Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy hipoteka może być podzielona pomiędzy kilka banków?

Napisany przez Hinterradfahrer
Cześć wszystkim,
mój pierwszy post i od razu pytanie:

Chcę sfinansować instalację fotowoltaiczną,
Bank A chce hipotekę jako zabezpieczenie (50.000 €).
Teraz tak się składa, że na budynku mam wpisane 300 tys. € hipoteki i cała kwota hipoteki należy do Banku B.
Jeśli te 300 tys. € w Banku B nie zostaną w całości wykorzystane, czy jest możliwe podzielenie hipoteki na dwóch bankach, na przykład Bank A 50 tys. € i Bank B nadal może zachować 250 tys. €?

Dziękuję z góry
Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio
To wszystko jest możliwe, ale jak już napisałeś... Bank B ma zastaw hipoteczny na wszystko... musiałaby więc zgodzić się na dodatkowy tytuł dłużny.

Napisany przez Naseweis
Cześć,

w uzupełnieniu do odpowiedzi Escorpio.

Jeśli nastąpi przeniesienie części hipoteki na Bank B, konieczne będzie zapłacenie nowych opłat notarialnych i wpisowych.
Dodatkowo Bank B nałoży dodatkową opłatę odsetkową, ponieważ zostanie zapisany w II rzędzie.

Moja rekomendacja - zaciągnij kredyt w Banku A.

Pozdrowienia N.

Napisany przez delgado
Skomentuję to trochę amatorsko. Ten przypadek przypomniał mi jednego przyjaciela, który był w podobnej sytuacji. Pamiętam, że żałował, że przekazał część długu hipotecznego. Okazało się to dla niego droższe, niż się spodziewał. Wysokość opłat okazała się znacznie większa, niż początkowo sądził. Powodzenia w swoich planach.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata