Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: ubezpieczenie samochodu i podatki drogowe.

Napisany przez GreenMoonShine
Cześć,

mam 24 lata i mam prawo jazdy od około dwóch lat. Mam także samochód, który jednak jest ubezpieczony jako drugie auto u mojego ojca. W tym roku to on przejmie ubezpieczenie.
Teraz mam dwa pytania:

1. Czy może on kontynuować ubezpieczenie tego samochodu w swojej polisie (DirectLine), a ja wcześniej przesyłać mu pieniądze na ten cel miesięcznie?
Czy muszę wziąć własne ubezpieczenie, ponieważ to ja jeżdżę autem?

2. Chciałbym także sam opłacać podatek drogowy. Jednak nie mieszkam już w domu. Przeczytałem już, że jeśli przejmę opłacanie podatku na siebie, czyli na swój własny adres, musiałbym to zgłosić na urzędzie rejestracji pojazdów.?
Obecnie ubezpieczenie i podatek drogowy są na nazwisku mojego ojca, który mieszka w Jenie. (stąd mam tablicę rejestracyjną z J-..)

Chcę jednak sam przejąć opłacanie podatku i zmienić tablicę rejestracyjną na moje nazwisko (BLK-...)

Czy to jest możliwe?

Pozdrowienia

Napisany przez Luke
Cześć,

tak, to jest możliwe. Po prostu udaj się do urzędu rejestracyjnego i zarejestruj na siebie. W ubezpieczeniu podaj informacje o innym właścicielu pojazdu, wtedy ubezpieczenie nadal będzie działać na ojca.

Podatek zawsze płaci osoba, która jest wymieniona w dowodzie rejestracyjnym pojazdu.
To również udało ci się już po nowej rejestracji.

Pozdrowienia

Cześć, dobrze. Dziękuję za szybką odpowiedź! Czy mogę zadzwonić bezpośrednio do ubezpieczenia ojca, czy musi to zrobić mój ojciec?

Napisany przez Luke
Ojciec jest w Wietnamie, więc najlepiej byłoby, gdyby ojciec zadzwonił. Pozdrowienia

Cześć, Ok. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Cześć,

mam krótkie pytanie, które właśnie mi przyszło do głowy.

Czy ubezpieczenie (DirectLine) może pobierać pieniądze z mojego konta miesięcznie?

Mój ojciec zawsze płaci rocznie, ale ja nie mogę wszystkiego zapłacić od razu.

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata