Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy kredyt bankowy można otrzymać dopiero razem z wnioskiem do KfW?

Napisany przez loislz
Cześć wszystkim,

mam pytanie dotyczące ubiegania się o kredyt z dodatkowym kredytem KfW z programu 153 (Budownictwo energooszczędne):

Moje bank partnerskie poinformowało mnie, że wniosek o kredyt KfW zostanie złożony w ramach wniosku kredytowego. W związku z tym potrzebują wszystkich dokumentów, w tym dokumentów KfW (wniosek i potwierdzenie od biegłego), zanim będą mogli wydać pozytywne decyzję kredytową. Wnioskowana kwota kredytu nie zostanie przyznana zanim nie zostaną dostarczone wszystkie dokumenty, w tym dokumenty KfW.

Z drugiej strony otrzymaliśmy informację od dewelopera, że dokumenty KfW i potwierdzenie od biegłego wiążą się dla niego z dodatkowymi kosztami i zatem (prawdopodobnie?!?) zostaną zgromadzone dopiero po podpisaniu umowy deweloperskiej (deweloper buduje Dom jednorodzinny na już zakupionej działce z kapitałem własnym).

Czy taka procedura banku jest właściwa (w końcu kredyt KfW można ubiegać się do późnego początku budowy)? Kto teraz musi podjąć decyzję i praktycznie przejść do działań? Podpisanie umowy deweloperskiej bez decyzji kredytowej jest ryzykowne, prawda?

Będę wdzięczny za krótką odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie, loislz

Napisany przez msfinanz
Bank może faktycznie udzielić gwarancji kredytowej na podstawie prospekcji wykonanej przez dewelopera oraz oceny twojej zdolności kredytowej. Jeśli bank może to zrobić tylko pod zabezpieczenie Kfw lub gwarancją banku, to i tak najpierw przejmuje sprawdzenie w banku. W jakiś sposób masz albo potrzebę komunikacji z instytutem, albo ten nie zapewnia wystarczającej obsługi klienta!

Napisany przez loislz
Jednak należy również zrozumieć bank:
Jeśli Dom nie spełnia standardu KfW 70, a jedynie standard EnEV (KfW 100), to nie otrzyma się kredytu KfW.
Aby bank mógł to uwzględnić, potrzebne są odpowiednie dokumenty, czyż nie?

Czyli potrzebne będą dokumenty od rzeczoznawcy jeszcze przed otrzymaniem zgody na kredyt i przed podpisaniem umowy kupna lub budowy?

Pozdrowienia
loislz

Napisany przez msfinanz
Jeśli bank nie może/więc nie chce bez środków KfW, to tak właśnie będzie!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Loislz,

dlaczego nie podpisują państwo umowy budowlanej, jeśli są państwo pewni, że to ta firma budowlana? Jeśli powodem jest brak dotychczasowego zobowiązania finansowego, podpiszę umowę budowlaną z zastrzeżeniem otrzymania zgody finansowej lub włączę ten fragment do umowy.

Zastanawiam się, dlaczego to dziwi, bo u naszych klientów możemy z góry ustalić, czy coś stoi na przeszkodzie uzyskaniu zgody finansowej. W ten sposób klient może spokojnie podpisać umowę budowlaną. Zalecam również rozmowę z firmą budowlaną, ponieważ ta powinna już wejść na etap przedinwestycyjny.

Dlaczego podpisać umowę oszczędnościową? Po co to państwu? Jaką ofertę zaproponowano państwu, że umowa oszczędnościowa została włączona?

Potrzebują państwo partnera finansowego, który będzie zarządzał przedsięwzięciem, czyli kto spełni państwa interesy, interesy banku i wykonawcy! To jest naprawdę żaden problem.

Czy mają państwo do czynienia z dofinansowaniem KfW z warunkami KfW lub czy bank przekazuje państwu warunki KfW tak, jak oficjalnie oferuje KfW?

Napisany przez loislz
[cytat=noelmaxim">
Dlaczego podpisują umowę budowlaną? Co chcą osiągnąć? Jaką ofertę otrzymali, że do umowy budowlanej dołączono Bausparvertrag?
[/cytat]
Cześć,

Tak, najprawdopodobniej będziemy musieli to zrobić.
Firma budowlana w zasadzie już jest ustalona i najprawdopodobniej nią będzie.
Dlatego podpisanie ze wspomnianym zapisem, mam nadzieję, nie stanowi problemu.

Rozumiem również firmę budowlaną, ponieważ Dom jest zaprojektowany na wolnej przestrzeni, co oznacza, że architekt musi włożyć sporo pracy, aby dostarczyć dane do obliczeń KfW...

Również mnie zdziwia trochę nieelastyczność banku.
Jednak powiedziano mi, że potrzebne są wszystkie dokumenty, w tym dokumenty KfW, aby sprawdzić sytuację, a dopiero potem będą mogli mi powiedzieć, czy coś stoi na przeszkodzie w decyzji.
Inne banki są tutaj z pewnością trochę bardziej elastyczne...

Nie, chodziło mi raczej o umowę budowlaną lub kontrakt deweloperski ;-)
Oferty innych banków z Bausparvertrag odrzuciliśmy już, nie podobały nam się (czy my się w tym mylimy?)

Warunki KfW, które zostały nam podane przez bank, są takie same jak na stronie internetowej KfW.
Na dzień wczorajszy: 20 lat okres kredytowania / 3 lata maksymalnej okresu bez spłaty kapitału / 10 lat okresu ustalania oprocentowania: 2,50% oprocentowania nominalnego
Na dzień dzisiejszy zostały one obniżone: 2,35% oprocentowania nominalnego

Pozdrowienia
loislz

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata