Myślę, że wszystko zależy od tego, jakie dolegliwości ma. W przypadku bólów pleców jest możliwe również skorzystanie z masażu pleców dzięki dodatkowemu ubezpieczeniu. Uważam, że nie każdy miał dodatkowe
ubezpieczenie i dopiero potem dostał odpowiednią dolegliwość. Mogę powiedzieć to na przykładzie. Proszę mnie jednak oświecić w tej kwestii. Jestem gotów się czegoś nowego nauczyć.
@ morales,
Problem polega na tym, że niestety wielu ludzi uświadamia sobie potrzebę lub użyteczność dodatkowego ubezpieczenia zdrowotnego dopiero wtedy, gdy pojawią się odpowiednie choroby. Często już wtedy występują diagnozy lub zauważalne objawy.
ubezpieczenie dodatkowe to prywatne dodatkowe zabezpieczenie, które można złożyć bezpośrednio w prywatnym towarzystwie ubezpieczeniowym lub poprzez współpracę z NFZ (które są również TUZ-ami).
Zawsze wiąże się z tym konieczność udzielenia odpowiedzi na pytania dotyczące zdrowia, czyli udokumentowania odpowiednich wcześniejszych chorób. Oznacza to, że z największym prawdopodobieństwem wtedy najczęściej nie zostanę już przyjęty, ani będę musiał przyjąć ryzykowne dopłaty, ani wykluczyć wcześniejszych chorób. Jeśli pomijam informacje o wcześniejszych chorobach w czasie składania wniosku, zapłaciłem znaczne składki, ale nie będę mógł skorzystać z żadnych świadczeń z tego ubezpieczenia ze względu na naruszenie obowiązku informacyjnego. Ubezpieczyciele sprawdzają szczególnie prawdziwe informacje ubezpieczonego w pierwszych 3 latach.
Jeśli okazuje się, że wnioskodawca coś zapomniał,
ubezpieczenie jest BEZSKUTECZNE! Ten fakt uprawnia również do natychmiastowego wypowiedzenia.
Wniosek: Dlatego gorąco zaleca się wcześniejsze zawarcie sensownych dodatkowych umów z NFZ. Dzięki młodszemu wiekowi wejścia zapewnia się dobre stawki wejściowe i cieszy się zazwyczaj lepszym zdrowiem w młodszych latach.
Mam nadzieję, że udało mi się to odpowiednio wyjaśnić.
Pozdrowienia
Mike