Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy dział inwestycyjny Raiffeisen jest teraz w tarapatach?

Napisany przez gavino
Cześć wszystkim
Jestem nowym członkiem tego forum i już brałem udział w wielu interesujących dyskusjach.
W zeszły poniedziałek natknąłem się na temat, który chciałbym z wami omówić.

W artykule na finews.ch: Spotkanie świata finansów opisano joint venture firmy Rinigier i banku zwei plus. Nowa firma nosi nazwę Cash i skupi się w obszarze inwestycyjnym na bankowości detalicznej. Bank zwei plus będzie zajmował się wyłącznie klientami biznesowymi. Oczekuje się, że umożliwi to również małym klientom skorzystanie z doradztwa, które dotychczas było zastrzeżone dla dużych inwestorów.

Moim bankiem od dziesięciu lat jest Raiffeisenbank. Nigdy nie miałem wrażenia, że nie jestem dobrze doradzany. Mimo to po przeczytaniu tego artykułu zaczynam się zastanawiać. Jak wygląda to w kuluarach tradycyjnych banków, takich jak Raiffeisen? Czy Raiffeisen Investment Area dba tak samo zaangażowanie o małych inwestorów jak o wielkich? Jeśli nie, czy można przewidzieć, że teraz również duże banki będą bardziej dbać o małych klientów? Jakie produkty w obszarze inwestycyjnym nadają się dla osób o średnich dochodach?

Widzicie: mnóstwo pytań!

Czekam na wasze opinie

Z poważaniem

Gavino

Napisany przez EuroPaule

Bank dwa plus jest teraz skupiona tylko na klientach biznesowych. Ma to na celu również zapewnienie doradztwa małym klientom, którzy dotychczas mieli do niego dostęp tylko jako inwestorzy o dużych zasobach.

Cześć,

Jest to typowy argument, gdy sprzedaje się standaryzowane usługi zarządzania aktywami i wcale nie nowy. Bank bank2+ w Niemczech zajmuje się tym biznesem od dłuższego czasu poprzez swoje oszczędnościowe działania. Więc nic nowego.

Cytat gavino

Jak wygląda to w kuluarach tradycyjnych banków takich jak Raiffeisen? Czy dział inwestycyjny Raiffeisen zajmuje się małymi inwestorami tak samo zaangażowanie jak dużymi?

Małym inwestorom oferuje się głównie produkty, które generują bankom prowizję (ubezpieczenia, umowy oszczędnościowe, obligacje, fundusze itp.). Lub po prostu różnicę w oprocentowaniu dla depozytów, lokat terminowych itp. To, czego nie ma, to usługa za opłatą (to, co zwykle określamy mianem doradztwa).
Dużym inwestorom często zarządzanie ich kapitałem jest świadczone jako usługa przez banki lub zarządców aktywów. Płacą na to np. 1% rocznie z zainwestowanego kapitału jako opłatę, dlatego prowizje nie odgrywają już tak dużej roli.
Z indywidualnego małego inwestora można zarobić mniej, dlatego w poszczególne przypadki inwestuje się mniej czasu.

Cytat gavino

Jeśli nie, czy można przewidzieć, czy teraz również duże banki będą lepiej obsługiwać małych klientów?

Nie. Nic się nie zmieniło. Zakładam, że jesteś ze Szwajcarii? Nie wiem, jaką siłę rynkową mają tam wymienione firmy. Ale ogólnie rzecz biorąc, świat nie zmienił się poprzez tę współpracę. Więcej marketingu niż cokolwiek innego.

Cytat gavino

Jakie produkty w dziedzinie inwestycji nadają się dla osób o średnich dochodach?

Produkty nadają się niezależnie od dochodu. Raczej istotna jest dostępna wielkość kapitału, który można zainwestować.
W przeciwnym razie wszystko, co inwestor może zrozumieć i opanować ryzyka. To nie zależy od dochodu, lecz od poziomu wiedzy.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez gavino
Cześć Europaule

Dziękuję za szybką odpowiedź. Natychmiast rodzi się kilka pytań. Dlaczego bank założył dwa plusy, a potem stworzył spółkę joint venture, skoro prowadzi ten sam biznes w Niemczech? Dlaczego nie można pobrać opłaty również od małych klientów? Jeśli dla dużych inwestorów wynosi ona jeden procent, dla małych inwestorów mogłaby być wyższa, aby bankowi opłacało się to bardziej. Jaka jest różnica między produktami generującymi prowizję a transakcjami różnicą odsetkową? Jak bank zarabia w obu przypadkach?

Napisany przez EuroPaule

Dlaczego bank 2+ utworzył wspólne przedsięwzięcie, skoro prowadzi to już w Niemczech?

Cześć,

W Niemczech 2+ obsługuje tylko depozyty i świadczy usługi dla pośredników (rozliczenia prowizji itp.). Zarządzanie aktywami odbywa się poprzez zewnętrznego partnera. Nie jestem w stanie ocenić, jak daleko zewnętrzny lub powiązany jest tak naprawdę.
Nie wiem, dlaczego tak postępują. Być może po prostu nie potrafią prowadzić zarządzania aktywami? (Inni również nie potrafią, a mimo to to robią..)

Cytat od gavino

Dlaczego nie byłoby możliwe pobranie opłaty także od małych klientów? Jeśli dla dużych inwestorów wynosi ona 1%, dla małych inwestorów może być większa, aby było to opłacalne dla banku.

Przykład:
Kiedyś pracowałem w prywatnym banku, który rozpoczynał zarządzanie aktywami indywidualnymi od dostępnego wolumenu trzech milionów euro. 1% to 30 000 euro dla banku.
Jak ma to zapłacić inwestor mający 20 000 euro?
Nawet jeśli granica wejścia jest niższa, ten model biznesowy nie jest możliwy do zrealizowania dla zwykłych oszczędzających.
Zwłaszcza że w tym przypadku często priorytetem jest ochrona kapitału i bezpieczeństwo, a zyski nie są wyjątkowo wysokie. Wyższe opłaty obciążyłyby ich nadmiernie.

Cytat od gavino

Jaka jest różnica między produktami generującymi prowizję a operacjami różnicowymi w oprocentowaniu? Jak bank zarabia w obu przypadkach?

Prowizje:
Bank sprzedaje np. polisę rentierską. 100 euro miesięcznie przez 30 lat.
Za przewidywalny wkład w wysokości 36 000 euro bank otrzymuje około 5% prowizji, czyli 1800 euro.
Pieniądze trafiają do ubezpieczyciela, a bank nie ma już z nimi nic wspólnego (może jeszcze kilka prowizji następczych).

Operacje różnicowe w oprocentowaniu:
Inwestor lokuje 10 000 euro w obligację banku. W zamian bank oferuje mu np. 3% rocznie.
Bank ponownie udziela tych pieniędzy klientom. Np. w formie pożyczki hipotecznej i otrzymuje w zamian 5% rocznie.
Różnica w oprocentowaniu wynosząca 2% rocznie jest zyskiem (przed kosztami) dla banku.
Pieniądze pozostają w bilansie banku.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez gavino
Cześć Europaule Co sądzisz o rozwoju oprocentowania kredytów hipotecznych w ostatnich latach? Czy w przypadku tak niskich stóp procentowych nie należy najlepiej zainwestować w kredyt hipoteczny? Jaki fundusz inwestycyjny w nieruchomości byś polecił? Widziałem w tabeli, że oprocentowanie kredytów hipotecznych w ciągu ostatnich dwudziestu lat spadło prawie o dwie trzecie. Jak to jest możliwe? Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi, jakie dotąd mi udzieliłeś. Jestem wdzięczny, że znalazłem kogoś na tym forum, kto tak dobrze rozumie ten temat. Początkowo trochę obawiałem się, że odpowiedzi ekspertów finansowych bardziej mnie pomiesza niż pomogą. Jednakże udało ci się to wytłumaczyć w sposób bardzo zrozumiały. :-)

Napisany przez EuroPaule

Co sądzisz o rozwoju oprocentowania hipotecznego w ciągu ostatnich lat?
Czy w obliczu tak niskich stóp procentowych nie byłoby najlepiej zainwestować w hipotekę? Jakie Fundusze inwestycyjne w nieruchomości byś polecił?

Cześć,

Ogólnie rzecz biorąc, niskie stopy procentowe są bardziej interesujące dla tych, którzy chcą nabyć nieruchomość niż wysokie stopy procentowe.
Ale skupienie się tylko na tym jednym aspekcie byłoby zbyt łatwe.
Pomyśl:
Jak wpływają niskie stopy procentowe na ceny zakupu?
Jak wpływają niskie stopy procentowe na dochody z wynajmu?

Ostatecznie inwestuje się nie w pożyczkę, lecz w nieruchomość.

Obecnie nie czuję się pewnie co do funduszy inwestycyjnych w nieruchomościach.
Moi ostatni faworyci obecnie z powodu problemów z płynnością stoją przed rozwiązaniem lub już są w trakcie ustalania.
Trzymam się z dala od tego segmentu rynku, dopóki świat finansowy się nie uspokoi. Nawet jeśli to boli.

Cytat od gavino

Widziałem w tabeli, że oprocentowanie hipoteczne zmniejszyło się prawie o dwie trzecie w ciągu ostatnich dwudziestu lat. Jak to możliwe?

Inflacja została obniżona w związku z wprowadzeniem euro, co przyniosło ze sobą spadek stóp procentowych.
Jednakże ekstremalnie niski poziom stóp procentowych w Niemczech od 2008 roku nie jest naturalny i wynika z kryzysu finansowego.
Musiałbyś się zapoznać z bardzo skomplikowanymi zależnościami między inflacją, stopami procentowymi na rynku kapitałowym a mechanizmami sterującymi banków centralnych (w szczególności ECB).

Cytat od gavino

Na początku byłem trochę zaniepokojony, że odpowiedzi ekspertów finansowych bardziej mnie zamieszają niż pomogą.

To się jeszcze ułoży...

Cześć, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata