Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Karta kredytowa DKB jako inwestycja.

Napisany przez ekko
Witam, jestem nowy w temacie i tutaj, mam nadzieję, że temat pasuje tutaj, jeśli nie, przepraszam i proszę administratora o przeniesienie.

Od dłuższego czasu mam konto w DKB. Można ładować pieniądze na kartę kredytową, aby można było korzystać z niej jak z karty debetowej. Pobieranie pieniędzy z karty kredytowej jest bezpłatne.

Jak się dowiedziałem, otrzymuję 2,05% odsetek od salda znajdującego się na karcie kredytowej. Co najlepsze, nie ma limitu (internet mi to powiedział...?!), oznacza to, że całe pieniądze są oprocentowywane według stopy procentowej, a nie tylko pierwsze 1000 € czy coś takiego.

Czy to na razie tak działa? Chciałem trochę pieniędzy tam zostawić, ponieważ mogę do nich uzyskać dostęp w każdej chwili i zarobić więcej niż na przykład w Raiffeisen Bank. lokata/Cenna papierów wartościowych lub coś dłużego nie wchodzi w grę z tymi pieniędzmi. Odsetki są teraz dość niskie...

Dzięki za wszelkie Wasze komentarze.

Pozdrowienia

Napisany przez 2Bolitho
Cześć, jeśli to warunki, to pasuje. Możesz także otworzyć konto oszczędnościowe. Na przykład Moneyou lub wiele innych.

Napisany przez 2Escorpio
hm… to wszystko możesz oczywiście zrobić, ale ja uważam, że to nie jest zbyt dobry pomysł.

Oprocentowanie 2,05% można znaleźć także gdzie indziej niż na lokacie terminowej (jeśli zrobisz trochę poszukiwań).

Problem, który widzę w twoim pomyśle, to karta kredytowa. Załóżmy, że na karcie masz 15 000 euro... a teraz załóżmy, że ktoś nadużyje twojej karty kredytowej... wtedy całe twoje oszczędzone pieniądze (na początku) znikną i będziesz musiał biegać za nimi wiele czasu? Być może nawet nie odzyskasz pieniędzy, bo twoja karta kredytowa została skradziona, a ty zauważysz to dopiero po kilku dniach?

Wolałbym mieć straty w ramach dostępnej kwoty, co na pewno będzie mniejsze, niż zainwestować duże sumy pieniędzy i stracić wszystko.

Rozumiem, że dla ciebie zawsze i wszędzie mieć dostępne środki to zaleta... ale oczywiście wiele innych osób może to zrobić w przypadku konta kredytowego

Napisany przez ekko
Cześć,

hm, masz rację! Jeszcze nie zastanawiałem się nad bezpieczeństwem. Może lepiej przechować kartę kredytową w bezpiecznym miejscu w domu.

Natrafiłem na CortalConsors. Tam otrzymuję 4,5% z depozytem i 3,5% bez zmiany depozytu. (Czy to oznacza, że musiałbym przenieść wszystkie papiery wartościowe/inwestycje, które mam na przykład w Raiba, do CortalConsors?)

Czy na takim koncie oszczędnościowym wystarczy zrobić jednorazowy depozyt na początku, a potem czerpać zyski ze zbieranych odsetek, czy trzeba regularnie wpłacać pieniądze?

Dzięki

Napisany przez eichi
Na rynku dostępne są konta oszczędnościowe z minimalną kwotą początkową i bez niej. Zasady ogólnie określone są w umowie. Jednak warunek regularnego wpłacania pieniędzy wydaje mi się nie do pomyślenia w przypadku konta oszczędnościowego, *edit* NIE WYOBRAŻAM SOBIE *edit*.
Myślę, że można odpowiedzieć na twoje pytanie praktycznie w 100% tak. Możesz wpłacić pieniądze raz i po prostu inkasować odsetki.

Napisany przez 2Escorpio

Cześć,

hm, masz rację! Jeszcze nie myślałem o bezpieczeństwie. Może zdecyduję się przechowywać kartę kredytową bezpiecznie w domu.

Natknąłem się na CortalConsors. Tam dostanę 4,5% z depozytem i 3,5% bez zmiany depozytu. (Czy to oznacza, że musiałbym przenieść wszystkie papiery wartościowe/inwestycje, które mam na przykład w Raiba, do CortalConsors?)

Czy mogę na koncie oszczędnościowym dokonać jednorazowego wpłacenia na początku i potem pobierać odsetki czy musi regularnie wpływać pieniądze?

Dzięki

To był przykład z ukradzioną kartą kredytową... mogą wystąpić również wiele innych wariantów.

Nie znam się na CortalConsors... mam konto oszczędnościowe w Banku Szkocji z oprocentowaniem 2,4% i jestem z tego całkiem zadowolony.

Napisany przez Birgit
Z tego, co wiem, opłata za przeniesienie depozytu wynosi 3,5%, a dodatkowo 1% jest naliczane w przypadku zamknięcia starego depozytu.

Więc bez zamknięcia depozytu opłata wynosi 3,5%. Z zamknięciem depozytu - 4,5%.

Minimalna wartość depozytu to 6000 €.

Bez zmiany depozytu dostępne jest 2,6% na rok, ale tylko dla nowych klientów. Następnie 1,5%.

Możesz wpłacać dowolną kwotę, regularnie lub jednorazowo.

Napisany przez Winger
Nawet bez transferu depozytu są lepsze oferty. Po prostu wyszukaj lokata terminowa i porównaj. Możesz dzisiaj uzyskać 2,4%...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata