, który wspiera również pełne finansowanie ze względu na dobrą płynność finansową. Interhyp i Dr. Klein na pewno nie będą tutaj odpowiednimi partnerami, co dobrze pokazuje Państwa doświadczenie z Ing.DiBa (jednym z najmocniejszych partnerów bankowych tych dwóch dużych pośredników finansowych)! Chciałbym zachęcić Państwa do podjęcia wysiłku, aby zrealizować swoje zamierzenie i wnikliwie zbadać swoją sytuację finansową, następnie zapoznać się z rynkiem i go przebadać. Jeśli to uwzględnią i podejdą do tego w sposób rzeczowy i zgodny z własnymi potrzebami, to podejmowanie decyzji o zakupie nieruchomości bez kapitału własnego może być właściwą decyzją!

Napisany przez kaffeejunkie7
Po pierwsze, dziękuję za odpowiedź.

Kwota 30 000 € stanowi 10% oczekiwanej ceny 300 000 €, ale może być niższa, jeśli na przykład kupujesz od dewelopera i nie musisz żywić pośrednika. Obecnie kredyty konsumenckie są dostępne od 5,55%, co może być warte rozważenia, zwłaszcza w porównaniu z czasami, kiedy całkowite finansowanie miało wyższe stopy procentowe...

Czy Interhyp i Dr.Klein nie oferują finansowania w wysokości 110%? Poza nimi istnieją jeszcze baufi-sued.de lub baufi-nord.de, ale to wszystko, co znalazłem jako rzetelnych dostawców finansowania w wysokości 110%.

Czy ma Pan/Pani jakieś inne sugestie dotyczące dostawców finansowania w wysokości 110%?

Napisany przez NaTwoim13
Stopa procentowa może wydawać się na pierwszy rzut ucha interesująca, ale po pierwsze wątpię, czy można ją uzyskać również na wysokie sumy, tym bardziej że zapytanie o nią jest składane zarówno w przypadku hipoteki, jak i kolejnego kredytu (co z kolei obniża zdolność kredytową, co zwykle skutkuje otrzymaniem opartej na zdolności kredytowej stopy procentowej) po drugie rata w wysokości 30 000 euro byłaby bardzo wysoka, ponieważ kredyt w wysokości 5,5% obowiązuje przez maksymalnie 6 lat! To z kolei może wpłynąć na możliwość przedstawienia pozostałej kwoty!

Moim zdaniem kredyt konsumencki nie jest rozwiązaniem, a Interhyp i Dr. Klein nie oferują go w ten sposób. Tutaj partnerem będzie raczej Hanseatic Bank, ale tam oprocentowanie jest w okolicach 7-8%.

Ale istnieją inne rozwiązania o dobrej zdolności kredytowej, takie jak lokale banki handlowe czy rozwiązania oferowane przez nas, w Dolnej Saksonii, we współpracy z bankiem Sparda na drugiej pozycji.
Dobre firmowe pośrednictwo finansowe i spółki oferują również rozwiązania poprzez lokalne banki z ich regionu za pośrednictwem platformy finansowej Europa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata