Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Niespodziewanie niska zwrot podatku przy rozliczeniu rocznym. Co można zrobić?

Napisany przez thanathoss
Cześć wszystkim,

w zeszłym roku w lecie wziąłem ślub z moją żoną. Ponieważ oboje mamy dość różne dochody - ona zarabia około 1100€ brutto, a ja około 5000€ brutto miesięcznie, zakładałem, że prawdopodobnie otrzymamy zwrot podatku dochodowego w wysokości ponad 1500€.

Po skorzystaniu z kalkulatorów brutto-netto dostępnych w internecie okazało się, że otrzymamy około 300€ więcej miesięcznie przy wspólnej klasie podatkowej 3/5.

Moje proste obliczenia brzmiały następująco: 300€ * 7 miesięcy przy klasie podatkowej 4/4 w zeszłym roku oznaczałoby, że dostaniemy zwrot w wysokości około 2100€. Ostatecznie było to jednak tylko około 400€. Czy popełniłem gdzieś błąd w obliczeniach?

Jeśli moje obliczenia są poprawne, zastanawiam się, jak najlepiej podejść do tego, aby to sprostować. Czy należy udać się z dokumentami do doradcy podatkowego?

Decyzja o podatku dochodowym została wydana już 40 dni temu, czy mimo to mogę jeszcze coś zrobić?

Pozdrowienia i z góry dzięki, przynajmniej za przeczytanie tego posta. :-)

Re: Niespodziewanie niska zwrot podatku przy rozliczeniu rocznym. Co można zrobić?

Napisany przez 2Bolitho
Terminów nie znam. Wizyta u doradcy podatkowego może pomóc. Lub w biurze pomocy podatkowej. Alternatywnie można skorzystać z oprogramowania za 20 euro i obliczyć to.

Napisany przez morales
Tak jak opisałeś mi swoją sytuację, zdecydowanie polecam udać się do doradcy podatkowego. Takie oprogramowanie jest dobre do wypełniania zeznań podatkowych. Jeśli masz konkretne pytania, lepiej jest porozmawiać z kimś osobiście. Odpowiedź na jedno pytanie może wywołać nowe pytania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata