Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy pacjenci cierpiący na choroby przewlekłe muszą płacić wyższe składki zdrowotne?

Napisany przez ADMCI4
Ubezpieczenia zdrowotne wydają się znowu mieć się dobrze, co oznacza, że udało im się dobrze oczyścić koszty swoich członków. Wystarczy spojrzeć, jakie świadczenia zostały ograniczone w ostatnich latach, aby zrozumieć, jak ubezpieczyciele na tym zarobili. Pewnym rozważaniem było nawet to, że przewlekle chorzy ludzie muszą więcej wpłacać niż inni. Jednakże byłoby to sprzeczne z naszym systemem socjalnym. Niestety nie byłam również świadoma, jak zakończyła się ta dyskusja. Czy doszło do tego, czy może sędziowie postawili tu kres? Pozdrowienia, Baker

Re: Czy pacjenci cierpiący na choroby przewlekłe muszą płacić wyższe składki zdrowotne?

Napisany przez Rav3n
Nie jestem ekspertem, ale już logika funkcjonowania firmowych kas chorych odpowiedziałaby mi na twoje pytanie TAK. Ponadto, wiem o kilku pacjentach onkologicznych, których składki wzrosły astronomocznie po wystąpieniu choroby.

Napisany przez Reibold
Cześć Baker!

Chyba chodzi Ci o publiczne ubezpieczenia zdrowotne, a nie prywatne.

W przypadku pracowników państwo określa procent wynagrodzenia, który pracownik i pracodawca wpłacają do Funduszu Zdrowia. Osoby ubezpieczone dobrowolnie, takie jak np. samozatrudnieni w publicznych ubezpieczeniach zdrowotnych, samodzielnie płacą obie składki.

Fundusz Zdrowia przekazuje pieniądze ubezpieczycielom. Przy tej alokacji przewiduje się wyższe środki dla osób chorujących przewlekle, dzięki czemu ubezpieczyciel z większą liczbą członków cierpiących na przewlekłe choroby otrzymuje więcej pieniędzy.

Sam człowiek cierpiący na przewlekłą chorobę nie musi jednak płacić więcej niż zdrowy. Ponadto określono dla niego górną granicę opłat za leki, środki lecznicze, sprzęt wspomagający itp. w wysokości 2% jego rocznego dochodu.

Pozdrawiam

Alexander Reibold
doradca finansowy w Ingolstadt i okolicy
Tel: 08431 901290

Napisany przez pioli
Moim zdaniem nie ma sensu to, że przewlekle chorzy pacjenci muszą płacić wyższe składki. To byłoby niesprawiedliwe, bo dlaczego w ogóle płaci się składki. Gdyby składki rosły w przypadku choroby, można by od razu w ogóle nie płacić składek.

Napisany przez Birgit
Gdzie to wszystko prowadzi?

W takim razie osoby prowadzące niezdrowy tryb życia (otyłość, palacze, alkoholicy, itp.) lub uprawiające ryzykowne dyscypliny sportu również powinny płacić wyższe składki.

Napisany przez morales
Może warto rozważyć dodatkowe ubezpieczenie. Polecam porównanie różnych ofert i znalezienie najlepszych warunków.

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Morales,

może wyjaśnisz tym zaangażowanym, jak osoba z przewlekłą chorobą powinna zawrzeć odpowiednie ubezpieczenie dodatkowe?

Pozdrawiam
mike

Napisany przez morales
Myślę, że to zależy od tego, na jaką dolegliwość cierpi. W przypadku bólów pleców istnieje również możliwość zawarcia ubezpieczenia dodatkowego na masaż pleców. Nie sądzę, że każdy miał ubezpieczenie dodatkowe i dopiero później nabawił się danej dolegliwości. Mogę powiedzieć to tylko na przykładzie. Proszę mnie jednak uświadomić. Jestem gotowy nauczyć się czegoś nowego.

Napisany przez s.marbach
Tak jak ja osobiście, muszę zgodzić się z Mikeem Specim, że ubezpieczenie dodatkowe zdrowotne dla osoby z chorobą przewlekłą raczej nie przeszłoby przez pytania dotyczące zdrowia.

Napisany przez Mike Spezi

Myślę, że wszystko zależy od tego, jakie dolegliwości ma. W przypadku bólów pleców jest możliwe również skorzystanie z masażu pleców dzięki dodatkowemu ubezpieczeniu. Uważam, że nie każdy miał dodatkowe ubezpieczenie i dopiero potem dostał odpowiednią dolegliwość. Mogę powiedzieć to na przykładzie. Proszę mnie jednak oświecić w tej kwestii. Jestem gotów się czegoś nowego nauczyć.

@ morales,

Problem polega na tym, że niestety wielu ludzi uświadamia sobie potrzebę lub użyteczność dodatkowego ubezpieczenia zdrowotnego dopiero wtedy, gdy pojawią się odpowiednie choroby. Często już wtedy występują diagnozy lub zauważalne objawy.
ubezpieczenie dodatkowe to prywatne dodatkowe zabezpieczenie, które można złożyć bezpośrednio w prywatnym towarzystwie ubezpieczeniowym lub poprzez współpracę z NFZ (które są również TUZ-ami).
Zawsze wiąże się z tym konieczność udzielenia odpowiedzi na pytania dotyczące zdrowia, czyli udokumentowania odpowiednich wcześniejszych chorób. Oznacza to, że z największym prawdopodobieństwem wtedy najczęściej nie zostanę już przyjęty, ani będę musiał przyjąć ryzykowne dopłaty, ani wykluczyć wcześniejszych chorób. Jeśli pomijam informacje o wcześniejszych chorobach w czasie składania wniosku, zapłaciłem znaczne składki, ale nie będę mógł skorzystać z żadnych świadczeń z tego ubezpieczenia ze względu na naruszenie obowiązku informacyjnego. Ubezpieczyciele sprawdzają szczególnie prawdziwe informacje ubezpieczonego w pierwszych 3 latach.
Jeśli okazuje się, że wnioskodawca coś zapomniał, ubezpieczenie jest BEZSKUTECZNE! Ten fakt uprawnia również do natychmiastowego wypowiedzenia.

Wniosek: Dlatego gorąco zaleca się wcześniejsze zawarcie sensownych dodatkowych umów z NFZ. Dzięki młodszemu wiekowi wejścia zapewnia się dobre stawki wejściowe i cieszy się zazwyczaj lepszym zdrowiem w młodszych latach.

Mam nadzieję, że udało mi się to odpowiednio wyjaśnić.

Pozdrowienia
Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata