Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: odszkodowanie za wcześniejszą spłatę

Napisany przez Xia
Cześć!

Jestem trochę niepewny/niepewna w jednej kwestii, więc być może ktoś może mi pomóc. Mój ojciec poręczył mi w sprawie kredytu. Jeśli spłacam kredyt przed czasem, na mnie spadnie odszkodowanie za przedterminową spłatę. Czy mój ojciec jako poręczyciel jest odpowiedzialny za tę karę?

Napisany przez 2Bolitho
Zakres poręczenia wynika z umowy poręczenia.

Jaki jest plan? Spłacić kredyt bez kary za wcześniejszą spłatę? A potem? Oni już odzyskają te pieniądze. To nie jest nieuzasadnione żądanie. Umowa została zawarta, a teraz jedna strona nie chce jej dokończyć. Jasne, że druga strona ma prawo do odszkodowania.

Napisany przez MThiemann
Cześć Xia,

nie do końca rozumiem kontekst pytania.

Jak jednak wiadomo, odszkodowanie za wcześniejszą spłatę jest naliczane w przypadku spłaty kredytu ratalnego przed czasem. To prawda.

Z drugiej strony, przestrzegając stosunkowo krótkiego trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia, możemy całkowicie uniknąć płacenia odszkodowania za wcześniejszą spłatę.

Pozdrowienia,
M. Thiemann

Napisany przez KWehrt
Witaj Xia,

po pierwsze musimy odróżnić tzw. kredyty hipoteczne (= kredyty mieszkaniowe) od kredytów ratalnych (= kredyty konsumenckie). W przypadku tych ostatnich rzeczywiście rzadko występuje odszkodowanie za wcześniejszą spłatę (§ 502 BGB), podczas gdy w przypadku tych pierwszych może być ono dość znaczne (wyjątek w § 503 BGB).
Jeśli mamy do czynienia z kredytem mieszkaniowym, odszkodowanie za odsetki z reguły nie da się uniknąć. Nawet jeśli takie odszkodowanie nie jest objęte zaświadczeniem poręczenia, oczywiście jest ono wymagane (przez kredytobiorcę). Zazwyczaj jednak zaświadczenie poręczenia obejmuje także roszczenia dotyczące odsetek i opłat odsetkowych - do których zalicza się odszkodowanie za wcześniejszą spłatę.

Pozdrowienia
Prof. Dr. rer. pol. habil. Klaus Wehrt
Diplom-Volkswirt

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata