Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: pożyczka pieniędzy od Sparkasse.

Napisany przez Thorna
Cześć wszystkim,

Za przeproszeniem, jeśli zamieściłem to w niewłaściwym miejscu.

Chodzi o to, że niedługo chcę kupić swoje pierwsze auto, znalazłem już coś za niecałe 1500 euro. Niestety nie mam dostępnych pieniędzy, a moje szkolenie rozpoczynam dopiero we wrześniu.
Nawiasem mówiąc, mam 18 lat, jeśli to ma jakieś znaczenie.

Teraz moja mama zastanawia się, czy byłoby możliwe pożyczenie pieniędzy ze Sparkasse? Moi rodzice powiedzieli, że będą spłacać co miesiąc. Więc praktycznie jak kredyt, całość będzie pobierana na mnie, a oni będą płacić miesięcznie. Czy to jest możliwe? Czy ktoś może mi pomóc? Jeśli nie, to jakie inne metody są dostępne?

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.

Pozdrowienia

Napisany przez Birgit

Cześć wszystkim,

Przepraszam z góry, jeśli umieściłam to w niewłaściwym dziale.

Chodzi o to, że niedługo chcę kupić swój pierwszy samochód, mam już coś znalezionego za około 1500 euro. Niestety nie mam dostępnych pieniędzy, a moje szkolenie rozpoczynam dopiero we wrześniu.
Mam 18 lat, jeśli to ma jakieś znaczenie.

Moja mama zaproponowała, czy byłoby możliwe pożyczenie pieniędzy od banku? Moi rodzice powiedzieli, że będą spłacać co miesiąc pewną kwotę. Więc praktycznie jak kredyt, całość jest zaciągana na mnie, a oni płacą co miesiąc. Czy to jest możliwe? Czy ktoś może mi pomóc? Jeśli nie, to jakie inne metody są dostępne?

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.

Pozdrowienia

Cześć,

Oszczędzaj, aż uzbierasz wymaganą sumę.

Napisany przez Thorna
To nie do końca odpowiada na moje pytania. Oszczędzanie jest teraz trudne. Poza tym samochód jest w doskonałym stanie za tę cenę i szybko znika z rynku. Czekanie aż do rozpoczęcia nauki zawodowej byłoby również niewłaściwe, ponieważ najlepiej codziennie jeździć tam samochodem, ponieważ miejsce jest daleko. Nie mogę również podjąć dodatkowej pracy z powodu egzaminów.

Napisany przez 2Escorpio
To łatwe do odpowiedzi.

Bez dochodów = Brak kredytu... chyba że masz drogie nieruchomości / przedmioty, które możesz zastawić, np. Dom.

Jeśli twoi rodzice mają dochody, mogą oczywiście wziąć kredyt, ponieważ i tak chcą go zapłacić... poza tym kwota jest przystępna.

Być może sprzedawca okaże wyrozumiałość i będziesz mógł płacić na raty.

Pozdrowienia

Napisany przez Bankenschreck
Cześć,
muszę niestety przyznać rację Birgit. Oszczędzanie i jeżdżenie pociągiem jest najlepszym rozwiązaniem. Jesteś jeszcze zbyt młody, aby podejmować takie ryzyko. Co jeśli Twoi rodzice nagle przestaną chcieć lub nie będą mogli płacić?
Spróbuj wpisać w Google słowo vertragswertcheck. Może to pomoże.

Napisany przez fritzblitz
Bez dochodu trudno jest o kredyt... Nawet przy tak niewielkiej kwocie.

Ale gdy już rozpoczniesz swoje kształcenie, możesz ponownie porozmawiać z bankiem... Znajdzie się na pewno odpowiednia oferta!

Napisany przez adalbert64
Cześć,
nie sądzę, że uda ci się dostać kredyt na swoje nazwisko. Bez znaczenia czy w Sparkasse czy w innych bankach. Ponieważ nie masz własnych dochodów. Dlaczego więc twoi rodzice nie wezmą kredytu za ciebie, skoro i tak zamierzają dołożyć?

Napisany przez Daria
Cześć,

Polecam poczekać lub zapytać swoich rodziców, czy ewentualnie są gotowi wziąć kredyt na tę kwotę.

Musisz też pamiętać, że jesteś jeszcze młody, więc pytanie brzmi, czy chcesz już zadłużać się.

Pozdrowienia

Napisany przez Daggy
Najlepiej będzie, jeśli kredyt zostanie wzięty na rodziców lub w razie gdy oni nie dostaną go, na babcię albo kogoś innego. Musi go jedynie wziąć ktoś, kto ostatecznie otrzyma pełnomocnictwo (czyli będzie mógł dysponować pieniędzmi), to jest inna sprawa.

PS: Co jeśli poprosisz sprzedawcę samochodu o płatność ratalną?

Napisany przez fritzblitz

Najlmiej byłoby, gdybyś zorganizował kredyt przez swoich rodziców lub jeśli oni go nie dostaną, przez babcię albo kogoś takiego. Musi tylko ktoś zaciągnąć kredyt, kto ostatecznie otrzyma pełnomocnictwo (czyli może dysponować pieniędzmi), to inna sprawa.

PS: Co by było, gdybyś poprosił, tam gdzie kupujesz samochód, o płatność ratalną?

To byłoby oczywiście pomysłowe - twoi rodzice nie powinny mieć problemów z uzyskaniem tak niewielkiego kredytu.

Tak naprawdę nie ma czegoś takiego jak mały kredyt, ale w tym sensie chyba można go wspomnieć..

Napisany przez somepeople
kup samochód nie na kredyt!

Napisany przez Jakob M.
Za kredyt na swoje nazwisko raczej nie dostaniesz, ale za to na nazwisko któregoś z twoich rodziców...

Napisany przez cashcay
Myślałeś(aś) już o poręczeniu?

Napisany przez PaulaLin
Również odradzam branie kredytu w Twoim wieku, zwłaszcza że to Twoi rodzice, a nie Ty, ponosiliby ryzyko. Odkryjesz wiele dostępnych tanich samochodów i raty zamiast kredytu to to samo. Jeśli samochód jest naprawdę konieczny, sprawdź oferty Carsharing na Google.

Napisany przez Boxwell
Hej Thorna,

jeśli dobrze cię rozumiem, to właśnie zdajesz egzaminy, od września potrzebujesz samochodu na swoje pierwsze miejsce pracy, rodzice, przyjaciele, krewni itp. nie są w stanie pożyczyć ci wystarczająco dużo pieniędzy, aby pomóc prywatnie, a samochód, który znalazłeś, jest prawdziwą okazją, której nie chcesz przegapić?
Z jednej strony nowe miejsce pracy to przyszłe dochody, ale w trakcie nauki nie zarobisz tyle, aby szybko spłacić kredyt samochodowy. Z drugiej strony rodzice mogliby pomóc ci w spłacie rat.
Czy już masz podpisaną umowę o praktykę zawodową? Czy jest to jeszcze niepewne?
Jest to trudne, ale ostatecznie zależy od twojego zamiłowania do ryzyka i realistycznej oceny, jak stabilne jest miejsce pracy, jakie alternatywy masz do dyspozycji, aby móc podjąć tę decyzję dobrze przemyślanie.
kredyt zawsze jest obciążeniem, ogranicza twoją swobodę w przyszłości, co potem może boleć. Radość z posiadania własnego samochodu szybko zanika przy regularnych dojazdach i spóźnieniach z powodu korków, szybciej niż się spodziewasz.
Z drugiej strony rozsądne jest inwestowanie wtedy, kiedy wydaje się to szczególnie korzystne. Znowu trudna sytuacja.
Wyobrażam sobie, że największa pomoc od swoich rodziców i krewnych otrzymasz w rodzinie.
Dlaczego nie zacząć od: zbierania pieniędzy. Każdy daje, ile może, aby minimalizować potencjalny kredyt. Kto wie, może dzięki dziadkom, wujkom i ciotkom uda ci się zebrać większą kwotę. Mogłbyś użyć jej jako zaliczkę na samochód lub zmniejszyć kwotę kredytu u pożyczkodawcy, aby obniżyć koszty odsetek.
Po drugie, na pewno istnieje możliwość uzgodnienia kredytu ze swoim bankiem, przy wsparciu rodziców. Istnieją również alternatywy dla banków, zwłaszcza jeśli możesz szybko spłacić kwotę, można również znaleźć krótkoterminowe mikrokredyty w Internecie, np. w Vexcash, z akceptowalnymi warunkami.
Jeśli (jak podejrzewam po twojej relacji) mieszkasz raczej na wsi, polecam najpierw skonsultować się z rodzicami bezpośrednio w swoim banku, opisując sytuację i obserwując reakcję bankowców.
Powodzenia w podjęciu decyzji!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata