Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Proszę o pomoc w finansowaniu budowy pomimo kredytów.

Napisany przez mysttikel
Cześć,

mam następujące pytanie. Chciałbym zbudować Dom na działce o powierzchni 1047m². Chcę, aby był to Dom o zerowym zużyciu energii, gdzie sam chciałbym wykonać dach i wykończenie wnętrz, ponieważ jestem wykwalifikowanym cieślą. Koszt domu w stanie surowym zamkniętym wynosi około 200 000€.

Wszystko do tej pory nie stanowiłoby problemu, ale jest jedno ale... Około 3 lata temu kompletnie rozbudowałem ostatnie piętro mojego rodzinnego domu o powierzchni około 140m², do tego celu wykorzystałem kredyt budowlany, którego nadal spłacam w wysokości 22 000€, co miesiąc to 573€, oraz kredyt samochodowy w wysokości około 15 000€, co miesiąc 243€. Dodatkowo płacę rodzicom wynajem mieszkania w wysokości 700€. Na ogół wszystko byłoby w porządku, jednak moja żona niestety zachorowała na stwardnienie rozsiane, a mieszkanie znajduje się na drugim piętrze, co w połączeniu z dwójką dzieci w wieku 2 i 5 lat staje się zbyt dużym obciążeniem, zwłaszcza mając na uwadze dalszy przebieg tej okropnej choroby. Dlatego chciałbym zbudować Dom parterowy.
Teraz moje pytanie brzmi:

Czy w ogóle dostanę kredyt budowlany i czy będę mógł spłacić kredyt w wysokości około 22 000€? Jeśli tak, to spłacając go, zobowiązania finansowe byłoby łatwiej spełnić.

Kilka informacji:

Dochód przynajmniej 3000€ netto
plus 360€ zasiłku rodzinengo
plus 400€ dochodu z pracy żony

Żonaty z dwójką dzieci w wieku 2 i 5 lat

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi i wskazówki
Pozdrawiam

Napisany przez Naseweis
Cześć Mysttikel,

pod względem danych nie widzę większego problemu.

Co jednak nie rozumiem:
Wybudowaliście górne piętro rodzinnego domu, wzięliście kredyt i nadal płacicie czynsz.
Czy otrzymacie zainwestowany kapitał od swoich rodziców z powrotem na budowę nowego domu?
Być może powinniście porozmawiać z rodzicami, czy nie można obciążyć rodzinnego domu hipoteką. Wtedy warunki odsetkowe dla nowego domu byłyby niższe, ponieważ można założyć kapitał własny.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez mysttikel
Dzień dobry
Dziękuję już z góry za odpowiedź. Moi rodzice pomogli mi w opłaceniu działki... więcej nie mogę od nich otrzymać, ponieważ sami spłacają kredyt za swój Dom, który ma dopiero 13 lat, jak już mówiłem, wszystko było inaczej zaplanowane... Czy ktoś wie, czy jest możliwe spłacenie kredytu mieszkaniowego z kredytem budowlanym, ponieważ w przeciwnym razie miesięczne koszty byłyby dla mnie zbyt wysokie, ponieważ już teraz miesięcznie płacę 573 € za kredyt.

Napisany przez Naseweis
Cześć,

zapytaj swojego obecnego kredytodawcę o finansowanie nowego domu oraz jednocześnie o zmianę istniejącego kredytu.

Niemożliwe jest udzielenie dalszych informacji, ponieważ nie znamy istniejącej umowy kredytowej.

Pozdrowienia, N.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata